Mühendislik Fakültesi
01.11.2018

Coğrafi Bilgi Sistemlerin Şehir ve Bölge Planlamasında Kullanımı ve Önemi Konulu Konferans

01.11.2018 tarihinde Fakültemiz konferans salonunda, Şehir Bölge ve Planlama Bölümü'nün öncülüğünde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Şehir ve Bölge Planlamasında Kullanımı ve Uygulamalarına yönelik örnek çalışmalar tanıtıldı. 

Şehir Bölge ve Planlama Bölümü öğrencilerine yönelik düzenlenen tanıtım toplantısına İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Adnan ÖZDEMİR, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Sedef ERYİĞİT, ESRİ Türkiye temsilcileri Eğitim Sektör Lideri Deniz KÖFTER, Teknik Uzman Dilara HAKYEMEZ ve Teknik Satış Takım Lideri Emre BİÇER katılmışlardır.

Toplantıda, genel olarak CBS, ESRİ Türkiye'nin faaliyetleri ile ARCGIS programı hakkında bilgi verilerek, CBS'nin fonksiyonları, faydaları, uygulama alanları, şehir ve bölge planlamasında etkili olan faktörlere ait verilerin CBS'de kullanımı, bu verilerle CBS'de model oluşturma, analiz yapma, duyarlılık, tehlike ve risk haritalarının yapımı örnek uygulamalarla tanıtıldı. Bu kapsamda, fay, heyelan, yangın ve sel etkisinde kalan alanların haritalarından risk analizleri yapılarak tehlikeli bölgelerin tespit edilmesi, arazi eğitimi, arazi kullanımı ve yol ağı ile mevcut park ve okullar esas alınarak en uygun yer seçimi yapılarak uygun konut alanlarının belirlenmesi çalışmalarını öğrenciler ilgilyle izlediler. Yine tehlike ve risk haritalarının temelini oluşturan duyarlılık haritalarının ve değerlendirmelerinin yapılması heyelan ile obruk duyarlılık çalışmaları öğrenci ve öğretim elemanlarına aktarıldı. Toplantı öğrencilerin sorularına karşılık verilen cevaplarla son buldu. Öğrenciler bu tip toplantıların sık sık yapılması ile kendilerinin motive olacaklarını, örnek planlama çalışmalarını görmeleriyle de ufuklarının açılacağını ifade etmişlerdir.