Uygulamalı Bilimler Fakültesi
26.03.2018

Dünyada ve Türkiye’de Lojistik Sektörünün Geleceği Konferansı

Lojistik Bilgi Topluluğu tarafından düzenlenen Dünyada ve Türkiye’de Lojistik Sektörünün Geleceği konulu konferans Fakültemizde gerçekleştirildi.Kısa adı UTİKAD olan  Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve FIATA Onur Üyesi de olan ,sektörün önemli ismi Kosta Sandalcı’nın konuşmacı olarak katıldığı programa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Fakültemiz Konferans Salonu’nda gerçekleşen, öğretim elemanları ve Fakültemiz öğrencileri ile Ticaret Lisesi Lojistik bölümü öğrencilerinin katıldığı konferansta konuşan Kosta SANDALCI, Lojistik sektörünün geçirdiği mekanizasyon ve dünya ticaretinde ortaya çıkan yeni ticaret güzergahları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kosta SANDALCI sektörün geçirmekte olduğu söz konusu dönüşümün ülkemiz açısından yaratacağı fırsatlardan bahsettikten sonra lojistik meslek elemanlarının daha da nitelikli olması gerekliliğini ifade etti.SANDALCI Lojistik meslek elemanları için yabancı dil bilgisinin öneminin altını çizdikten sonra, sektörün geçirmekte olduğu bu dönüşümün yabancı dil gerekliliğini daha da arttırdığını, öğrencilerin en az bir yabancı dili çok iyi düzeyde öğrenmenin ötesine geçerek ikinci ve hatta üçüncü dili öğrenme istek ve gayreti içinde olmalarının önemini vurguladı. Sektördeki otomasyon çalışmalarından da örnekler verilerek devam eden konferansta, sektörün getirdiği yeni durumlara uygun meslek elemanı olmak için öğrencilerin niteliklerini geliştirme gerekleri üzerinde duruldu.2030’da günümüzdeki işlerin yüzde 50sinin olmayacağını anlatan Sandalcı ,Türkiye’nin dış ticaret hacminin 2023’te 500 milyar doları geçeceğini ifade ederek ihracatı artırıp ithalatı azaltmamız gerektiğini belirtti. Sandalcı, “Yeni hava limanı hava taşımacılığınahem yolcu hem de kargo açısından büyük bir ivme kazandıracaktır” dedi.

Endüstri 4.0ın üretimi en yükseğe, maliyet ve enerjiyi en aza çekmeyi amaçladığını bunun başarılı olabileceğini ve öğrencilere de bu konuda görevler düştüğünü ifade eden Sandalcı, e-ticaret ve lojistik ilişkisine değinerek 2016’da online alışverişlerin yüzde 30’unun sınır ötesi yapıldığını, 2020 yılında bu oranın yüzde 40 olacağını, ayrıca 2020’de sınır ötesi e-ticaret yapan insanların 1 milyarı aşacağını belirtti.

Sandalcı, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin eğitiminden ciddi anlamda etkilendiğini ve öğrencilere lojistik alanında uygulamalı eğitim veren Türkiye’deki nadir fakültelerden olduklarını kaydederek akademisyenleri tebrik etti.

Program Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Diken’in, Sandalcı’ya plaket takdimi ile sona erdi.