Üniversitemizde İngilizce Yuvarlak Masa Seminerleri Devam Ediyor

24.02.2015

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesinde, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım’ın “İkinci Meşrutiyet Döneminde İslamcıların Siyasi Faaliyetleri” konulu sunumuyla Yuvarlak Masa Seminerlerinin bir yenisi daha gerçekleştirildi. Düzenlenen programa İlahiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Fikret Karapınar, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Shahriari ve öğrenciler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım, İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla İslamcıların nasıl bir siyasi hareketlenmenin içinde olduklarını ve ortaya çıkan fikir ayrılıklarını değerlendirdi. İslamcıların nasıl İslami değerlere bağlı kalarak bir modern söylem geliştirdiklerini anlatan Yardım, bütün yenilikçi hareketlerin aslında zamanına göre şekillendiğini dile getirdi. İslamcılıkla birlikte İslam’da Devlet, siyaset felsefesi ve siyasi kurumların tartışma konusu olduğunu ifade eden Yardım, bu bağlamda modernitenin yeniye başvurup, gelenekselin izin verdiği sınırlar içerisinde yeninin tahayyül edilmesine izin verildiğini söyledi. Yardım; İslamcıların Meşveret, Şura, Biat gibi kavramların her dönemde geçerliliğinin olduğunu söylerken dönemin önde gelenlerinden Said Nursi ile ilgili şunları kaydetti: “Said Nursi, anayasal rejimin savunduğu İslami değerlerle aynı değerleri savunan bir Cumhuriyet Rejimini onaylar. İttihat Terakki Cemiyetinin ortaya koyduğu rejim ismi meşrutiyet de olsa şeriattan uzaklaştığını ve istibdata doğru gittiğini söyler. Cumhuriyetin laik olması gibi konularda bu dönemde tartışılmıştır.”

İslamcıların adalet kavramına da önem verdiklerinin altını çizen Yardım, bu durumu adaletin hüküm sürdüğü yerlerde istibdada yer verilmemesiyle açıklarken bu konuda Said Nursi’den örnekler verdi. İkinci meşrutiyet İslamcılarının Cumhuriyetle birlikte sessiz kalmak zorunda olduklarını ifade eden Yardım, bu durumun bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu da dinleyicilere hatırlattı.

Program, Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım’ın dinleyicilerin sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi. 

Paylaş