Üniversitemiz Öğrencileri Turunçgillerin Beyaz Kısmından Erişte Üretiyor

28.03.2019
Mühendislik Fakültesi

Üniversitemiz Gıda Mühendisliği öğrencileri Şebnem Esra Ergüner ve Sultan Yağmur Bal’ın hazırladığı “Geleneksel Erişte Üretiminde Turunçgil Albedolarının Kullanım Olanakları” adlı bitirme tezi ile TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Danışmanlığını Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kürşat Demir’in yürüttüğü projenin “Tübitak 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında desteğe layık görüldü.

Eriştenin geleneksel ürünlerimizin içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Kürşat Demir, “Yeni nesillerin erişteyi unutup makarnaya yöneldiğini görüyoruz. Bu projeyle öğrencilerimiz geçmiş ile geleceği buluşturmak adına önemli bir çalışma yaparak daha sağlıklı daha fonksiyonel erişte üretmiş olacaklar. Özellikle de besinsel lif içeriği bakımından oldukça zengin ürünler üretmeyi ve en iyi şekilde Türk halkının damak tadına da hitap eden ürünler üretmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Şebnem Esra Ergüner ve Sultan Yağmur Bal ise, ürünler hakkında bilgi vererek, “Portakal ve mandalinaların yararlı olan beyaz kısımlarını erişte yapımında kullandık, bunu yapmaktaki amacımız Türklerin damak zevkine uygun fonksiyonel erişte üretmekti. TÜBİTAK’dan destek aldığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı.

                     

Paylaş