TÜBA’da Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi Eserleri Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

31.08.2016

TÜBA, Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi (TİBKM) ile proje kapsamında yayımlanan Bursalı Mehmed Tâhir'in “Osmanlı Müellifleri” ve Ebheri’nin “İsaguci Mantığa Giriş” eserlerinin tanıtım toplantısı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla Ankara TÜBA Başkanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Konsey Üyeleri ve farklı alanlardan bilim insanlarının yer aldığı toplantıda; Bakan Faruk Özlü’nün yanı sıra Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu birer konuşma yaptı.

Proje Kapsamındaki Diğer Eserleri De Yayımlamaya Devam Edeceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk-İslam Kültür Eserleri Projesi ile bilim ve kültür mirasına ait Arapça, Farsça veya farklı Türk lehçelerinde yazılmış 100 eseri bilim dünyasına kazandırmayı hedeflediklerini ifade ederek; "Bu proje kapsamında yayına hazırlamış olduğumuz iki kıymetli eseri de bugün sizlerle paylaşıyoruz. Bunlardan birisi, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yayına hazırladığı Osmanlı Müellifleri isimli eserdir. Bursalı Mehmed Tahir tarafından Osmanlı’nın son döneminde kaleme alınan bu eser, çok kapsamlı bir bibliyografya niteliği taşıyor. Yayına hazırladığımız diğer eser ise Ebheri tarafından yazılan Îsâgûcî Mantığa Giriş isimli mantık eseridir. Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu’nun yayına hazırladığı bu eser, uzun süre medreselerde ‘mantığa giriş’ kitabı olarak okutulduğu için önem taşıyor. Bu iki eserle siftahı yapmış olduk. İnşallah önümüzdeki dönemde diğer eserleri de peyderpey yayınlamaya devam edeceğiz" dedi.

TÜBİTAK’ı Yeniden Yapılandıracağız

Bakan Özlü, "TÜBİTAK’ta başlattığımız Temel Bilimler Burs programını da çok önemsiyoruz. Fizik, kimya, matematik, biyoloji, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat ve edebiyat bölümlerini tercih eden öğrencilere, üniversite sınavlarındaki derecelerine göre 2 bin liraya kadar burs veriyoruz. Sadece fen bilimlerini değil, sosyal bilimleri tercih eden öğrencilerimiz de bu burstan yararlanabiliyor. TÜBİTAK konusunda bir çalışma yapıyoruz. TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracağız, radikal bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Burada süreçleri kısaltacağız, karar mekanizmalarını sadeleştireceğiz. Şu andaki mevcut yapının çok ciddi gayretleri var ama biz daha çok sonuç odaklı bir yapılanmaya gideceğiz. Daha sade, daha az katılımlı ve daha doğrudan ilgililerin katılımlı olduğu karar mekanizmaları ve daha kısa değerlendirme süreçleri ortaya koyacağız. Epey bir mesafe aldık, inşallah bunu da yakında paylaşacağız." şeklinde konuştu.

Türkiye Bilimler Akademisi Kendi Kültür Mirasına Sahip Çıktı

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise, projenin ülkemizin kendi kültür mirası ile barıştığının kalıcı bir nişanesi olması bakımından önemli olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çalışması tamamlanan yayınlardan Osmanlı Müellifleri TÜBA Asli Üyesi Yekta Saraç tarafından, İsaguci Mantığa Giriş ise Konsey Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu tarafından hazırlandı. Bu yıl içerisinde 10’un üzerinde eserin daha yayımlanmasını planlıyoruz. Tarih, tıp coğrafya ve daha birçok alandan 100 eseri yayımlamayı amaçlayan Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi, Kalkınma Bakanlığı’nın finansal desteğiyle sürdürülüyor. Türkiye Bilimler Akademisi’nin kendi kültür mirasına sahip çıkarak önemli bir rol oynamış olduğunu ve Akademi’nin bilimsel anlayışı yaygınlaştırması işlevimiz bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projenin, mütevazı da olsa kendi tarihimize ve geçmişimize ilişkin daha sağlıklı bakış açısı geliştirmesi açısından ve aynı zamanda bilimsel ve topyekün gelişimimiz için de özgüven inşasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Proje İstikbale Güvenle Bakmayı Sağlıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da yaptığı konuşmada, projenin geçmişin hizmetlerini ortaya çıkarma adına büyük önem taşıdığını söyledi.

Projenin istikbale güvenle bakmayı sağladığını kaydeden Saraç, "Osmanlı Müellifleri kitabı ile ilk tanışmam lise son sınıftaydı. Ali Yakup Cenkçiler isimli hocamızın önünde okumuştum. Kendisi Arnavut'tu ama birçok yabancı dil bilirdi. Kendisine bir defasında Arnavut olduğundan bahsedince 'Yavrum ben Arnavut değil Türk'üm. Ben Türk milleti olmasaydı gavur olacaktım. Bizim diyarda Türklüğün şartı kaçtır, diye sorulurdu ve biz de beştir diyerek İslam'ın şartlarını sayardık.' derdi. Öyle bir bakış açısı inşallah bu millette yeniden yer edinir diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Saraç, eserde o dönemki pek çok müellifin 3 dilde şiir söylediğine ilişkin bilgilerin yer aldığına dikkati çekerek, "Bu millet bilimle, şiirle, edebiyatla hemhal olmuş bir millet. Sanatla ve ince zevkle yoğrulmuş bir millet. Bugün İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen pek çok bilim adamımız var ama bilim adamlarımız o dillerde aynı zamanda şiir söyleyebiliyorlar mı? Demek ki biz gerçekten bazen inanılması zor bir derinliğe sahip milletin ahfadıyız. Bu gerçeği biz yeni nesillere aktaramadık. Bunu anlatamadığımızdan ötürü de bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tanıtımın sona ermesinin ardından Bakan Özlü, TÜBA Konsey Toplantısı’na katıldı.

Paylaş