TÜBA Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik Sempozyumu Ankara’da Gerçekleştirildi

19.02.2015

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik Sempozyumu Ankara HiltonSA Hotel’de gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkan Vekili olarak katıldı.

Hastalıkların tedavisi konusunda yaşanan etik problemler ve çözüm yolları konusunda görüş ve önerilerin paylaşıldığı sempozyuma Konsey üyesi olan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA üyeleri ile ilgili paydaş kurum, kuruluş yönetici ve uzmanlarından 110 temsilci katıldı.

Başkan Vekili olarak Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker konuşmasında: “TÜBA, ülkenin temel bilim alanındaki sorunlarına, sağlıkla ilgili, bilim politikalarıyla ilgili veya akademik hayata yönelik sorunlarıyla ilgili toplantılar düzenlemektedir. Ayrıca bunların bazılarını özellikle paydaşlarıyla bir araya gelerek, geleneksel hale getirme yönünde de çaba sarf etmektedir. Bu sempozyum da kök hücre çalışma grubunun oluşturmuş olduğu multi  disipliner bir anlayışla konunun paydaşlarını bir araya getiren ve ülkenin ulusal stratejisine dayanak teşkil edecek şekilde planlanmış bir toplantı. TÜBA adına herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İki oturumdan oluşan Sempozyumda; kök hücre araştırmaları ve uygulamalarında biyoetik, yasal, fikri mülkiyet hakları, kök hücre ve gen buluşlarının patentlenebilirliği, Türkiye ve Dünyada yapılan örnek çalışmalar hakkında paylaşımlarda bulunuldu.

Sempozyumun kapanışında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Dünyada da güncel olan bu konunun TÜBA bünyesinde oluşturulan Kök Hücre Çalışma Kurulu tarafından çeşitli bilimsel etkinliklerle ulusal kök hücre politikalarının şekillenmesine yardımcı olacak çalışmalar yürütülmektedir. Bu Sempozyumda da konunun tıbbi, ahlaki, ticari, hukuki, bürokratik ve uluslararası ilişkiler boyutları paydaşlar tarafından özgürce tartışıldı.” şeklinde konuştu.

Paylaş