Tıp Öğrencilerine Body Worlds Sergisi

28.03.2013

Kurulduğu günden beri öğrencinin aktif olarak eğitimin içinde yer alması, eğiticilik becerilerinin geliştirilmesi, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapan TEBAD, Üniversitemiz Tıp Fakültesi 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında başarılı öğrencileri ödüllendirmek amacıyla Ankara Kentpark’ta gerçekleştirilen "Body Worlds-(Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü) sergisine bir gezi düzenledi.

Sergiye Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Taner Ziylan, Prof. Dr. Mustafa Büyükmumcu, Doç. Dr. Aynur Emine Çiçekçibaşı, Doç. Dr. Dilek Emlik, Doç. Dr. Demet Kıreşi, Doç. Dr. Nazan Karaoğlu, Yard. Doç. Dr. M. Tuğrul Yılmaz ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

Body Worlds'da Kadavra Dersi

Geziye dahil olan Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğrencileri "kadavra" dersini, 200'den fazla insan bedeni parçasının yer aldığı sergide yaptı.

Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Emine Çiçekçibaşı, öğrencilere hem sergiyi gezdirdi hem de parçaları kullanarak dersini anlattı.

Serginin, insanlara, vücutlarının son derece kırılgan ve savunmasız, aynı zamanda da dayanıklı ve bağışlayıcı olduğunu gösterdiğini anlatan Çiçekçibaşı,''Vücudumuzun kaderi bizim ellerimizdedir ve ne kadar özen gösterirsek o kadar çok yararlanabiliriz'' diye konuştu.

Alman bilim adamı ve anatomist Gunthervon Hagens'in "plastinasyon" yöntemiyle çürümez hale getirdiği insan bedeni parçalarından oluşan sergi,  öğrencilerinde ilgi odağı oldu.

Sergiye hayran kaldıklarını belirten öğrenciler şunları söyledi: " Bu sergi, insanlara kendi bedenlerini tanıtıp, onun ne kadar muhteşem ve iyi bir sistem, bazen de ne kadar kırılgan ve hassas olduğunu gösterip, ona saygı duymalarını ve üzerine titremelerini sağlıyor. İnsanları, eğer vücutlarını birazcık kötü kullanıyorlarsa bundan vazgeçmelerine, bedenleri ve sağlıkları hakkında bilgi edinmelerine katkı sağlıyor."

Sergide konuşan Üniversitemiz Tıp Fakültesi TEBAD Başkanı Doç. Dr. Nazan Karaoğlu:“Ankara’da sergilenmekte olan ‘"Body Worlds-(Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü) sergisi, bir diğer anlamıyla ‘bedenin ızdırap, hastalık ve optimal sağlık hallerindeki anatomik çalışmaları yoluyla insan bedeninin karmaşıklığını, direncini ve savunmasızlığını’ göstermektedir” dedi.

Üniversitelerin varlık nedenlerinin bilgi üretmek olduğunu vurgulayan Karaoğlu sözlerine şöyle devam etti. “Üniversitelerin en önemli işlevi araştırmadır. Biz eğitimde yüksek kaliteyi amaçlıyoruz. Bu nedenle öğrencilerimizin kendilerini sürekli bilgiye ulaşabilen, edindiği bilgilerle yeni bilgiler üretebilen, kendi kendine öğrenebilen, biyolojik potansiyelini en üst düzeyde geliştirebilen bireyler olarak yetiştirmelerini hedefliyoruz. Eğitim atmosferinin, sosyalleşmenin önemini her fırsatta vurgulayan, bu ve benzeri faaliyetlerimizde desteklerini esirgemeyen başta sayın rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker olmak üzere, sayın dekanımız Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı ile öğretim üyelerine ve geziye katılan öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”

Paylaş