Üniversitemiz ve Belh Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

29.11.2012

Konya ile Belh vilayetleri arasında ‘İşbirliği Çalıştayı’ Dedeman Otel de gerçekleşti.  Çalıştaya Rektörümüz Prof. D.r Muzaffer Şeker, Afganistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Afganistan Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı M.Yunus Muqim, Belh Vilayeti İl Genel Meclisi Başkanı M.Afzal Hadeed, Belh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Nasır, Belh İlçesi Belediye Başkanı Gulam Rabbani Bahtari, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir Yüksek, İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Uslu, daire başkanları ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Konya Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter yardımcısı Ercan Uslu yaptı. Uslu, konuşmasında “8 asır önce Belh’ten Konya’ya doğru yola çıkan kıymetli misafirimizi o zamanki Selçuklu yöneticileri büyük törenlerle karşılamışlardı. Bugün de Belh’teki ve Konya’daki Mevlana’nın manevi torunları bu çalıştayda buluşmuş oluyorlar. Bu çalıştay da Bahaeddin Veled medresesinin yeniden yapılmasını, su kanalizasyon hizmetleri, eğitim hizmetleri ve tarımsal kalkınma konularını ele alacağız. Çalıştayın dostluk ve kardeşliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker şunları söyledi:  “Bugün burada tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Birbirimizi göremesekte, birbirimizin ziyaretine gidemesek te yıllar sonra bu vesileyle bir arada olmak bizi sevindiriyor. Bizler istiklal harbi sırasın da Afganlı kardeşlerimizin bizlere verdiği maddi manevi desteği hiçbir zaman unutmadık. Soğuk savaş rüzgarlarının estiği dönemde büyük bir felaketle karşı karşıya kalan Afganistan, maalesef ki emperyalistlerin kötü emelleri çerçevesinde bir hayli yıpranmış, altyapı ve entelektüel birikim kaybı yaşamış durumda. Üzülerek belirttiğimiz bu tablodan inşallah en kısa sürede çıkacaklarını ümit ediyorum. Biz üniversitemiz olarak bilimsel düzeyde elimizden geldiğince Belh vilayetiyle kardeşlik ilişkisi çerçevesinde lisans ve lisansüstü düzeyde, öğretim üyesi değişimi çerçevesinde kendileriyle karşılıklı protokollerle işbirliği yapmak istiyoruz. Bu konuda bizlere düşen görevleri yerine getirmekten te mutluluk duyacağımızı da ayrıca ifade ediyorum. Şu anda üniversitemizde kırk biri lisansüstü olmak üzere 116 Afgan öğrenci öğrenim görmektedir. Bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ümit ediyorum. Bu tür bağlantılar ve uluslararası ilişkileri güçlendirmek için Konya’ da TÖMER’i kurduk. Bu merkezimizden kardeşlerimizin gelip yabancı dil eğitimi alarak lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam etmelerini arzuluyoruz. Bu anlamda çalıştay süresince gelecek olan ciddi bilimsel temelli önerileri değerlendirerek kardeşlerimizle beraber hareket etmek üzere bir yol haritası hazırlayacağız. Bu anlamda çalıştayımızın ve işbirliği protokolünün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ayrıca bizlere bu fırsatı veren Belh’li dostlara ve Büyükşehir belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum.”

İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon’un konuşmalarının ardından Belh Üniversitesi ve Üniversitemiz arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İmzadan sonra desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları ve Öğretim Üyelerine teşekkür eden Belh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Nasır, çok eski bir geçmişe dayanan Türk-Afganistan dostluğunun üniversiteler arasında da başladığını söyledi. Prof. Dr. Nasır, Ülkemiz yeniden yapılanma sürecinde. Bu yapılanmada eğitime öncelik veriyoruz. Son 35 yıl çok kötü günler yaşadık. Bundan üniversitelerimizde olumsuz yönde etkilendi. Şuan Türk Üniversiteleri'nde öğrencilerimiz eğitim görüyor. İnşallah bu protokolle birlikte gelecekte daha iyi şeyler olacak. Bunu ümit ediyorum" dedi.

İmza töreninin ardından iki oturumda gerçekleştirilen Konya ile Belh vilayetleri arasında işbirliği çalıştayı’ na geçildi.

 

 

Paylaş