Prof. Dr. Bilal Kuşpınar Montreal’de Konferans Verdi

28.01.2016

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Kanada Montreal Türk Kültür Derneği ve İslam Türk Vakfında “İslam Medeniyetinde Beraberce Yaşama Kültürü” konulu bir konferans verdi.

Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, konferansta İslam medeniyeti bağlamında, Hz. Peygamber (SAV) döneminden, Endülüs’ten, Osmanlı Coğrafyasından örnekler verdi. Hızla değişen ve küreselleşen bir dünyada, bir toplumun benliğinin ve şahsiyetinin iyi oluşması gerektiği ve bunun içinde dilin, dinin, kültürün, değerlerin ve geleneklerin çok önemli olduğunu vurgulayan Kuşpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam Medeniyetinin felsefi ve manevi temellerinin Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber (SAV)’in sünnetine dayandığı ve bu iki kaynaktan çıkarılan din hürriyeti, vicdan hürriyeti, ifade hürriyeti, yaşama hürriyeti, adalet, ihsan ve edep gibi bireysel ve toplumsal yaşam ilkelerinin sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için gereklidir.”

Bir ayağım İslam üzere sağlamca durmakta, diğer ayağımla yetmiş iki milleti dolaşmaktayım

Kuşpınar, farklılık ve çoğulculuk içinde, beraberce yaşamanın hem bir tarihi hakikat hem de tarih ötesi metafiziksel, ilahi bir hikmet olduğu temasını anlatırken Mevlana ve Yunus Emre gibi İslam’ın irfan kültürünün temsilcilerinin altını çizdiği çoklukta-birlik, birlikte çokluk (kesrette vahdet, vahdette kesret) ilkesinin de önemini hatırlattı. Beraberce yaşamanın öncelikle, bir toplumun kendi dininde, kültüründe ve değerlerinde sağlam durmasıyla mümkün olabileceği konusuna değinen Kuşpınar, Mevlana’nın, “Bir ayağım İslam üzere sağlamca durmakta, diğer ayağımla yetmiş iki milleti dolaşmaktayım” diye özetlediği meşhur pergel metaforunun da önemli olduğunu dinleyenlerle paylaştı.

Program sonunda Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’a Montreal Türk Kültür Derneği ve İslam Türk Vakfı Başkanı Yılmaz Ekici tarafından plaket takdim edildi. 

Paylaş