Türk - Alman Bilim, Araştırma ve İnovasyon Yılı Açılışı Yapıldı

30.01.2014

Bilim, araştırma ve yenilik alanında Türkiye ile Almanya arasında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Türk-Alman Bilim Araştırma ve İnovasyon Yılının açılışı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka'nın katılımıyla yapıldı. Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen törene ve açılış etkinliklerine; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile TÜBA Konsey Üyesi  Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Ebehard Pohl, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Türkiye ve Almanya’dan çok sayıda milletvekili, rektör, bilim insanı ve iş adamı ile davetli de katıldı.  

Törende Bakan Işık ile Alman Bakan Wanka, iki ülke arasında işbirliğinin teşvik edilmesi amacını taşıyan ortak niyet beyanına imza attı.

Öte yandan kurumlar arasında işbirliklerinin artırılarak geliştirmesi amacıyla Alman Araştırma Kurumu Başkanı Peter Strohschneider ile TÜBİTAK Başkanı Yücel Altınbaş ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) Başkanı Margret Wintermantel ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından ayrı ayrı sözleşmelere imzalar atıldı.

Bakan Fikri Işık: “Türkiye’nin Bilim Ataşesi atayacağı ilk ülkelerden biri Almanya olacak.” Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü ilişkilerin tarihi boyutuna dikkati çekerek, bunun iki ülke ilişkilerinde önemli bir temel oluşturduğunu belirtti. İki ülke akademisyenleri, üniversiteleri ve araştırma merkezleri arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını, Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılışının bu yıl yapılacağını; Türkiye ve Almanya arasında sürdürülen güçlü diplomatik ilişkililer yanında, diğer alanlardaki ilişkiler ile bilim ve teknoloji alanındaki ilişkileri daha da yukarıya taşımak istediklerini vurgulayan Işık, Türkiye olarak Bilim Ataşesi atayacakları ilk ülkelerden birisinin Almanya olacağını, böylelikle Almanya ile Türkiye arasında bilim ve teknoloji alanında ilişkilerin çok daha güçlü ve sağlıklı olması sağlanacaktır. Türkiye'de 5.500'ün üzerinde Alman şirketinin bulunduğunu, bu şirketlerin bir kısmının da Ar-Ge merkezlerine sahip olduklarını ve bilim yılı etkinliklerinin önemli bir işlev üstleneceğini ve teknoloji transfer sürecini daha da hızlandıracağını, Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında yapılacak çalışmaların iki ülke arasında araştırma, eğitim ve bilim alanlarındaki işbirliklerini uzun vadede teminat altına alacağını söyledi. Ortaya çıkacak yeni araştırma ve proje konularının bilim diplomasisi alanında iki ülke arasında derinlik kazandıracağını belirten Işık: "Otomotiv, kimya, bio-teknoloji, nano-teknoloji, lojistik, yenilenebilir enerji kaynakları, beyin göçü ve iklim değişikliği gibi tematik alanlarda çalışmalar yürütülecek." dedi.

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka da üniversiteler, bilim kuruluşları ve aracı kuruluşlar ile birlikte Türk-Alman Bilim Yılı'nı hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Almanya ve Türkiye arasında uzun yıllardır bu alanda önemli ilişkiler sürüyor. Hatırlatmak istiyorum ki, nasyonal sosyalizm döneminde, özellikle Almanya'dan kaçmak zorunda kalmış olan Alman bilim adamları Türkiye'ye sığınabilmişlerdi.  Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında bu yıl çok sayıda etkinliğin düzenleneceğini hatırlatan Wanka, etkinliğin kapanışının 2015'in Ocak ayında Türkiye'de gerçekleşeceğini bildirdi. Wanka, bu yıl İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılış töreninin yapılacağını işaret ederek, bu üniversiteye Alman Cumhurbaşkanı'nın büyük önem verdiğini de kaydetti.

"Bilim Milletleri Birleştirir" sloganıyla düzenlenen bilim yılı kapsamında Türkiye ve Almanya'da değişik program ve faaliyetler düzenlenecek. Bu kapsamda TÜBA ile Alman Ulusal Akademisi Leopoldina işbirliğiyle ortak bilimsel faaliyetler de gerçekleştirilecek.

Paylaş