Mevlana'yı Anma Törenleri İstişare Toplantısı Düzenlendi

05.05.2017

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mevlana’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arus) İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

Programda konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya’nın gelişiminde tasavvufun önemine değinerek, “Belh’ten kalkıp yaklaşık 10 günü aşan bir yolculukla Konya’ya gelen Sultan-ı Ülema ve oğlu Hz. Mevlana’nın Konya’nın dününe bugününe ve bundan sonraki dönemine katkısı açıkça görülebilir.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Her yıl birçok tartışma yaşıyoruz ihtifallerle ilgili. Şimdi kültürel miras deyince aslında kültürel mirasın korunması için çok sayıda kuruluş oluşturulmuştu. Aslına uygun olarak muhafazası çok önemlidir. O nedenle ihtifallerde de çok yeni ve hikmetli kimsenin önünü kesmek istemem ama çok önemli değişiklikler yapmak mümkün değildir. Çünkü somut olmayan kültürel miras, somut kültürel mirasta aslının korunması için kültürel miras olarak adlandırılmıştır. Bu noktada tabi ki aslına uygun icrası için alınması gereken tedbirler konusu önemlidir, bu değerlendirilmelidir. Eksikler varsa onlar giderilmelidir. Usule aykırı yapılan varsa onlar düzeltilmelidir.” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, “Hz. Pir’in ’bulanmadan, donmadan akmak ne hoş’ sözü çerçevesinde şimdiye kadar yapılmış etkinliklerin de benzer çerçeveye oturtularak yozlaşmadan, istismar edilmeden, aslına uygun olarak icra edilebilmesi için yine ’bulanmadan donmadan akmak’ için hep beraber istişari bir toplantıdayız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah buradan çıkacak olan sonuçlar da yerel ve uluslararası alanda bu konunun sosyo-kültürel anlamda etkilerini geleceğe yönelik yansımalarını oluşturmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Üniversitemizin Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi şu an 6 tane bölüme kavuştu. Bu etkinliklerde aktife olacak bölümlerimiz, akademik personellerimiz, altyapımız mevcut. Bize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.” diye konuştu.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise düzenlenen istişare toplantısıyla, Mevlana’yı Anma Törenleri’nin daha kaliteli, daha cazip hale getirilmesinin, kültürel yozlaşmaya karşı milli ve manevi değerleri koruyarak geliştirmenin amaçlandığını belirtti.

Mevlana Hazretlerinin insanlık için büyük bir nimet olduğunu söyleyen Yarar, “Onun eserleri, hatıraları, yaşayışı ve bize bıraktığı düşünceler dün olduğu gibi bugün de önümüzü aydınlatmaya devam edecektir. İşte bugün açılışı yapılmakta olan istişare toplantısı hazretin hizmetini layıkıyla yapma çabamızın bir sonucudur. İki gün sürecek olan bu toplantı da dört ana başlıktan ilk ikisini Mevlevilik geleneğiyle kültür sanat etkinlikleri açısından Mevlana’yı Anma Törenleri’ni istişare edeceğiz. Bu toplantı sürecini takip eden zaman sürecinde yapılacak olan ikinci etap istişare toplantısında ise diğer iki başlığı yani, Turizm Tanıtım ile Basın Yayın ve Enformasyon açısından Mevlana’yı anma törenlerinin ilgili hocalarla ve yetkililerle istişaresi yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, “Mevlana’yı Anma Törenleri, merkezinde Hazreti Mevlana'nın olduğu bir ihtifal, çalışma ve pratik. Bu pratikte her şeyden önce muhafaza edilmesi gereken şey gelenekte olduğu gibi kutsallığın merkezde olması, kutsaldan sonra diğerlerinin ona eklenmesi, ayin-i şerif, mukabele-i şerif ve semanın asli merkezi rolünün hiçbir şekilde değişmemesi. Sema pratiğinin önünde veya sonrasında herhangi bir musiki konseri olmadan saf, hatta gelenekte olduğu gibi yarım saat veya 40 dakikalık güzel bir hak sohbetinin akabinde sema yapılmalı. Bunun muhafaza edilmesi süreyi kısaltır. Bundan dolaylı yerli ve yabancı izleyiciler çok sıkılmadan sadece bu ayin-i şerifi izlerler. Denilebilir ki bu durumdan dolayı cazibesini yitirebilir ve insanlar semaya gelmeyebilir. Semanın haricinde gün içinde veya başka günlerde tasavvuf musikisi konserleri muhakkak olmalı ve bunlara insanlar gitmeli. Ama sema, sema olarak kalmalı." dedi.

Paylaş