Uzaktan Eğitim UAM
02.04.2021

Gözetimli Sınavlar Hakkında Bilgilendirme

Yükseköğretim Kurulu’nun 22.05.2020 tarih ve 104.01.02.04-E.31978 sayılı yazısında uzaktan eğitimdeki ölçme ve değerlendirme uygulamaları için belirlenen asgari standartlara göre çevrimiçi sınavların gözetimli olarak yapılması üniversitelerden istenmektedir. Yine Yükseköğretim Kurulu’nun 20.11.2020 tarih ve 104.01.02.04-E.74855 sayılı yazısında, üniversitelerde ders veren öğretim elemanlarının yanı sıra yöneticilerin sınav güvenliğini sağlayacak her türlü önlemi almakla yükümlü oldukları ifade edilmektedir.

Bu çerçevede 2020-2021 Bahar dönemi ve sonrası için Üniversitemiz Enformatik Koordinatörlüğü, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonu ile uzaktan eğitim sistemimiz üzerinde gözetimli sınav altyapısı oluşturulmuştur. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun şekilde gerekli güvenlik tedbirlerine riayet edilerek sınavların kontrol ve denetimi amacıyla, yapılacak olan çevrimiçi sınavlarda yapay zekâ ile çalışan kamera denetimi uygulanacaktır. Yine elde edilen ve Üniversitemiz Bilgi İşlem altyapısındaki sunucularda depolanacak olan veriler ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümleri kapsamında gerekli görülecek süreyle incelenmek üzere saklanacak ve bu sürenin sonunda imha edilecektir. Uygulanacak sınav sistemi tüm bilgisayar, tablet ve cep telefonu cihazları ile uyumlu olup internet tarayıcısı üzerinden çalışacaktır. Sınav sayfasına ek olarak herhangi bir video uygulaması ihtiyacı bulunmamaktadır. Cihazlarında kamera arızası oluştuğu için sınavlara girmeye çalışıp giremeyen öğrenciler sistem tarafından belirlenerek mazeret sınavı başvurusu yapmaları hâlinde bu durum dikkate alınacaktır.

Sınav için gerekli teknik altyapıya sahip olmayan öğrencilerimiz önceden başvuru yapmak şartıyla sınavlara Ahmet Keleşoğlu Kampüsündeki bilgisayar laboratuvarlarının bilgisayar ve internet imkânlarını kullanarak, gerekli sosyal mesafe ve hijyen koşulları altında girebileceklerdir. Şehir dışında ikamet eden ve sınav için gerekli teknik altyapıya sahip olmayan öğrencilerimiz, Yükseköğretim Kurulu’nun 22.05.2020 tarih ve 104.01.02.04-E.31978 sayılı yazısı doğrultusunda, bulundukları yerlerdeki üniversite birimleri öncelikli olmak üzere, gerektiği takdirde Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet imkânlarından faydalanabileceklerdir. Bu öğrencilerimizin bahsi geçen kurumlarla sınav gününden önce irtibat kurup teknik altyapı imkânlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri önerilmektedir.

Sınavlar başlamadan gerçekleştirilecek olan deneme sınavları ve sınavlara Ahmet Keleşoğlu Kampüsündeki bilgisayar laboratuvarlarında girmek isteyen öğrencilerimiz için başvuru duyurusu en kısa sürede yapılacaktır.

Tüm öğrencilerimize sağlıklı günler ve başarılı bir eğitim-öğretim dönemi dileriz.