Evlad-ı Fatihan Buluşmaları kapsamında Balkan ülkelerinde çeşitli okullarda tarih dersi veren öğretmenler Konya’da ağırlandı. Dört gün boyunca dolu dolu etkinliklerle gerçekleşen programlarda Balkanlardan gelen tarihçilere Selçuklu, Osmanlı ve Genel Türk Tarihi konusu anlatıldı. Üniversitemiz ve Selçuk Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin verdiği eğitimlerin ardından, misafir öğretmenlerin Selçuklu başkenti Konya’yı yakından tanıyabilmeleri için tarihi mekânlarda incelemeler yapıldı.
Başta Mevlana Türbesi ve Alaaddin Cami olmak üzere; Şems-i Tebrizi Türbesi, Sille, Çatalhöyük, Bilim Merkezi, Türk Yıldızları Parkı, Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Eflatunpınar ve Akşehir’de incelemelerde bulunan Balkanlardan gelen tarihçiler, Konya’da bulunmaktan, tarihe yolculuk yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Aldıkları eğitimlerin ve yaptıkları incelemelerin kendileri için çok yararlı geçtiğini ve büyük katkı sağladığını belirten öğretmenler, Konya’daki tarihi eserlerden ve şehrin gelişiminden çok etkilendiklerini anlattılar.
Çok Sevdiğimiz Mesleğimizi Türkiye Sayesinde Yapabiliyoruz
2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olan Konya’da ağırlanan tarih öğretmenleri, bazı vakıf ve kurum ziyaretleri de gerçekleştirerek Selçuklu ve Osmanlı tarihi hakkında önemli kazanımlar elde etti. Heyet ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Üniversitemiz işbirliğinde, sosyal bilimlerin çeşitli disiplinlerinde tarihsel ve güncel konuların ele alındığı bildirilerin sunulduğu İkinci Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’ne de katıldı. Açılış programının ardından Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Recep Hoti, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Valisi Muammer Erol, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve protokol ile bir araya gelen tarihçiler Türkiye’de burslu olarak okuyup iyi bir eğitim aldıkları için büyük mutluluk duyduklarını, Türkiye’ye minnettar olduklarını bugün çok sevdikleri mesleklerini Türkiye sayesinde yapabildiklerini vurguladılar ve Türkiye’ye teşekkür ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Balkanlarla tarihi bağlarımızın bulunduğunu ve Türkiye’de öğrencilere iyi bir eğitim vermiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.