Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Hakkımızda

VETERİNERLİK GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ: Hayvansal gıda ürünlerinin (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık, yumurta, bal) hijyeni, muhafazası ve üretim teknolojileri, gıda maddelerinin mikrobiyolojik kontrol yöntemleri, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, gıda analizleri, gıdalardan kaynaklanan enfeksiyonlar, gıda zehirlenmeleri, gıda güvenliği, beslenme ve sağlık ilişkisi, gıdalar ve işletmeler ile ilgili yasal düzenlemeler, işyeri denetimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar ve HACCP sistemi konuları ile ilgilenen bilim alanıdır. Bölümümüzde Gıda güvenliği, standartları, teknolojisi ve veteriner halk sağlığı ile ilgili Mevzuat Bilgileri verilmektedir.
Bölümümüz bünyesinde okutulan kalite kontrol analizleri, hayvansal besinlerin üretim teknolojileri gibi bilgilerin aktarıldığı teorik derslerin yanı sıra ilgili derslerin uygulamaları Anabilim Dalı laboratuvarında, çeşitli mezbahalar ve kombinalarda, süt işletmelerinde yaptırılacaktır.
Bölümümüzün başlıca hedefleri; et ve süt ürünlerinde mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının incelenmesi, farklı gıdalarda üretim aşamalarında mikroorganizmaların izolasyonları, hayvansal gıda ürünlerinde insan sağlığı için potansiyel bir tehlike oluşturan patojen mikroorganizmaların aranması, et ürünlerinde starter kültür kullanım olanakları, süt ve et ürünleri üretim teknolojisinde uygulanan farklı yöntemler, gıdaların mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesinin incelenmesi gibi birçok konuda araştırmalar yapmaktır. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği prensibi içerisinde halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürütmektir.