Üniversitemizde Nasreddin Hoca Konferansı

26.10.2016

Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca’nın bilge kişiliğini, ulemâlığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde bir konferans düzenlendi.

AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda yapılan etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel ve öğrenciler katıldı.

Nasreddin Hoca, Bizim En Önemli Değerlerimizden Birisi

Açılış konuşmasında AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Akşehir Belediyesinin yapmış olduğu faaliyetlerin buraya taşınmasının anlamlı olduğunu vurgulayarak: “İnşallah gelecek yıllarda daha kapsamlı, daha geniş bir kitleye, daha farklı uzun zamanlarda yapabileceğimiz programlara bir örnek teşkil eder diye düşünüyorum. Nasreddin Hoca, bizim en önemli değerlerimizden birisidir. Nasreddin Hoca’yı tanıtmak zorundayız. Önce kendimizin doğru tanıması lazım ki, onu doğru tanıtalım. Bir takım yanlış bilgilerden arındırılması gerekir. Onun olmayan fıkraların, Nasreddin Hoca’ya mal edilmemesi gerekir. Nasreddin Hoca bir mizah ustasıdır. Eğer bir meseleyi mizahla halledebiliyorsanız, kavgaya, gürültüye, patırtıya, insanlık dışı işlere gerek yok diye düşünüyorum. Nasreddin Hoca bu zekasıyla Türk Milletini temsil etmiştir. Temsil etmeye de devam edecektir” dedi.

Türk-İslam Dünyasının Gülen Yüzü

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya ise; “Atasözü haline gelen kıssalarıyla her zaman aramızda olan Nasreddin Hocamız; hayat anlayışı, ince zekâsı ve yüzyıllardır dillerde dolaşan fıkralarıyla düşünce dünyamıza ışık olmuştur. Nasreddin Hoca aynı zamanda iyi bir eğitimci, sosyolog ve psikologdur. Çünkü onun eğitimciliği sadece medrese ve oradaki öğrencilerle sınırlı olmaz. O’nun eğitimciliği toplumla da ilgilidir. Toplum içerisinde de yanlış bulduğu her şeyi eleştirmekten, işin doğrusunu göstermekten geri kalmaz.” ifadelerini kullandı.

Yaşadığı dönem boyunca kadılık ve müderrislik gibi görevlerde bulunan Nasreddin Hoca’nın Türk-İslam Dünyasının gülen yüzü olduğunu belirten Akkaya; Hocanın sevgi, barış ve kardeşlik önermeleriyle dolu mesajları olduğunun altını çizdi.

Nasreddin Hoca’nın Bilgeliğinden Beslenerek Yetişen Bir Nesle İhtiyaç Var

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise Nasreddin Hoca’nın bilinmesinde, tanınmasında emeği geçen Prof. Dr. Ali Berat Alptekin ve Prof. Dr. Sami Sakaoğlu’na teşekkür ederek konuşmasına başladı. Halk Edebiyatında Nasreddin Hoca’nın büyük yeri olduğunu belirten Şeker, Hocanın içinde olduğu metinlerde hem letafet hem de uyarıcı özellikler bulunduğunu da belirtti.

“İyi ki, Nasreddin Hoca gibi bir şahsiyete sahibiz. Gençlerimize, çocuklarımıza, öğrencilerimize bunu aktarmak vazifemiz” diyen Rektör Şeker Nasreddin Hoca’nın bilgeliğinden ve benzeri şahsiyetlerden beslenerek yetişen bir nesle ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Konuşmaların sonrasında Prof. Dr. Ali Berat Alptekin “Nasreddin Hoca’nın Fıkralarından Hareketle Düşünce Yapısı”, Prof. Dr. Sami Sakaoğlu ise “Nasreddin Hoca’ya Sahip Çıkmanın Delilleri Üzerine” konulu sunumlarını dinleyicilere aktardı.

Konferans sonunda plaket ve hediyelerinin verilmesinden sonra hatıra fotoğrafı çekildi.

Paylaş