Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Çanakkale Şehitlerini Anma Programı Yapıldı

19.03.2019
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi

Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’ın konuşmacı olarak katıldığı Çanakkale Şehitlerini Anma Programı yapıldı. Program kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Çanakkale Sergisi açıldı. Sergi ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konevi Salonunda düzenlenen konferansta, Devlet Arşivleri Başkanlığının yeni bir kurum olduğunu söyleyerek dinleyenleri bu konuda bilgilendirdi.

Sahip olduğumuz arşivlerin dünyanın başta gelen arşivlerden olduğunun altını çizen Ünal; “Arşivimizle iftihar edebiliriz. Dünya ülkelerinin hemen hemen hiçbiriyle kıyas götürmeyecek muazzam bir evrak birikimine, sayısına ve niteliğine sahibiz. Bu açıdan Devlet Arşivleri son derece önemli belgeleri ihtiva ediyor. Bunları da kamuoyuyla, tarihçilerle paylaşıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle Türkiye’de bazı kurumların yeniden teşkilatlandırıldığını hatırlatan Ünal, teşkilatın doğrudan Cumhurbaşkanına bağlandığını da söyledi.

Ülkemizin muazzam bir tarihi geçmişe sahip olduğunun altını çizen Ünal; “:Çok köklü bir devlet geleneğimiz var, kurumlarımız çok eski. 1923’ten itibaren artık yeni bir sistemi, yeni bir rejimi benimseyen Türkiye, daha önce de Osmanlı, ondan önce de Selçuklu var. Baktığımız zaman Türklerin tarih boyunca birçok devlet kurmuş olduğunu görüyoruz. Bu devletlerin de bize intikal eden muazzam bir arşivi var. Sahip olduğumuz arşivler dünyada en başta gelen arşivlerdendir. Dünya ülkelerinin hemen hemen hiçbiriyle kıyas götürmeyecek muazzam bir evrak birikimine, sayısına ve niteliğine sahibiz. Bu açıdan Devlet Arşivleri son derece önemli belgeleri ihtiva ediyor. Bunları da kamuoyuyla, tarihçilerle paylaşıyor.”

Ünal, 16 Temmuz 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yıllardır "Milli Arşiv" ve "Arşiv Teşkilat Kanunu" hayalleri kuran tarihçilerin hayallerinin gerçekleştiğini belirterek, artık yepyeni bir yapı oluşturulduğunu kaydetti.

Modern bir arşiv sisteminin kurulduğunu anlatan Ünal: “Tek merkezden yönetilen, akademisyenlere, hocalarımıza kolaylık sağlayacak her türlü çalışmadan bundan sonra Devlet Arşivleri Başkanlığı sorumlu. İçişleri Bakanlığı arşivi, Milli Savunma arşivi gibi arşivler de Devlet Arşivlerine bağlanmış durumdadır.” dedi.

Genel itibarıyla ülke arşivlerini Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olarak iki ayrı grupta ele aldıklarını dile getiren Ünal, arşivleri daha da genişleteceklerini, araştırmacılara gereken desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Ünal, konuşmasının sonunda akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Paylaş