Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi konferans salonunda ABD Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner; “Türkiye-ABD İlişkilerinin Ekonomik Boyutu” konulu konferans verdi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa; Konya Valisi Muammer Erol, Vali Yardımcıları Bekir Yılmaz ve Sefa Çetin, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar, fakülte dekanlarımız, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
TTIP Dünya Ticaret Serbestliğine Aykırıdır
Açılışta konuşan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdulkadir Buluş; bütün sorunların çözümünde karşılıklı diyalogların çok önemli olduğuna dikkat çekerek: “ 2008 yılındaki ekonomik krizden sonra dünya ülkeleri ekonomik anlamda bir kargaşaya girdi. Türkiye de gelişen ekonomisiyle dünyadaki bu ekonomik dalgalanmalardan etkilenen bir ülke oldu. Ayrıca Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’ndan (TTIP) dolayı Türkiye kayba uğrayacaktır. Bu durum dünya ticaret serbestliğine ve ayrımcı olmama prensibiyle çelişmektedir. ” dedi.
Konya’nın yalnız Mevlana şehri olmadığına dikkat çeken Buluş; Konya'nın 32 binden fazla KOBİ, 62 bin civarında sanayi istihdamı, 4 üniversitesi, bilim merkezi gibi pek çok istihdam alanına sahip bir şehir olduğunu vurguladı.
ABD Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner; Necmettin Erbakan Üniversitesinin yeni kurulmuş bir üniversite olmasına rağmen başarılı bir üniversite olduğunu söyleyerek ABD’deki üniversiteler ve eğitim olanakları hakkında kısa bilgiler verdi. Turner ABD ekonomisi hakkında şunları kaydetti: “ 2007’de ABD dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkeydi. İşsizlik %4’lerde ve son 40 yıl içerisindeki en yüksek üretim seviyesindeydik. Milli gelir hane başı 63 bin dolar civarındaydı. Aralık 2007’de bir kriz oldu. Bu krizle 8,4 milyon iş kaybedildi. İşsizlik oranı ’lere yükseldi. ABD işte böyle bir krize girmişti ve dünyanın çoğu ülkelerinde de ekonomi ve üretimde bir yavaşlama meydana gelmişti. Yatırımlar yarı yarıya azaldı. OECD ülkelerinde işsizlik %9’a kadar yükseldi. ”
ABD Türkiye’ye İhracatını Son 3 Yılda 2 Kat Artırdı
Türkiye’nin bu dönemde fena bir performans göstermediğini fakat yine de bu krizden etkilendiğini söyleyen Turner; Bu durum her birimizin birbirimize bağlı olduğunu, her birimizi doğrudan veya dolaylı etkileyerek karşılıklı bir etkileşim içerisinde olduğumuzu gösterdi diyerek: “ ABD’den Türkiye’ye yapılan ihracat son 3 yılda ikiye katlandı. ABD’nin Türkiye’ye yaptığı ihracat oranı Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracattan fazla olmasına rağmen ABD ihracatı dalgalanmalar gösterirken Türkiye’nin ihracatı ise düzenli bir seyir göstermektedir. Türkiye ABD’den hammaddeyi alarak bunu işleyip ihraç ediyor. Yani Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği hammaddeler Türkiye ekonomisinin büyümesini etkiliyor.” açıklamalarında bulundu.
Türkiye TTIP’e Hazırlanmalı
TTIP anlaşmasının bir günde olup bitecek bir anlaşma olmadığını ve Türkiye’nin de kendisini hazırlamak için yeterli zamanı olduğunu söyleyerek Türkiye’nin kendisine koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi halinde TTIP’e yaklaşacağını ve hatta bu hedeflerin TTIP’e girmesini sağlayacağını belirtti.
Turner yaptığı sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker James Turner’a Plaket takdim etti.
TTIP Nedir?
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının kısaltmasıdır. (TTYO/Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTIP) TTIP müzakerelerinin ilk turu, 8-12 Temmuz’da Washington’da gerçekleşti. Ortaklık ile iki taraf arasında çoğu sektörde hâlihazırda düşük olan gümrük vergilerinin sıfırlanması, ancak belki de daha önemli olarak güvenlik, çevre gibi konularda sektörel düzenlemelerin karşılıklı tanınır hale getirilmesi ve böylece ‘tarife dışı engellerin’ ortadan kaldırılması hedefleniyor. AB ve ABD arasındaki ticari ilişkiler, günde 2 milyar Euro’yu bulan hacmiyle dünyadaki en büyük ticaret ilişkisi ve dünya ticaretinin üçte birini oluşturuyor. Çin, Rusya, Afrika ve Ortadoğu dünyanın dörtte üçünü kapsayan bu ekonomik birlikteliğin dışında kalıyor.