Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Dünya İnsani Zirvesinde

25.05.2016

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi kapsamında "Mevlana İnsani Medeniyet Paneli"ne Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Felsefe Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erdal Baykan ve Yrd. Doç. Dr. Tarık Quadir de konuşmacı olarak katıldı.

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Mevlana İnsani Medeniyet Panelinde konuşan Tahir Akyürek kadim şehir Konya’nın birçok medeniyetin temsilcisi olduğunu, özellikle Hz. Mevlana’nın ortaya koyduğu felsefenin her zaman ışık kaynağı olduğunu dile getirdi.

Konya’nın misafir kabul eden, misafirden yüksünmeyen bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Şu an Konya’da 72 binden fazla Suriyeli misafir var. Birleşmiş Milletlerin böyle bir program düzenlemesi tek başına bir faydadır. Yeni değerlendirmeler, bu alanlarda neler yapmak gerektiği müzakere edilir, mutlaka yeni projeler, yeni destek imkânları ortaya çıkar. Birleşmiş Milletler tarihinde ilk olan böyle bir toplantının Türkiye’de yapılması daha da önemlidir” diye konuştu.

İslam coğrafyasının içinde bulunduğu kaosun geçici bir süreç olduğunu belirten Başkan Akyürek, “Böyle bir ortamda İnsani Zirvenin Türkiye’de yapılması önemli ve anlamlıdır. Yeniden kendimizi değerlendirme fırsatı verecektir. Aynı zamanda kültürümüzün, insanımızın, değerlerimizin tanıtılmasına vesile olacaktır. Birleşmiş Milletlerin bu programı Türkiye’de yapmasının bir nedeni de adeta 3 milyondan fazla insanı sorunsuz bir şekilde burada ağırlayabilmenin sırrını öğrenmek istemeleridir. Böyle bir medeniyetin temsilcisiyiz. Buna layık olalım” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’ın başkanlığını yaptığı Panelde alanında uzman hocalar tarafından sunumlar yapıldı. Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Felsefe Okulu Derneği Başkanı Doç. Dr. Erdal Baykan “Mevlana ve Barış” konulu bir sunum yaparken, Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarık Quadir ise “Neden Bugün Mevlanaya İhtiyacımız Var?” başlıklı sunumunu yaptı.

Birlikte Yaşamanın Önünde En Büyük Engel Dinleme Eksikliği

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da “Mevlana’da Birlikte Yaşama Kültürünün Kodları” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, Bireylerin huzur ve güven ortamında farklılıklarıyla birlikte bir arada yaşayabilmelerinin ön şartının sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesinden geçtiğini belirten Altıntaş Hz. Mevlânâ’nın birlikte yaşamanın önünde en büyük engel olarak, farklılıkların birbirlerini iyi tanımama, dinleme eksikliği olduğuna vurgu yaptı.

Altıntaş, “Bir arada barış içinde yaşamanın ilk adımı,  birbirimizi dinlemek ve anlamaktır. Tasavvuf terbiyesinde temel ilke, söylemek değil, dinlemektir. Hz. Mevlana’dan ilhamla, içinde yaşadığımız çağın da en büyük sorunları arasında; toplumların birbirlerini gereği gibi tanımama, tanıma çabası içine girmeme ve önyargılı hareket etme düşüncesi yer alır.  Bu olumsuz bakış açılarının derinleşmesi, özellikle çağımızda toplumlar arası güven bunalımını artırmaya ve çatışma ortamlarını genişletmeye hizmet etmektedir. Çare, toplumların birbirlerini tanıması ve değerlerini kavramalarından geçer. Birleştirici bir dil kullanmayı temel ilke edinmiş olan Hz. Mevlânâ, birbirinin değerini bilmeyen insanlara: “Gel de birbirimizin kadri kıymetini bilelim; çünkü ansızın ayrılacağız birbirimizden”  demek suretiyle bir arada yaşamanın formülünü gösterir.” ifadelerini kullandı.

Paylaş