Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu Açılışı Gerçekleşti

20.05.2013

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde organize edilen N.Fazıl’ın 30’uncu ölüm yıl dönümü münasebetiyle 20–22 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan N. Fazıl’ı anma etkinliklerinin açılışı Dedeman Otelde yapıldı. Açılış saygı duruşu, istiklal marşı, protokol konuşmaları ve N. Fazıl’ın eserlerinin icra edildiği mini bir konserle başladı.

Yaklaşık 80 değişik etkinliğin olacağı programa Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Tarım Eski Bakanı Sami Güçlü, MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Konya Ak Parti Milletvekilleri; Hüseyin Üzülmez ve Kerim Özkul, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, yerli ve yabancı misafirler ve öğrenciler katıldı.

Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez: “ Vefatının 30’uncu yılı münasebetiyle düzenlenen anma etkinliklerinin amacı gençlere N.Fazıl’ı ve fikirlerini anlatmak. Kendisini yetiştirmiş Üstadın yetiştirdiği neslin içerisinde bende varım. Onun derdi Çanakkale’de yok olan milli ve manevi değerlere sahip aydınları yeniden yetiştirmek. 50 yıl mücadele vererek gençleri yoğurdu, yetiştirdi. Bu gün bu ülkeyi yönetenler Üstadın yetiştirdiği kesimdir.”dedi.

Tarım Eski Bakanı Sami Güçlü: “Bütün bir hafta boyunca şehrimizde çok önemli etkinlikler düzenlenecek. Programımızın asıl amacı gençlerimizi N.Fazıl’la buluşturmak. Bu programın oluşumu esnasında düşünce boyutuna katkısı olan biriyim. Her güzel işin ardında emek vardır. Bu programa verilen emek bütün şehri kapsadı. 150 yıldır devlet, medeniyete ve topluma karşı sırtını dönmüş iken N.Fazıl bakışlarımızı kendimize çevirerek devlet ve toplumun aynı yöne bakmasını sağladı.”dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: “Bu kadar zengin muhtevası olan hiçbir boyutu ihmal edilmeyen bu program Konya’ya yakıştı. Şekilden, gösteriden çok öze, muhtevaya dönük bir program. Türkiye’de haysiyetli, seviyeli, yiğit ve cesaretli düşünce adamı kim varsa mutlaka ondan etkilenmiştir. Ezilmeyen, ezdirmeyen, dik duran cesaretli duruşumuzu en çok üstattan öğrendik. 1940’lı yıllardan başlayarak vefatına kadar üç kuşağı etkilediğini düşünüyorum. Batının her alanda üstün zannedildiği devletin yüzünü batıya çevirdiği bir dönemde doğunun üstünlüğüne dikkat çeken ilk kişidir. Toplumun geri geri gitmeye zorlandığı dönemde Üstat duruşuyla öncülük etti, model oldu. İslam davasını meydanlara indirip gönüllere nakşetmek için ömrünü harcadı. N. Fazıl’ın hamlesi olmasaydı İslamı tespih, tekke seviyesinin üstüne çıkarmak için kim bilir daha ne kadar zaman geçmesi gerekecekti. Özgüveni, doğru stratejiyi, perspektifi ve yalın duruşu muhafazakar-dindar kesim ondan öğrendi. O günden bugüne çok şey değişti. O günler yaşanmasaydı Üstat ve onunla beraber olanlar yolu açmasaydılar bugünlere ulaşamazdık. ”dedi.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi, Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi Rektörleri ile Konya ilçe Belediye Başkanlarına hediyelerini Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay takdim etti.

Paylaş