Uygulamalı Bilimler Fakültesi
12.04.2019

Yapay Zeka konulu konferans düzenlendi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Genç Yöneticiler ve Bilişim Topluluğu tarafından “Yapay Zeka” konulu konferans düzenlendi. Köyceğiz Yerleşkesi Prof.Dr. Fuat SEZGİN konferans salonunda gerçekleşen konferansı Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ercan ÖZTEMEL verdi.

Açılış konuşmasını yapan Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet DİKEN, Yapay Zeka’nın üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyleyerek Genç Yöneticiler ve Bilişim Topluluğu danışmanı ve öğrencilerine böyle bir konferansı düzenledikleri ve Prof.Dr. Ercan ÖZTEMEL’e katılımları için teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz DOĞAN, hayallerin birgün gerçek olduğundan bahsederek, geçmişte yapay zeka ile hayal edilen konuların gerçekleştiğini ve önümüzdeki süreçte de teknolojik gelişmelerin insanlığa faydalı olacağını ifade etti.

Yapay Zeka ve bunun topluma etkisinden bahseden Prof. Dr. Ercan ÖZTEMEL, Robotların her alana hakim oldukları bir dünyaya doğru bir yol aldığımızı ifade ederek, Robotların insanlardan daha zeki olup olmayacaklarını, robotların insanlar üzerinde hakimiyet kurup kuramayacaklarını, dünyayı kendi hakimiyetleri altına alıp almayacaklarını dair tartışmaların devam ettiğini belirtti. Yapay Zekanın, insan zekasının karakteristik özelliklerini bilgisayara kazandıran algoritmalar geliştiren bir bilim dalı olduğunu belirten ÖZTEMEL, hayatın her aşamasının robotlara terk edilmesi durumunda dünyanın nasıl bir yer olacağı, dijital dönüşümle birlikte değişen iş sistemleri ile işletmelerin rekabetleri üzerine etkisi, üretim ve pazarlamanın tüketicilerin davranışlarına etkileri,  yeni iş modellerinin neler olacağı ile ilgili öngörülerini belirtti. Bu öngörülerinin yanı sıra işletmelerin inovasyon yeteneklerinin artacağı, üretimde esneklik sağlanarak maliyetler azaltılıp verimliliğin arttırılacağı, yaşam kalitesini artıran ürün ve hizmetlerin yaygınlaşacağı, zeki şehirler, zeki evler, zeki işletmeler ile sistemler üzerinde denetim olanaklarının artacağı gibi olumlu gelişmeler ile birlikte siber saldırıların artacağı, bilgi hırsızlıklarının çoğalacağı ve bilgi güvenliğinin azalacağı gibi olumsuz gelişmelerin yaşanacağına da değindi. Ayrıca gelecekte olabilecek öngörüleri sıralayan ÖZTEMEL şunları söyledi: “2020’li yıllarda fabrikalarda çalışan robot sayısının 3 milyonu geçecek, 2027 yılında dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının %10’unun blockchain üzerinde tutulacak, 2030’lu yıllarda kişiselleştirilmiş bir eğitim sunan eğitim kurumu internetteki en büyük şirket olacak ve insan organları talep üzerine 3 boyutlu yazıcılar tarafından basılacak”.

Konferans sonrasında Prof. Dr. Ercan ÖZTEMEL’e hediye ve plaketi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet DİKEN tarafından takdim edildi.