Mühendislik Fakültesi
06.11.2023

Tebrik - TÜBİTAK

            Yürütücülüğünü Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek TAŞSÖKER BULUT’un üstlendiği “Panoramik Radyografiler ile Temporomandibular Eklem Bölgesindeki Dejeneratif Değişikliklerin Derin Öğrenme Yöntemleri ile Tespit Edilmesi” başlıklı proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002 Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. Proje kapsamında, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Haklı ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf lisans öğrencileri Sema Nur Ekmekçi, Senanur İncekara, Serhat Kamacı, Metin Furkan Yaman önemli katkılarda bulunmak üzere  projeye dahil olmuşlardır. 
 
“ÇENE EKLEMİ HASTALIKLARINDA YAPAY ZEKA DESTEKLİ TANI GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
 
                  Çene eklemine (temporomandibular eklem) ilişkin hastalıklar toplumda sık görülmektedir. Panoramik radyografilerde eklem bölgesi kafa kemikleri tarafından çevrili olması nedeniyle değişimlerin iki boyutlu görüntüler üzerinden belirlenmesi güçleşmektedir. Bu durum tanısal yetersizliklere ve beraberinde tedavide gecikmelere yol açabilmektedir. Osteoartrit ile ilişkili olabilecek dejeneratif değişimlerin mümkün olan en erken aşamada tespit edilmesi ve tedaviye başlanması çok önemlidir. Yapay zeka ile sağlanacak radyolojik tanı desteği ve hekimin klinik muayeneden elde edeceği bulguların bir araya getirilmesi ile bu süreç hızla gerçekleştirilebilecektir.
Proje kapsamında, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Haklı ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf lisans öğrencileri Sema Nur Ekmekçi, Senanur İncekara, Serhat Kamacı, Metin Furkan Yaman'ın  katkıları ile diş hekimliğinde rutin tanı işlemlerinde kullanılan panoramik radyografiler üzerinden yapay zeka algoritmalarının desteği ile temporomandibular eklem bölgesindeki dejenerasyonların otomatik olarak tespiti gerçekleştirilecektir. Böylece tanı süreçlerinde harcanan zaman azaltılarak diş hekimleri tarafındaki olası tanısal eksikliklerin mühendislik yaklaşımı ile çözümlenmesi sağlanmış olacaktır.