Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

18.09.2019

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen “Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi” Basın Toplantısı Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak başkanlığında, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve oda başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Zirvenin ilk kez Konya’da düzenleneceğini aktaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, organizasyonun uluslararası katılımcılarla büyük bir zirve olacağına işaret ederek, “Zirvenin içerisinde pek çok etkinlik olacak. Akademik çalışmaların yanında, esnaf ve sanatkarların hünerlerini sergileyeceği fuar alanları yer alacak. Çocukların da etkinlikler içerisine dahil edilerek, ahilik müessesini daha çocuk yaştan itibaren tanıtılacağı, onların da yaşlarına ve becerilerine uygun zanaatkar olarak keşfedebilecek alanlarla pek çok etkinliğin devam edeceği bir zirve olacak. Zirvenin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılacak olması bunun önemini daha da artırmaktadır. Paydaşlarımızın gerekli ehemmiyeti göstereceklerini iyi bir organizasyonla misafirlerimizi çok iyi ağırlayacağımıza, gelenlerin buradan pek çok değerle ayrılacağına inanıyoruz. Konya'nın değerlerine değer katacağız” şeklinde konuştu.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, Ahilik Haftası etkinliklerinin devam ettiğini ve esnafla bir araya geldiklerini belirterek, “Şerbet dağıttık, sohbet ettik, dertleştik. Bu faaliyetler başlamış oldu. Ahiliğin biz de çok büyük anlamı var. Ahiliği sadece bir esnaf dayanışmasından ibaret sayamayız. Toplumun sosyal ekonomik ve kültürel yönden gelişmesinde ve daha ahlaki bir düzeye gelmesine büyük katkı sağlayan bir müesseseden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Zirvenin hayırlara vesile olmasını temenni eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu da, “Günümüzün uluslararası rekabet koşulları düşünüldüğünde Türkiye olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için bize yol gösterecek ve bizi bir arada tutacak maya hüviyetindeki Ahiliği yaşatma mecburiyetimizi daha net görebilmekteyiz. Bununla birlikte Ahilik, salt bir esnaf dayanışması değil, aynı zamanda insanımızın eğitimine, öğretimine ve ahlaki yönüne de katkı sunan önemli bir sosyal kurumdur. Bir çeşit eğitim kurumu, insan yetiştirme sanatıdır” diye konuştu.

Ahilik geleneğini sürdüren esnaf ve sanatkarlara teşekkür eden Prof. Dr. Zorlu, “Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem ‘Aldatan bizden değildir’ buyurmuştur. Biz bu düstur üzere ticaret ahlakı şekillenmiş, ticaret kodları yazılmış bir milletiz. Bu yüzden ticaret erbabımız, esnaflarımız ve zanaatkârlarımız, daha genel manada halkımızda örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi İslam inancıyla birleştirerek, medeniyet değerlerimize ilişkin bir farkındalık oluşmasına vesile olacak bu fuar ve zirveyi oldukça önemsiyoruz” dedi.

Paylaş