Gıda Mühendisliği Bölümü
11.02.2022

Öğrencilerimiz TÜBİTAK Projesini Başarıyla Tamamladı



Lisans öğrencilerimiz Sıddıka Mucurlu ve Ayşe Nur Sak tarafından Doç. Dr. İsmail Tontul danışmanlığında yürütülen “Kırınım pencereli kurutma yöntemiyle patates cipsi üretimi” başlıklı proje başarıyla tamamlanmıştır.

TÜBİTAK 2209A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında yenilikçi bir kurutma tekniği olan kırınım pencereli kurutma yönteminin patates cipsi üretiminde uygulanabilirliği araştırılmıştır.

Kızartma işlemi nedeniyle absorbe edilen bol yağ miktarı, lezzet için eklenen yüksek tuz ve akrilamid oluşumu gibi nedenlerle patates cipsinin insan sağlığına olan olumsuz etkileri ortaya konmuştur. Sağlığa olan bu olumsuz etkilerinden ötürü bilinçlenen tüketiciler tarafından tercih edilmemekte ve bu tarz alternatif atıştırmalık arayışı giderek artmaktadır.
Bu doğrultuda çalışma kapsamında kırınım pencereli kurutma yöntemiyle düşük yağ ve tuz içeriğine sahip, sağlığa herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayan patates cips üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçla 70, 80, 90, 100 ºC kurutma sıcaklıkları ve farklı yağ oranları kullanılarak üretim gerçekleştirilmiştir. Üretimi gerçekleştirilen patates cipslerin, yağ miktarı, nem miktarı, renk, tekstür, duyusal özellikleri analiz edilmiştir.
Çalışma sonucunda kurutma sıcaklığı kırılma özelliği ve nem miktarını, yağlılık durumu ise duyusal özellikleri etkilemiştir. Bu sebeple kısa kurutma süresine imkân veren 100 ºC kurutma sıcaklığında yağsız üretimi gerçekleştirilen patates cipsleri önerilmiştir.

Öğrencilerimizi ve danışman Öğretim Üyemizi tebrik eder, sonuçların ülkemize ve gıda sanayisine hayırlı olmasını dileriz.