Uygulamalı Bilimler Fakültesi
27.10.2015

I. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi Gerçekleştirildi

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Sosyal Sermaye” temalı “Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi” gerçekleştirildi.

Programa Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Tahir Yüksek, yurtiçi ve yurt dışından pek çok akademisyen, alanında uzman kişiler, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan I. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken Türkiye’de ilk defa “Sosyal Sermaye” temalı uluslararası bir kongrenin organize edildiğini bu anlamda bu toplantının çok önem arz ettiğini kaydetti. Teoriğin yanında uygulamanın da daha çok aktif edilmesi gerektiğini belirten Diken: “Üniversitelerimizde Tıp Eğitiminde başarılıyız çünkü 3. Sınıftan itibaren uygulama derslerimiz var. Bunu diğer bölümler için de aktif hale getirmek için bir bilinç geliştirmek istiyoruz. Çocuklarımızı uygulamalı eğitime sokarak ülke olarak daha başarılı olacağımızı, daha nitelikli insanlar yetiştireceğimizi düşünüyoruz. Uygulamalı Bilimler konusunda adım atmak gerektiğini biliyorduk. Almanya’da bir ziyaretim sırasında şunu gördüm. Üniversite ve firmalar ortak çalışıyorlar. Üniversiteler, firmalara pek çok alanda destek oluyorlar. Yani bu şekilde teori ve pratik birleşiyor. Biz de teoriği ve pratiği bir arada yürütebilirsek o zaman çok daha kısa sürede mesafe kaydedeceğimizi umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Tema olarak “Sosyal Sermaye”yi seçmelerinin nedenini anlatan Diken, etrafımızda adeta ateş çemberi olduğunu, son günlerde ciddi manada üzüldüğümüz olayların yaşandığını hatırlattı. Bu anlamda her dönem de olduğu gibi bu günlerde de toplumsal beraberliğe ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Diken şunları söyledi: “Organizasyonlar ve kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğunu düşündüğümüzden “Sosyal Sermaye” konusunu seçtik. Yurtdışından gelen misafirlerine de teşekkür eden Diken, nitelikli bir kongre olmasını dileyerek sözlerini bitirdi.

Konya Milletvekili Adayı Ahmet Sorgun ise yaptığı konuşmada ülkemizin geniş bir sosyal sermayeye sahip olduğunu esnafıyla, tüccarıyla Konya’nın kendinden önce ülkesini düşünenlerin şehri olduğunu bunun geniş bir sosyal sermayeden kaynaklandığına dikkat çekti. Sosyal Sermayenin aileden başladığının altını çizen Sorgun: “Bizim sosyal sermayemiz sapasağlam duruyor yeter ki tahrip etmeyelim. Esas sermayemizin temeli ailedir. Bugün aşure günü bu da bizim için en önemi sermayelerden. Güzel bir tevafuk oldu. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sosyal Sermaye Demek Huzur, Güvenlik Demektir

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, böyle bir uluslararası konferansta bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirip şunları ifade etti: “Bugün Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bir uluslararası çalışmada bir aradayız. Misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Başlığımız çok önemli. Sosyal Sermaye demek; huzur güvenlik demek, nitelikli insan demek, değerlerimizi korumak demek, ülkenin nerden gelip nereye gittiğini iyi anlamak demek… Sosyal sermaye olmadığı takdirde başka ülkelerce yönetilen bir ülke konumuna düşüleceğini bilmemiz gerekiyor.”

Sosyal sermayenin toplumumuzda iyi anlaşılamadığı takdirde parçalanmanın ortaya çıkacağını belirten Şeker, Türkiye’nin engin bir birikimi ve tecrübesi olduğunu hatırlattı. Anadolu’ya asırlar önce geldiğimize değinen Şeker şöyle devam etti: “Asırlardır çok kültürlü bir yapıyla iç içeyiz. Bu topraklarda bir arada yaşamanın güzel örneklerini sergiledik. Ancak birbirimize zaman zaman yan baktığımız, gelişmelerden mutsuz olduğumuz dönemler de oluyor. Yine de kardeşliğimizi koruyarak bu günlere geldik. Sosyal sermayenin zarar görmesi için birçok açıdan saldırılarla karşılaştığımızı görmek gerekiyor. Menfurca insanı hedef alan, masum insanın ölümüne neden olan, sosyal sermayenin çökertilmek istendiği günleri görüyoruz. Sabırla bu olayların üstesinden gelip ve bir millet olmanın sağlam duruşuyla bunları da atlatmalıyız.”

Üniversitelerin bir görevinin de kaliteli insan yetiştirmek olduğunu belirten Rektör Şeker: “Deneyim ve kazanımlar yeni kuşaklara aktarılamazsa yeniden aynı kötü günler yaşanır yeniden aynı hatalar yapılır. Bu yüzden öğrencimize, etrafımızdaki gençlere öğrendiklerimizi aktararak sosyal sermayemizi genişleterek onları nitelikli insan olarak geleceğe hazırlamak zorundayız. Bu da üniversitelerin görevlerinden biri… Toplantının hayırlara vesile olacağını ve geleceğe ışık tutacağını umuyorum. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Sosyal Sermayenin Güçlendirilmesi Çok Önemli

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise kongrenin yapılıyor olmasından memnun olduklarını dile getirdi. Sosyal sermayenin güçlendirilmesinin önemli bir hizmet olduğunun altını çizen Akyürek, belediyeler olarak konuyla ilgili olduklarını ifade etti.

Abdulkadir Konukoğlu’na doğum günü münasebetiyle Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından hediye takdim edildi.

Merdivenleri Tek Tek Çıkarsanız Kolay Yuvarlanmazsınız

“Türkiye Ekonomisi: Fırsatlar ve Tehditler” konulu bir konuşma yapan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu bir insanın yükselmesinin geliştirdiği prensiplerden ve uygulamalardan geçtiğini kaydetti. Ailelerinden gördükleri bazı prensipleri uygulayarak başarılı olduklarını dile getiren Konukoğlu, üniversitelerin görevinin bakış açısı geliştirmek olduğunu geri kalan süreçte öğrencinin zamanının sanayide geçmesi gerektiğini vurguladı.

Uygulamalı olarak derslerin yanında çalışma hayatının da içinde olmanın önemine değinen Konukoğlu, merdivenleri tek tek çıkmanın önemli olduğunu ancak o zaman kolay kolay yuvarlanmayacağımız tavsiyesinde bulundu. Konukoğlu, bir işin yapa yapa öğrenileceğini de hatırlattı.

İşin Hilesi Dürüst Olmaktır

Herkesin gücü ve varlığı oranında hayır işleri yapması ve zekat vermesi gerektiğini de vurgulayan Konukoğlu, zekatı paranın kabartma tozu olarak yorumladı. Dürüst olan bir kimsenin her zaman kazanacağını söyleyen, Konukoğlu, rahmetli babasının “İşin hilesi, dürüstlüktür” sözünü hatırlattı. Konukoğlu: “Çok kazanmak isteyenin dürüst olması yeterli, dürüstlük dışında başka bir yöntemi denemenize gerek yoktur.” dedi.

İnsan Şansını Kendi Yaratmalı

Allah’ın yardımlarının bugünkü başarısında önemli olduğunu söyleyen Konukoğlu: “Allah istemeseydi hiçbir şey yolunda gitmezdi. Çalışın ben veririm diyen bir Yaratıcı var bu durumda bize düşen çalışmak. Allah herkese bir kader çizgisi çizmiş ama kader diye de evde oturulmaz. Şansınızı kendiniz yaratacaksınız. Allah verecektir diye beklemek olmaz. Allah çalışana verir. Şanslı olmak Allah’ın verdiği müsaade ile olur. Ancak çalışmak önde gelir.” ifadelerini kullandı.

Yoğun ilginin olduğu program karşılıklı soru cevabın ardından sona erdi. İki gün devam edecek olan konferansta “Sosyal Sermaye” ana temalı çeşitli konularda son gelişmeler tartışıldı.