İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Arap Üniversiteler Birliğince düzenlenen İkinci Türk-Arap Yükseköğretim Kongresi programına Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açılış konuşmasını yaptığı programda geçmişte bilimde, sanatta, fende, estetikte her alanda büyük tarihi başarılarına rağmen İslam dünyasının bugün fevkalade hazin, iç karartıcı noktada ve bu alanların hepsinde dünya ile kıyaslandığında oldukça geri noktada bulunduğunu söyledi. Kurtulmuş, İslam dünyasının, bu geriliğe ek olarak büyük iç çatışmaların, hoşgörüsüzlüklerin içerisinde hazin birtakım sonuçlarla karşı karşıya kaldığına değinerek, İslam dünyasının ayrılıklar, farklılıklar içerisinde hazin bir iç mücadelenin içerisine girdiğini, bölgesel ya da birtakım ülkelerin kendi içerisinde çatışmaların olduğunu anlattı.
İslam Toplumlarını İnşa Edeceğiz
Diğer tablonun da açlık, kıtlık, sefalet ve bunların oluşturduğu birtakım sosyal dengesizlikler olduğuna işaret eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diğer taraftan da bilimde her türlü gelişmeyi sağlamış, bilimde, teknolojide, sanatta her türlü ileriye gitmiş, dünyanın her tarafından her türlü teknolojik gelişmeyi elde edebilmiş ama insan toplumlarının içerisinde iç dengeyi kaybettiği için huzuru bulamamış bir Batı dünyası, bir gelişmiş dünya var. Bir tarafta her şey var maddi anlamda, huzur yok anlayış yok. İslam toplumlarını inşa edeceğiz. Herhalde İslam dünyasının aydınlarına, bilim adamlarına düşen sadece geçmişin güzelliklerini anlatmak değil ama o güzellikler üzerinden dünyada yeniden kaybettiğimizi bularak onun üzerinden bir İslam dünyasını inşa edecek ve dünyaya öncülük edeceğiz."
İslam Dünyası İçine İtilmeye Çalışıldığı Zor Süreçten Çıkacak
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, artık dünyanın sadece bilimsel gelişmeyle kalkınması ve ileriye gitmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bilim olmadan, bilimsel gelişme olmadan ileriye gitmek mümkün değil, bu zaten olmazsa olmaz, ama mutlaka bilimsel gelişmenin yanında hikmet ve irfanın da yeniden üretilerek 21. yüzyılın dünyasının sorunlarına çözüm üretecek şekilde ortaya konulması şarttır. Matematikçi, fizikçi, siyaset bilimci, doktor, hukukçu, felsefeci olabiliriz ama dibinde hikmet olmayan felsefe boş bir iştir, dibinde hikmet anlayışı olmayan matematik ya da fizik gerçekten insanların sorunlarını çözecek bir sonuç vermez." diye konuştu.
İslam dünyasının içine itilmeye çalışıldığı zor süreçten çıkacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Bunun yolu özgür düşünceyle yapılan bilimdir, denge içerisinde kainatın ve insanın gerçeğini anlamaktır, karşılıklı iş birliği içerisinde bilgimizi, birikimimizi paylaşmaktır." dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker İkinci Türk-Arap Yükseköğretim Kongresinde Oturum Başkanlığı Yaptı
Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Öğrenci Hareketliliği Oturumu (Students Mobılıty Sessıon)’na başkanlık yaptı. Oturumda Arap Üniversiteler Birliğinden Abdullah Al Zoubi, Rahmi Er, Kahire Üniversitesinden Hossam Badrawi ve İstanbul Şehir Üniversitesinden Erkan Türe konuşma yaptılar.