Makine Mühendisliği Bölümü
16.09.2019

Bölümümüz öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Dilmeç’in dahil olduğu araştırma ekibi ülke ekonomisine katkı sağlayacak yerli 'hidro-şekillendirme presi' geliştirdi.

Ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan hidro-şekillendirme prosesi ve pres teknolojileri konusunda, Bölümümüz öğretim üyesi Doç.Dr. Murat DİLMEÇ ile birlikte Konya Teknik Üniversitesinden Prof.Dr. Hüseyin Selçuk HALKACI, Dr.Öğr.Üyesi Mevlüt TÜRKÖZ ve Öğr.Grv. Mehmet HALKACI ve lisansüstü öğrencilerinin de bulunduğu çalışma ekibi tarafından ulusal ve uluslararası teknolojilerin üstünde araştırmalar yapılmaktadır.

Araştırmacı öğretim üyemiz Doç. Dr. Murat Dilmeç çalışmalarla ilgili şöyle konuştu,

“10 yıldan fazla süredir laboratuvar çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz hidro-şekillendirme prosesi sonucunda, ülkemizde üretimi gerçekleştirilmeyen endüstriyel hidro-şekillendirme preslerini yerli ve milli olarak tasarlayıp Konya’daki bir firma ile başarılı şekilde üretmeyi başardık. Bu preslerde parçalar, klasik preslerdekinin aksine iki kalıp arasında şekillendirilmeyip, bir kalıbın yerine yüksek basınçlı sıvı kullanılmaktadır. Yüksek sıvı basıncı sayesinde, klasik yöntemlerle üretilmesi zor veya imkansız olan parçalar veya daha fazla kademede şekillendirilen parçalar kolaylıkla üretilebilmektedir. Yine bu teknolojiyle üretilen parçalar daha düşük maliyetli ve daha dayanıklı olmaktadır. Hidro-şekillendirme presleri, Dünya’da uzay ve havacılık ve otomobil parçalarının üretiminde kullanılıyor. Bu presin yerli ve milli olarak yurt dışı muadillerine göre çok daha ucuza imal edilmesiyle, bu prosesi kullanması kaçınılmaz olan yerli firmaların önünün açılması, yerli otomobil parçası üreticileri, ASELSAN, TAI, ROKETSAN gibi kuruluşların teknolojik gereksinimlerinin karşılanması, dolayısıyla ülke sanayinin kalkınarak uluslararası pazarda rekabet gücünün ve teknolojik düzeyinin artmasına önemli bir katkı sağlanacaktır. Proje ekibi olarak, TÜBİTAK'ın 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan projeyi yaparak Türkiye'nin bu alandaki hedeflerini gerçekleştirmiş olduk.