Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 48. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

14.12.2015

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 48. Genel Kurulu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurula TÜBA Konsey Üyesi Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de  katıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜBA 48. Genel Kurulu açılışında yaptığı konuşmasına Akademi üyelerini ve katılımcıları selamlayarak başladı ve şöyle devam etti: “Genel Kurul’un; TÜBA, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. Bizim inancımızda Allah zenginliği dilediğine verir, ilmi ise isteyene verir ama istemek çok ciddi bir çalışmayı, gayreti ve insanüstü bir fedakârlığı gerektiriyor.”

Çok Daha Fazla Bilim İnsanı ve Akademisyen Yetiştirmeliyiz
Ülke olarak bilime gönül veren, kendini ilme, araştırmaya adayan insanların sayısının mutlaka artırılması gerektiğini belirten Işık: “Daha çocukken insanımıza bilim ve öğrenmemin nasıl büyük bir tutku olduğunu aşılamalıyız. Bu açıdan anne-babalara çok büyük bir görev düşüyor. Ülke olarak en büyük avantajımız, genç ve dinamik nüfusumuzdur. Böyle geniş bir havuza sahip ülkenin çok daha fazla bilim insanı ve akademisyeni yetiştirmesi gerekiyor. Bugün Türkiye, ekonomik anlamda geçmişle kıyaslanamayacak imkânlara sahip. Devletimizin, reebilim ve ar-ge’ye ayırdığı kaynak artmaya devam ediyor. 2002 yılında 76 olan üniversite sayısı, bugün itibarıyla 193’e çıktı. Öğretim üyesi sayımız 2002’deki rakamın iki katını geçti. 2014 yılı ar-ge harcamamız Türkiye tarihinde ilk defa yüzde 1 seviyesini yakaladı.” dedi.

TÜBA’ya Düşen Görev Çok Önemli
Türkiye’de bilime ilginin artmasında, bilimsel düşüncenin yaygınlaşmasında, bilim mirasımızın milletimize tanıtılmasında TÜBA’ya çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Işık, bu alanlarda etkili adımlar atmak gerektiğinin de altını çizdi. 14 Aralık’ta da TÜBA Ödülleri’ni sahiplerine tevdi edeceklerini kaydeden Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle son yıllarda üniversite tercihlerinde temel bilimlere olan ilginin azalması nedeniyle bu sıkıntıyı gidermek için TÜBİTAK’ta ‘Temel Bilimler Burs Programı’nı başlattık. Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Arkeoloji, Antropoloji, İlahiyat ve Sanat Tarihi bölümlerini tercih eden öğrencilere üniversite sınavlarındaki derecelerine göre 2.000 TL’ye kadar burs veriyoruz. Bu geçen bir yılda çok önemli mesafeler aldık. Bu yıl sadece Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji değil az önce saydığım tüm alanlarda burs desteğimizi oluşturduk. Şu anda temel bilimleri tercih eden öğrenci sayısında çok ciddi bir artış var. Temel bilimleri güçlü olmayan bir bilim ekosisteminin başarılı olma şansı yok.”

Şehirlere Bilim Merkezleri Kuruluyor
Özellikle bilim ve teknoloji sevgisini kazandırmak için bilim merkezleri kurduklarını söyleyen Işık: “Konya, Kocaeli ve Bursa’da kurduk ve diğer şehirlerimizde de devam edeceğiz. Bu merkezlerin kurulmasında TÜBA’nın daha etkin ve aktif rol almasını arzu ediyoruz ve çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. İki noktayı çok önemsiyoruz; birincisi bilim tarihimizde de bilimin üretildiğini çocuklarımıza küçük yaşta göstermek durumundayız. Türk-İslam bilim insanlarının da bilime katkısını anlatmalıyız. El Biruni’yi, İbn-i Sinayi, El Battani’yi öğretmek durumundayız. İkincisi; bilim sergilerinde yerli düzenekleri geliştirmek istiyoruz. Burada arzumuz TÜBA’nın konsept noktasında, çocuklarımızın anlayacağı düzeneklerin tasarlanmasında fikri anlamda desteklerini bekliyoruz.” dedi.

TÜBA Akademi Ödülü alan bilim insanlarını tebrik ederek konuşmasını sonlandıran Bakan Işık Haziran 2015’te gerçekleştirilen 47. Genel Akademi Genel Kurulunda asli üye seçilen Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Hasan Mandal’a üyelik beratlarını takdim etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise konuşmasında; Aziz Sancar Hoca’nın İsveç’teki töreninde bulunduğunu ifade edip şunları söyledi: “Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü alması oradaki tüm vatandaşlarımızı duygulandırdı. Bir Türk bilim insanının sayesinde Türk Marşı’nı onurla dnledik. Aziz Hoca hem çalışmalarıyla hem de uluslararası alanda kimi zaman gördüğümüz, biraz daha takdir alabilmek için memleketine mesafeli duran örneklerine karşın özellikle ülkesine ve milletine bağlılığı noktasında gelecek kuşaklara da örnek olmuştur.”

TÜBA Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Himayesinde
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek durumundayız. Bu sene ilk defa TÜBA Ödülleri, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahiplerine tevdi edilecektir. Bu, Akademimi’mizin saygınlığı açısından önemli bir aşamadır. Bu açıdan teşekkür ve saygılarımı ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Şeker Yeniden Konsey Üyesi Seçildi

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker TÜBA Konsey üyeliğine yeniden seçildi. 48. Genel Kurulda yapılan seçimde birinci dönem süresi dolan Şeker yeniden TÜBA Konsey üyeliğine seçildi.

Paylaş