Koronavirüs salgınına karşı amansız mücadele topyekün sürdürülmeye devam ediyor. Konya'nın sağlık sisteminin güçlü olması, uzman hekimlerin görev başında salgına karşı var gücü ile mücadele vermesi, vaka sayısının fazla olmasına rağmen Konya'da başarılı sonuçların alınmasına olanak sağladı. Bu kapsamda en büyük mücadeleden birini de Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemiz verdi. Tıp Hastanemize koronavirüs salgını sürecinde yaklaşık bin 350 civarında hasta müracaat etti. Bu hastaların bir kısmı, poliklinikten tedavisi düzenlenerek gönderilirken hastaların büyük kısmı ise hastanede tedavi gördü. Yaklaşık 40 hastanın tedavisi yoğun bakımda yapıldı. Hastalıktan tamamen kurtulan hasta sayı 156 olup, yine 700 civarında hasta da klinik olarak iyileşti. Bazı vatandaşlar ise maalesef hayatını kaybetti.
Hastanemizde Bu Süreçte Seferberlik İlan Edildi
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, koronavirüsün ilk olarak Çin’in Vuhan eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüs olduğunu söyleyerek; “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yayılma gösteren salgında hastanemiz hastaları ve sağlık çalışanları açısından konuyu koruyucu hekimlik, tanı, laboratuvar testleri, tedavi ve izlem amacıyla birçok yönüyle ele almıştır” dedi.
Küçükkartallar, “Öncelikli olarak hastanede Pandemi Eylem Planı oluşturuldu. Bu süreçte yeni görevlendirmeler yapıldı, tüm çalışanlar bilgilendirildi ve plan günün şartlarına göre kademeli olarak uygulamaya konuldu. Baştan beri Sağlık Bakanlığının algoritmaları ve bilgilendirmeleri dikkate alınarak planlama yapıldı. Mart ayının başında salgın sürecinde kullanılacak malzemeleri temin ederek alımlarını hızlandırdık ve depomuzdaki eksikleri giderdik. Tüm personele Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından küçük gruplar halinde eğitimler verildi, tüm servislere bilgilendirme broşürleri asıldı ve web sayfamıza Sağlık Bakanlığının güncel bilgilendirmeleri anlık paylaşıldı. Hastanenin randevu telefonlarına uyarı anonsları konuldu. Aralıklı olarak hastane içerisinde süreçle ilgili merkezi sistemden uyarı anonsları yapıldı. Yoğun bakımda içinde yine diğer alanlardan ayrılmış şekilde 4 ayrı alandan oluşan yoğun bakım yeri oluşturuldu. Yoğun bakım personelinin tüm kişisel ihtiyaçlarını giderebileceği geniş bir sosyal alan hazırlandı. Acil servislerde, poliklinik alanlarında ve yataklı servislerde diğer alanlardan fiziksel olarak ayrılan ortamlar hazırlandı. Polikliniklerde hastaların fizik muayene, özel muayene alma kabinlerinde numune alma (sürüntü), kan alma ve röntgen gibi işlemlerin yapılabilmesi için alan oluşturuldu. Bu sayede muayene edilen bir hastanın hastanede dolaşmasının önüne geçilmiş oldu. Sadece covid ön tanı/tanılı hastalar için kullanılmak üzere bir adet bilgisayarlı tomografi tahsis edildi. Gelişen duruma göre kademeli olarak kullanılmak üzere hastanenin iki bloğu ve 6 katı yatış verilecek hastalara ayrıldı. Her odada bir hasta olacak ve temel ihtiyaçlarını giderecek şekilde dizayn edildi” şeklinde konuştu.
Hastaların Tüm İhtiyacı Hastane Tarafından Karşılandı
Hiçbir hastanın yanına, nadir durumlar dışında, refakatçi alınmadığını ve tüm ihtiyaçların hastane tarafından karşılandığını aktaran Küçükkartallar, şunları kaydetti: “Bu katlara izni olmayanların girişi kısıtlandı ve asansörlerin kullanımı da buna uygun olarak düzenlendi. Yine doğum salonunda içinde ayrı bir yer belirlendi. Girişleri tamamen farklı olacak şekilde ayrı bir ameliyathane salonu ve ekipmanı hazırlandı. Servislerde yatan hastalar ve yoğun bakımdaki hastalar için gerekli olan röntgen, ultrasonografi, EKO ve hemodiyaliz gibi cihazları bu alanlara yerleştirerek birçok işlemin bu alanda yapılması sağlandı. Böylelikle hastaların bu alandan çıkmadan birçok tetkikin yapılması sağlandı. Hastanenin bütün girişlerinde oluşturulan ekiple hastaneye her giren kişinin birkaç sorudan oluşan kısa anamnezi alınmakta ve ateşleri ölçüldükten sonra covid polikliniği veya diğer polikliniklere yönlendirmeleri sağlanmaktadır. Hastaların hastaneye gelişi ve covidli hastalar için ayrılmış poliklinik, servis, tomografi, acil, yoğun bakım, ameliyathane arasında taşınması için transfer ekibi oluşturuldu ve özel geçiş güzergahları belirlendi. Belli aralıklarla hastanenin kapalı mekanlarında dezenfeksiyon çalışmaları uygulandı. Yönetim ekibi, pandemi yürütme kurulu ve sorumlu pozisyonundaki çalışanlarımızla gruplar kurularak cep telefonu üzerinden anlık bilgilendirmeler sağlandı. Sağlık çalışanlarıyla ilgili sık sık bilgilendirme toplantıları yapılarak ve çalıştıkları alanlar kontrol edilerek ihtiyaçları giderildi. Çalışan sağlığı polikliniği açılarak covid ile yüksek temas riski olan ve semptomları olanların tanısal işlemleri, tedavileri ve evde izlemleri buradan yürütüldü. Hastalar ve çalışanlarımız için psikososyal destek merkezi kuruldu ve buradan ihtiyacı olanların faydalanması sağlandı. Bu süreçte bütün eğitim toplantıları ertelendi ve personel yemekhanesi kapatılarak herkesin çalıştıkları ortamda yemek yemesi sağlandı. Personele bu dönemde artan ihtiyaçtan dolayı forma desteği sağlandı ve mesaiden çıkan personelin formaları alınarak hastanede ertesi gün için kullanıma hazır hale getirildi.”
Tamamen Kurtulan 156, Klinik Olarak İyileşen Hasta 700
Covid nedeniyle toplamda bin 350 civarında hastanın Tıp Fakültesine müracaat ettiğini ifade eden Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, bunların bir kısmının poliklinikten tedavisi düzenlenerek gönderilen hastalar olduğunu da dile getirdi. Ancak bu hastaların çoğunluğunun hastanede yatarak tedavi gördüğünü kaydeden Küçükkartallar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine yoğun bakımda yaklaşık 40 hastamız tedavi gördü. Süreç içerisinde birkaç hastamız yaşamını yitirdi. Hastalıktan tamamen kurtulan hasta sayımız 156 olup, yine 700 civarında hastamız da klinik olarak iyileşti. Bu hastalar için tedavi protokolüne girmiş immün plazma tedavisi de hastanemizde hem hazırlandı ve hem de birçok hastaya uygulandı. Acil durumlar, kanser hastaları ve işlemleri ertelenmemesi gereken hastaların poliklinik muayeneleri ve ameliyatları, diğer hastalar ile temas etmeden devam etti. Böylece bu hastaların da mağduriyet yaşamaması sağlandı. Burada şunu belirtmek gerekirse tüm gücümüzü covidli hastalara ayırmadık. Çünkü diğer hastaları da düşünmek durumundaydık. Bu zorlu sürecin tüm insanlık aleminden, ülkemizden, hastanemizden bir an önce uzaklaşmasını temenni ediyorum. En kısa zamanda güzel günlere ulaşmanın özlemini çekiyoruz”
Merhaba Gazetesi'ne ve Emre Özgül'e teşekkür ediyoruz.