Üniversitemizde Sanat Tarihi Konferansları Devam Ediyor

01.12.2016

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde Sanat Tarihi Konferansları devam ediyor. Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun'un konuşmacı olduğu “Türk Kültüründe Taşlar” konulu konferansa ilgi yoğun oldu.

Konya’yı ziyaret etmekten ve Üniversitemize davet edilmekten memnun olduğunu kaydederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Hakkı Acun, yoğun ilgi gösteren öğrencilere de teşekkür etti.

Üretilen eserleri topluma sunmak, topluma tanıtmak ve farklılıklarla ortada olmanın önemine değinen Acun, “Farklılığınızı dile getirirseniz, farklılık ilgi çeker, ilgi bilgiyi doğurur, bilgi paylaşılmak istenir, paylaşılan bilgi gelir getirir, gelir toplumu kalkındırır, kalkınan toplum da dünyadaki değerini tamamlar ve istediğini yaptırır” dedi.

Gelişmiş veya gelişmemiş toplum diye bir şeyin olmadığını belirten Acun, eğer kültür iyi işlenir, dünyaya arz edilir ise o toplumun gelişmiş olduğunun altını çizdi. Acun, “Belki bizim taş kaya diye gördüğümüz birçok şeyin çok değerli olduğunu anlamamız adına bu konferans faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Dünya kültürleri arasında önemli bir yere sahip olan taşlarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Hakkı Acun, yerel yönetimlerin bilmedikleri için önemli taşları sokaklardan, caddelerden kaldırdıklarını ve bir kültürü yok ettiklerini fark etmediklerini kaydetti. Yerel Yönetimlerin bu anlamda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Acun, şehirlerin inceliklerinin yok edilmemesi gerektiğini önemle vurguladı.

Sadaka taşından bahsedip örnekler veren Acun, sadaka taşı üzerine insanların para bıraktığını, ihtiyaç sahiplerinin de bu sadaka taşlarının üzerindeki paraları aldıklarını kaydetti. Bu geleneğin sadece İstanbul’da olmadığını belirten Acun; “Gelenekler modernize edilemez. Modernize etmeye çalışıyoruz ama yozlaştırıyoruz.” dedi.

Kültürümüzdeki İncelikleri Bilirsek Daha Hızlı Kalkınırız

Taşların fonksiyonlarının önemine değinen Prof. Dr. Hakkı Acun sözlerini şöyle tamamladı: “Bu taşlar kültürümüzün incelikleridir. Çok önemlidir. Sadece taş diye bakmayıp, farklı bir gözle bakmak gerek. Ne zamanki bu toplum kendi kültürünün inceliklerini bilirse, kendi kültürünün değerlerini bilirse o zaman çok daha hızlı kalkınacaktır.”

Program, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş’un, Prof. Dr. Hakkı Acun’a hediye takdiminin ardından sona erdi. 

Paylaş