Üniversitemizde Yrd. Doç. Dr. İndrani Kalkan Konferans Verdi

15.01.2015

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesinde Hinduizm’i Tanımak konulu konferans düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. İndrani Kalkan; Hinduizm hakkında bilinmeyenleri, merak edilenleri ve genel hatlarıyla Hinduizm’in ne olduğu hakkında bilgi verdi.

Düzenlenen Konferansa İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Hayri Erten, Doç. Dr. Fikret Karapınar, İlahiyat Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, Prof. Dr. Naim Şahin, Doç. Dr. Nermin Öztürk, Doç.Dr. Doğan Kaplan ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Kendisi de bir Hindu olan ve bir Türk ile evli olan Kalkan, 20 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve pek çok ülkeyi gezip gördüğünü söyledi. Hindu olarak doğmuş olmasına rağmen bu konuda çok bilgili olmadığını hatırlatan Kalkan, Hinduizm’in bir din değil bir felsefe olduğunu kaydetti. Dünya üzerinde 800 milyon Hindu olduğunu vurgulayan Kalkan, Hinduizm’in kapılarının başka dine mensup insanlara kapalı olduğunu ifade etti. Hinduizm’de pek çok tanrının olduğunu ama yine onların üstünde tek bir tanrıya inandıklarını belirten Kalkan şunları söyledi: “Şekil olarak bir şeyi tanrı olarak hayal etmek Hindulara daha kolay geliyor. Tek bir tanrı var ama tanrının farklı şekillerine ibadet ediyoruz. Farklı bölgelerde farklı tanrılar popülerdir. Ben Bengalliyim ve biz bayan tanrıçaya ibadet ederiz ama kuzeye gittiğinizde tanrılar değişir.”

Hindular Reenkarnasyona İnanır

Her Hindu’nun Karma denilen terime inandığını ve önceki hayatlarında yaşam biçimleriyle şekillendirdikleri Karmaların, bugünkü hayatlarını etkilediği söyleyen Kalkan; bu konuda şunları söyledi: “Biz Hindular Reenkarnasyona inanıyoruz. Biz dünyaya tekrar tekrar gelerek bu karmaları tamamlamaya çalışıyoruz. Eğer bu hayatta olumlu olumsuz bir şeyler yaşıyorsak bunun sebebi olarak bir önceki hayatımızdaki yaşam biçimimizi görüyoruz. İyi bir hayat yaşayarak bu hayattaki karmamızı iyileştirmeyi deniyoruz. En fazla 7 kere dünyaya gelerek Karmamızı tamamlayıp en son ulaşabileceğimiz noktaya, yani tanrının gücüyle buluşma anına geliyoruz.”

Hindular Ölüleri Neden Yakarlar?

Ölüleri vefatlarının ardından neden yaktıklarını anlatan Kalkan, bedeni bir çeşit elbise olarak gördüklerini, ruhun öldükten sonra başka bir bedene gireceğine inandıkları için ölüleri yaktıklarını kaydetti. Ölü yakmanın esas sebebinin ölünün bu dünyadaki tüm bağlarından koparılmak istenmesi olduğunu söyleyen Kalkan, dünyadaki maldan, mülkten ve bu dünyadaki değerli kıymetli eşyalarıyla olan bağlarından ruhun vazgeçmesinin ancak bedeninin yakılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

Hinduizm’e Göre Hayatın 4 Evresi Var

Hinduizm’e göre hayatın 4 evresi olduğunu ve bu 4 evrenin her birinin yaklaşık 20 yıla tekabül ettiğini belirten Kalkan, bu 4 evrenin Chaathra, Grahastha, Bardhakya, Sannyas’tan oluştuğunu birincisinin öğrencilik devresi, ikincisinin aile hayatı, üçüncüsünün emeklilik ve sonuncusu olan Sannyas’ta insanların dünyevi hayattan uzaklaşıp, ibadete ve maneviyata yöneldiklerini söyledi.

‘Om’ Kutsal Bir Hecedir

Hinduların tanrıyla birleşmek istedikleri zaman kutsal hece olan om’u söylediklerini vurgulayan Kalkan, bunun bir seminer konusu olabilecek kadar önemli olduğunu ifade ederken şunları kaydetti: “Genelde herhangi bir yoga veya ibadetten önce kutsal heceyi söyleriz. Konsantrasyonumuzu tanrıya ayırmak ve tüm dikkatimizi ona vermek içindir bu. Mesela yeni bir fabrika açılacağı zaman veya bir hindistancevizi kıracağımız zaman kutsal heceyi söyleriz. Ama ben konuşmama başlarken söylemedim çünkü bu uygulamaların farklılıklarından kaynaklı. İnmiş bir kitabımız yok ve hissederek yaşıyoruz. Bana göre tüm dinler, Peygamberler ve yüce sözleriniz bizdeki om gibi kutsaldır. ”

Öğrencilerden gelen din değiştirme sorularına yanıt veren Kalkan, İslamiyet’i seçmediğini Müslüman olsa da aynı şekilde dua edeceğini, gözlerini kapattığı an aynı hisle birlikte olduğunu bu yüzdende kendisi için Hindu olmak Hristiyan olmak veya Müslüman olmanın önemli olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ın, Yrd. Doç. Dr. İndrani Kalkan’a plaket takdiminin ardından program sona erdi.

 

Paylaş