Üniversitemiz, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde Ekim ayında düzenlenecek olan 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi ile ilgili geçtiğimiz Cuma günü basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısına Rektörümüzle beraber; KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Kongre Genel Sekreteri İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk katıldı.
1.Uluslararası İslâm Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi’nin 1996 yılında Konya’da düzenlendiğini ifade eden Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit: “Türkiye’den ve yurtdışından onlarca ilim adamı, âlim ve uzman kişiler zamanın güncel soru ve sorunları ile alakalı olarak tebliğler sunmuş, müzakerelerde bulunmuş ve raporlar ortaya koymuşlardır. Aradan geçen 20 yıla yakın sürede, günlük ticari hayat içerisinde karşılaşılan konular genişlemiş, başta finansal tabirler ve kullanımları olmak üzere dini noktada cevap bekleyen sorular çoğalmıştır. Kongrede, Faiz, Borsa, Yeni Ticari Uygulamalar, Sigorta, Zekat konu başlıkları yer almaktadır. Kongreye yurt içi ve dışından 100’ün üzerinde âlim, bilim adamı, akademisyen ve konusunda uzman kişiler katılacaktır. 19 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenecek kongremiz; üçüncüsü 2019, dördüncüsü 2023 yılında olmak üzere 4 yılda bir yapılarak geleneksel hale getirilecektir. Kongrenin, “Hoşgörünün Başkenti” olarak bilinen Konya’da yapılacak olması da ayrı bir önem arz etmektedir.
Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker konuşmasında; kongre için özel uzmanlık gerektiren alanında yetkin kişilerin bir araya getirildiğini belirterek: "Uluslararası anlamda bu konuda kim söz söyleme hakkına sahipse ona ulaşılarak davet edildiği uluslararası bir toplantı için elbirliğiyle çalışma gerçekleştirdik. Maalesef toplumumuzda yarı cahil ve yarı bilgili insanlardan oluşan her konuda kendisini yetkili gören ve tartışmaya çanak tutan bilim insanı diyemeyeceğim çok farklı kesimlerden bu konularda ahkâm kesen insanlar ortaya çıkmakta ve bunlar toplumun zihnini bulandırmakta. Bu anlamda bu tür kongrelere ihtiyaç var." diye konuştu. Alanında uzman şahıslardan, sorumluluk bilinci taşıyan insanlardan bir araya gelen heyetin ahlaki, dini ve dünya gerçeklerini bir arada harmanlayarak ortaya koyacakları çözüm önerilerine herkesin ihtiyacı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şeker: "Bilgi temelli, kaliteli, çözüm odaklı toplantıların çoğalmasını arzuluyorum. Sadece hocaların akademik promosyonuna, yükselmesine, kendilerinin akademik çalışmalarına, fantezi ağırlıklı çalışmalar yerine sanayinin, ticaretin, vatandaşın, zenginin, fakirin sorunlarına çözüm getirecek gencin, yaşlının herkesin sorunlarına çözüm getirecek toplantılara ihtiyaç var. Buna her alanda ihtiyaç var ama dini alanda daha da hassasiyet göstermek gerekiyor." şeklinde konuştu.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de kongrenin Konya'da yapılmasının, kentin marka değerine olumlu katkı sağlayacağını söyledi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e özellikle teşekkür ettiğini belirtirken bu kongrede katkılarının büyük olduğunu söyledi. Öztürk konuşmasında şunları kaydetti: “Hocamız Rektör olduğu günden bu güne kadar Konya özel sektörüne gösterdiği yakın ilgi alaka ve işbirliği belki de bu Türkiye’de birçok üniversitede görülemeyecek işbirliğinin en önemli ismi olmuştur. Her zaman götürdüğümüz projelere elinden geldiğince katkı sağlamaya çalışmıştır ve her zaman üniversite olarak yanımızda olmuştur. Kendilerine özel olarak teşekkür ediyorum.”
İslami açıdan iş dünyasının, çözümü zor meselelerinin arttığını ifade eden Öztürk; bu kongreyle iş dünyasında karşılaşılan sorunların İslam hukuku çerçevesinde çözümlenmesinin amaçladığını söyleyen Öztürk, bu aşamada ilim adamlarının görüşlerine ihtiyaç duyulduğunu da dile getirirken kongrenin bu anlamda önemine vurgu yaptı.
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam Ticaret Hukuku deyince gerçekten tüm Müslümanların, tüm iş âleminin önemli meselelerini içerisinde barındırıyor. Birinci kongrenin 19 yıl önce yapılması hasebiyle çok önemli bir açılım gerçekleştirdi. Tabi 19 yıl içerisinde birçok mesele tekrar geldi, birçok problem tartışılır hale geldi. Uluslararası anlamda veya yurtiçi piyasalarda yeni birçok enstrüman başlığı ortaya çıktı. Bunların tekrar bu işin tarafları tarafından tartışılması çok değerli.” ifadelerini kullandı.
Öztürk ayrıca, kongrede kredi kartıyla ilgili tartışmalı konular, altın hesabı, vadeli altın işlemleri, konut ve taşıt finansman teknikleri, borç yapılandırma gibi hususların görüşüleceğini belirterek: “Gerek iş âleminin karşılaştığı soru ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak, gerekse ülkemizin 2023 vizyonundaki finans sisteminin ihtiyaçlarına katkıda bulunmak amacıyla 2. Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi, Ekim ayında gerçekleştirilecektir. Kongreye yurt içi ve dışından 100'ün üzerinde âlim, bilim adamı, akademisyen ve konusunda uzman kişiler katılacaktır. Tüm İslam dünyasının gözlerini Konya’ya çevireceğini ikinci kongrenin de birincisi kadar başarılı olacağına inanıyorum” dedi.
Kongre ile ile ilgili detaylara http://islamticarethukuku.org web sayfasından ulaşılabileceği bildirildi.
KONGREDE TARTIŞILACAK KONU BAŞLIKLARI
1-Faiz
Kredi Kartıyla İlgili Tartışmalı Konular
Altın Hesabı ve Vadeli Altın İşlemleri
Günümüz Konut Ve Taşıt Finansman Teknikleri
Borç yapılandırma (Erken Ödeme Ve Öteleme)
2-Borsa
Hisse Senedi Alım Satımıyla İlgili Meseleler
Sukuk Uygulamaları
Metal Borsaları ve Teverruk
Döviz Vadeli ve Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri
3-Yeni Ticari Uygulamalar
Network Marketing
Üretim-Ortaklık Anlaşmaları
Yeni Kiralama Teknikleri
Leasing ve Mülkiyet Konusunda Güncel Sorunlar
Outsourcing (Haram Faaliyetlerde Bulunan İşyerlerine Dışarıdan Hizmet Ve Ürün Satımı)
4-Sigorta
Alacakların Sigortalanması
Bireysel Emeklilik, Hayat ve Kaza/Hasar Sigortası
Bitkisel Ürün ve Hayvan Hayat Sigortaları
Alternatif Sigorta Modelleri (Tekafül, Mütüel Kooperatif Sigortalar)
5-Zekât
Ticaret Mallarının Zekâtı
Zekât – Vergi İlişkisi
Zekâtın Alacak Ve Borçlarla İlişkisi
Günümüz İslam Ülkelerinde Zekât Uygulamaları