Mevlana’nın İrfanî Mirası ve Dünyaya Etkileri Konuşuldu

14.12.2018
Uluslararası Rumi Medeniyetler UAM

İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Hz. Mevlana'nın 745. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında "Mevlana’nın İrfanî Mirası ve Dünyaya Etkileri" konulu panel gerçekleştirildi.

NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar'ın oturum başkanı olduğu panelde Manchester Üniversitesinden Prof. Dr. Alan V. Williams ilk konuşmayı yaptı. İnsan olarak yaşama, insan olarak ölme ve yüksek iradeye teslim olma meselesine değinen Williams, Rumi’den ziyade onun aşık olduğu şeyi sevdiğini dile getirdi.

Mevlana’nın Farsça şiirlerinin müthiş bir estetiğe sahip olduğunu kaydeden Williams öğretilerinin o zamanın ruhunu temsil ettiğini de sözlerine ekledi. Mevlana'nın, ‘beni aramak isteyen Allah’ı sevenlerin kalbinde arasın’ sözünü hatırlatan Prof. Dr. Alan V. Williams, bu dünyanın uyku dünyası olduğunu belirtti.

Arnavut olan ve Şeb-i Arus için Konya'da bulunan Prof. Dr. Metin İzeti ise, Hz. Mevlana'nın Balkanlar'daki etkileri ile ilgili dinleyenleri bilgilendirdi. Üsküplü İshak Çelebi, Arnavut Nezim Frakulla gibi şairlerden bahseden İzeti, bu kişilerin eserlerine bakıldığında Mevlana'dan etkilendiklerinin anlaşıldığını kaydetti.

Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da panelde şunları söyledi: “İbni Arabi ve Mevlana sentezi çok önemlidir. İkisi de farklı dil kullanmış olsalar da mana olarak aynı şeyi söylemektedirler. İbni Arabi, Sadreddin Konevi’yi yetiştirmiş kişidir. Konya ile bağı da buradan gelmektedir."

İbni Arabi ile Mevlana'nın fikirlerinin tek bir düşünce haline geldiğini söyleyen Kılıç, her ikisinin de ruh birliği içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Program, soru cevap bölümü ile sona erdi.

Paylaş