Üniversitemiz, Selçuklu Belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) işbirliğinde gerçekleştirilen Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamındaki 2. Konferansta Otizmli Çocukların Özel Eğitimi konusu masaya yatırıldı.
Toplumda farkındalığı artırmak, bu alanda çalışan öğretmenlerle iş birliğini artırmak, deneyim paylaşmak, bu deneyimleri uygulamaya dönüştürmek için çeşitlik etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade eden Üniversitemiz Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yahya Çıkılı, bu günkü etkinlikte eğitimi ele almak istediklerini belirtti. Otizmli çocukların eğitiminde gerekli başarıyı yakalamak için sürekli ve sistematik bir eğitimin gerektiğini belirten Çıkılı, okullar ve aile işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi Müdürü Psikolog Fatma Güllüoğlu Birer, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Birer: “SOBE Selçuklu Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak başlamıştır. Şu an işletilmesi bir vakıf tarafından yürütülmektedir. Farklı gruplarda 4 saatlik ve 6 saatlik eğitim hizmetimiz var. Spor, havuz ve binicilik gibi terapi faaliyetlerimiz de bir diğer hizmetimizdir.” şeklinde konuştu.
İyi Bir Özel Eğitimle Çok Önemli İlerlemeler Sağlayabiliriz
Daha sonra konferansa geçildi. SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Prof. Dr. Binyamin Birkan: “İyi bir özel eğitimle otizm umut vaad eden bir yolculuğa dönüşebilir. Bu bireylerin yaşam kalitesinde çok önemli ilerlemeler sağlayabiliriz. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. ” dedi. Eğitimciler açısından otizmin beceri yetersizlikleri, davranış aşırılıkları ve motivasyon eksikliği sendromu olduğunu söyleyen Birkan: “Biz de eğitim programlarımızı çocukların bu eksik becerilerini kazandırmaya, onların davranışlarını kontrol etmeye ve onları motive etmeye yönelik düzenliyoruz.” dedi.