Selçuklu’nun Torunları Eserleriyle Dedelerini Anlattı

23.06.2023
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi
 

Üniversitemiz Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında sanata ve sanatçıya saygı çerçevesinde, ‘Selçuklu Sultanları Minyatür Sergisi’ sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
 
Ankara Nuri Pakdil Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Üniversitemiz Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Baysal tarafından açılışı yapılan sergiye çok sayıda sanatsever katıldı.



Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Zehra Sayın ve Öğr. Gör. Rıdvan Ak’ın büyük emekleri ile ortaya çıkan Selçuklu sultanlarının dönemlerine ait mimari, siyasi ve askeri olayların, minyatür sanatı ile tasvir edildiği eserlerin yer aldığı sergide konuşan Doç. Dr. Baysal, Anadolu’yu bizlere vatan edinen Selçuklu sultanlarına, canlarını ortaya koydukları bu topraklarda yaklaşık bin yıl sonra ‘Türkiye Yüzyıl’ında bir kadirşinaslık, saygı nişanesi olarak onları anmak, ortaya koydukları medeniyetin izlerini hatırlatmak ve ruhlarına bir Fatiha gönderilmesine vesile olmak arzusuyla bu sergiyi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Baysal, konuşmasının sonunda geleneksel sanatlara her daim desteğini esirgemeyen, serginin Ankara’da açılmasını teşvik eden Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı’ya da teşekkürlerini belirtti.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ise konuşmasında, Selçuklunun başkenti Konya’da üretilen bu sanat eserlerinin Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da sergilenmiş olmasından memnuniyet duyduğunu, kendilerinin sanata ve sanatçıya her zaman destek olduklarını vurguladı. Belviranlı, bu vesile ile Anadolu’yu yurt yapan Selçuklu sultanlarını rahmetle ve minnetle andığını ifade etti.  

13 Selçuklu Sultanı’nın, 13 ayrı tabloda tasvir edildiği sergi ziyaretçiler tarafından beğeni ile karşılandı.

Paylaş