Kuran-ı Kerim Meali İngilizce Okuma Yarışmasının Finali Gerçekleşti

06.05.2013

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kur'an'ı Kerim meailinin İngilizce okuma yarışmasının finali gerçekleştirildi. 24 liseden 592 öğrencinin katıldığı yarışmada 8 okul Meram Konevi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen finale kaldı.

 İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an'ı Kerim tilavetinden sonra başlayan programda konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, yarışmanın nasıl hayata geçirildiği konusunda bilgi verdi. Kendisinden iki İngilizce öğretmeninin bu yarışmayı yapmak için istekte bulunduğunu belirten Arıtan, yarışmanın projesinin 6 ayda hazırlandığın söyledi. Arıtan, İlahiyat Fakültesi'nin diğer fakültelerden farklı bir misyonunun bulunduğunu belirterek, dini Türkiye'de ve dünyanın her yerinde anlatacak olan en yüksek tahsil kurumunun olduğunu söyledi. İlahiyat Fakültesi'nin bu misyonundan dolayı bu projeyi desteklediklerini ifade eden Arıtan, “Projenin yapılması için öğretmen arkadaşlarımız bizden talepte bulunduklarında hiç beklemeden hemen bunun hayata geçirilmesi için karar verdik. İlk başta bu projenin sadece İmam Hatip Liseleri arasında yapılması planlandı ama daha sonra buna tüm liselerin katılmasının gerektiğini düşündük. Yarışmaya 24 liseden 592 öğrencimiz başvuru yaptı. Biz bu kadar çok başvuru beklemiyorduk. Mart ayının sonunda başlayan yarışmamızın ilk etapları ile yapılan elemeler sonrasında 8 okulumuz finale kalmaya hak kazandı” dedi.

Daha sonra konuşan Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da, Kur'an'ı Kerim'in ve hadislerin başka dillere aktarılması için tercüme yapılması gerektiğini söyledi. Yapılan tercümelerin en doğru şekilde olması gerektiğini düşündüğünü belirten Gürsoy, yapılan bu yarışmaya önümüzdeki yıllarda daha fazla okulun katılmasını istediğini dile getirdi.

 Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, her dilin ve bilimin kendine göre kuralları olduğunu ve o kuralların bilinmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Şeker, dinin de özel kurallarının olduğunu söyleyerek, “Birçok kelimenin diğer dünya dillerinde karşılığını bulmak bazen çok zor olabiliyor. Bir kelime için bir paragraf yazı yazmak gerekebiliyor. Mealler bu anlamda zordur. Tefsirler de bu nedenle ortaya çıkmıştır. Gençlerimiz daha çok okudukça kendilerini daha iyi geliştirecekler ve daha iyi tercümeler yapacaklardır” ifadelerini kullandı.

Yapılan yarışmanın sonucunda İlahiyat Fakültesi öğrencileri birinci, Meram Fen Lisesi öğrencileri ikinci, Özel Güventaş Anadolu ve Fen Lisise öğrencileri üçüncü oldu.

 

 

Paylaş