SBBF’nde İktisat Düşüncesinin Pozitifleşmesi Konulu Konferans Gerçekleşti

06.04.2016

Üniversitemiz Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay bir konferans verdi. Konferansta bugünkü iktisat kavramının tarihsel kökeninden bahseden Küçükkalay, iktisadın bir medeniyet ürünü olduğunu belirtti.

İnsanın önce kendini, sonra doğayı keşfettiğini hatırlatan Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay, insanların kendi çıkarlarını aramalarıyla ortalığa kendiliğinden bir düzen çıktığını kaydetti. Piyasa ve ekonomi kavramlarının toplumsal ilişkilerin tamamının içine gömülüyken, aydınlanmadan sonra toplumsal ilişkilerin tamamı piyasa ve ekonominin içine gömülmeye başladığını söyleyen Küçükkalay, “Akıl kâinatın bir parçasıyken aydınlanmayla birlikte kâinat aklın sınırlarına hapsedildi” ifadelerini kullandı.

Avrupa Medeniyetinin bin beş yüz yıllık tecrübesini yıkıp, onun yerine yeni bir şey ikame ettiğini belirten Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durumu tüm sosyal bilimlere taşıdılar. İktisatta bunlardan birisiydi, onun için de iktisat materyalistleşti.”

Program soru cevap bölümünün ardından sonra sona erdi.

Paylaş