Prof. Dr. Mohammad Shahriari’nin Farsça Verdiği Mesneviden Damlalar Bahar Yarıyılı Dersleri Başladı

19.02.2015

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Shahriari’nin Farsça sunduğu ve anlık çevisini Doç. Dr. Doğan Kaplan’ın yaptığı “Mesnevi’den Damlalar” dersleri Bahar yarıyılı ilk dersi İlahiyat Fakültemizde başladı. Derse; Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Hayri Erten ve öğrenciler katıldı.

Herkesin kendi anlayış ve bilgisine göre Mesnevi’yi yorumladığını söyleyen Prof. Dr. Mohammad Shahriari: “Biz bu dünyaya ne için geldik, vazifemiz zirveye, kemale ulaşmak değil mi? Bizim her an ilerlememiz, durmadan basamakları çıkmamız gerekiyor. Vehme dayalı korku insanı hayvana çevirebilir, insanın ilerlemesine engel olabilir. Hz. Âdem cennetteydi, dünyaya indi. Biz de Hz. Âdem’in çocukları olarak cennete çıkma potansiyeline sahibiz. Fakat bu bireysel olarak yapılacak bir şey değil, hep birlikte bir bütün olarak yapmalıyız. Öncelikle bizim çaba sarf etmemiz gerekiyor, böylece ilerleyebilelim ve bizden sonrakiler ilerleyebilsin.” dedi.

Dersin devamında, insanı yukarıya çıkaracak olanın ancak aşk olduğunu ve sıkıntılarla dolu hayatta bu sorunların ancak aşkla çözülebileceğini söyleyen Shahriari; bu aşkın ezelde bizde yaratılmış olduğunu ve bunu ortaya çıkarmanın ise insanın kendi elinde olduğunu ifade etti. Shahriari ayrıca; insanda hem Allah aşkının hem de insanı günahlardan koruyacak bir Allah korkusunun olması gerektiğini vurguladı. Her günü Allah’la olan kişinin mutlu, sevinçli ve başarılı olduğunu belirten Shahriari: “ Akıl dar alanı aydınlatan bir mum gibidir, aşk ise güneş gibidir. Biz o güneşe ulaşmak için aklımızı kullanacağız. Ancak aklın temiz olması gerekiyor. Akıl temizse Allah’a ulaştırır, önünde perde varsa ulaştıramaz. Yeryüzündeki aşk ilahi aşkın başlangıcıdır. Allah aşkına ulaşmak için önce kendi aramızda birbirimizi sevmeliyiz.” şeklinde Mesnevi’nin son beyitlerini açıkladı.

Prof. Dr. Mohammad Shahriari, 5 Mart 2015’te yapılacak olan “Mesnevi’den Damlalar”ın ikinci dersinde de Mesnevi’nin ilk hikâyesi olan  “Padişah ve Cariye” adlı hikâyeyi ele alacak

Paylaş