Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Türkistan’dan Anadolu’ya Bilim ve Felsefe Konusunu Anlattı

13.03.2017

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitemizin birlikte düzenlediği Şehir Konferanslarına konuk olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Türkistan’dan Anadolu’ya Bilim ve Felsefe konulu bir konuşma yaptı.

İslam kültürünün kendisinden önce ortaya çıkan kültürle yüzleşmek zorunda kaldığını anlatan Fazlıoğlu, Müslümanların Bağdat’a gelinceye kadar üç kavramı geliştirdiklerini kaydetti. Müslümanların önce yayıldıkları coğrafyayı miras olarak aldıklarını ardından temellük ederek mülkiyetlerine geçirdiklerini, daha sonra temessül ederek özümsediklerini, son olarak da tercüme ve telif yaptıklarını dile getiren Fazlıoğlu, “Onun için batı oryantalizminin iddia ettiği gibi İslam medeniyetinde düşünce ve kültür faaliyetleri tercümelerle başlamaz. Bu büyük bir yalandır. Hiçbir medeniyette tercüme bir şeyi başlatmaz. Tercümeler ancak yolda olan bir düşünce hareketini beslemek için yapılır ve fayda verir.” dedi.

Oryantalizm İslam Medeniyetine Uygulanmış Kültürel Bir Terördür

Müslümanların zaten kendi güzergahlarını kurmuş ve yola çıkmış olduklarını kaydeden Fazlıoğlu şunları söyledi: “İhtiyaçları hasıl olduğu için bu tercümeleri yaptılar. Çünkü yapılan tercümelerde bir tane uyduruk eser yok. Hepsi dönemin en önemli eserleri. Tercümeler o açıdan oryantalistlerin dediği gibi tek başına İslam medeniyetinin düşünce hareketini başlatmamıştır. Her zaman söylüyorum Oryantalizm İslam medeniyetine uygulanmış kültürel bir terördür.”

Programa Büyükşehir Belediyesinden yetkililer ile Üniversitemizden çok sayıda akademisyen ve diğer davetliler katıldı.

Paylaş