Üniversitemizde Sağlıkta Ödeme Yöntemleri Konulu Konferans Verildi

10.01.2015

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Eyüp Kalaycı Konferans Salonunda, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Doluküp'ün katılımıyla “Sağlıkta Ödeme Yöntemleri Teşhis İlişkili Gruplar (TİG)” konulu konferans gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Emel Ege, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Uludağ, klinik kodlamacılar ve öğrenciler katıldı. Programda, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Doluküp Teşhisle İlişkili Grupların mantığı, uygulaması ve kullanım alanıyla ilgili bilgi verdi. Ana tanı, ek tanı ve işlemler gibi maddelere açıklık getiren Doluküp şunları kaydetti: "Kodlamaya ihtiyaç duyuyoruz hastalıklarda. Neden çünkü bir istatistik sunmamız gerekebilir. Kodlama yapmak sınıflandırmaya yarar. Bir yerde hipertansiyonun anlamı eğer bir simge ise dünyanın bir başka bölgesinde o simgeyi görmeniz tanı koymak, sınıflandırmak gibi konularda size yardımcı olur. Kodlayınca her hastalık global hale gelir.”

TİG’in hastalıkların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılması olarak tanımlanabileceğini söyleyen Doluküp, her hastanın benzersiz olduğunu burada amacın benzer özelliklerin tespit edilip gruplandırma yapmak olduğuna değindi. TİG’in hastalıkları önce ana sonra ek daha sonrada işlemlerine göre gruplandırdığını anlatan Doluküp TİG’in sınırlı kaynakları vakaların türlerine ve şiddetine dayalı olarak adil bir biçimde dağıtmak gibi bir görevi üstlendiğini vurguladı.

TİG Standartlara Uygun Veri Sağlıyor

Eskiden kurumlara derme çatma veriler verildiğini bunun da ülkemiz adına üzücü olduğunu belirten Doluküp, artık standartlara uygun veriler sunduklarını hatırlattı. Hangi bölgeye hangi branşta, ne kadar insan gönderileceği gibi hususlarda TİG verilerinden yararlandıklarını söyleyen Doluküp şunların altını çizdi: “Ankara Numune Hastanesinin hastalarının 3’te 1’i çevre illerden geliyor, bunun hesabını yaptık, göç haritasını çıkardık. Sevk edilen hastalar, stent takılanlar, anjiyo yapılanlar bunların rakamlarını hep TİG’le ortaya çıkardık. Klinik Veri Programlarıyla çok ciddi başarılar elde ettik. Bugün boş dediğimizde bile 20 bin hasta verisi bize geliyor. Ortalama 35 bin ay sonunda 59 bin hasta verisi sisteme geliyor. Çok geniş alanda çalışmalar yürütülüyor. Sistematik anlamlı klinik veri toplamak birincil hedefimiz. Ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde uzun bile sürse en iyisi olana kadar elimizde olanları en iyi görmek zorundayız.”

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emel Ege’nin, İbrahim Doluküp’e plaket takdiminin ardından program sona erdi. 

Paylaş