Üniversitemizde 742. Vuslat Programları Devam Ediyor

10.12.2015

7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana’nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde (NEÜ) düzenlenen programlar devam ediyor.

Tıp Fakültesinde “Tasavvuf Tarihinde Hz. Mevlana’nın Yeri ve Etkileri” Konferansı Gerçekleşti

NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer, Tıp Fakültesinde “Tasavvuf Tarihinde Hz. Mevlana’nın Yeri ve Etkileri” konulu konferans verdi.

Hz. Mevlana’yı gönül tabibi olarak tanımladığını söyleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Dilaver Gürer, Mevlana’nın eserlerinden bölümleri dinleyenlerle paylaştı. Nefis putuna aldanmanın tehlikelerine değinen Gürer şunları söyledi: “Bu öyle bir hastalıktır ki asla fark etmezsiniz. Kendi idarenizi, kendi düşüncenizi tamamen Allah’ın hükmünün yerine koyuyorsunuz.  Nefis putuna aldanmamak gerek. Nefisleriyle savaşanların ordularına dâhil olmak lazım. Mevlana da eserlerinde bu konularda öğütler vermiştir.”

Hz. Mevlana’yı anlatmanın ve onu öğrenmek için orada bulunanlarla vakit geçirebilmenin kendisini mutlu ettiğini belirten Gürer Hz. Mevlana’nın kültür dünyamızda ve tasavvuf tarihimizde çok önemli bir yerde olduğunu da sözlerine ekleyip onun rahmet esintisinden faydalanabildilerse bunun ancak kendilerini memnun edeceğini söyledi.

Doç. Dr. Hikmet Atik “Mesnevi Bize Ne Söyler?” Konulu Konferans Verdi

Anma etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültesi Mevlana Konferans Salonu’nda düzenlenen “Mesnevi Bize Ne Söyler?” konulu konferansta sunum yapan Doç. Dr. Hikmet Atik ise “Mevlana; dinine bağlı, kendini Kur’an hakikatlerine ve Hz. Muhammet sevgisine adamış bu adanmışlığı insan ve doğadakiler ile tatlı bir şekilde birleştirmeyi başarmış bir sevgi ve gönül adamıdır.” dedi.

Hz. Mevlana’nın “Söz söylemek için önce dinlemek gerekir. Dinleme ihtiyacı olmaksızın anlaşılan söz ancak tamahsız ve ihtiyaçsız olan Allah’ın sözüdür.” şeklindeki öğütlerini hatırlatan Atik, bir konuşmanın nüktesini, anlamını anlamak için dinlemenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Hz. Mevlana’nın “Nefis çok övülmesi yüzünden firavunlaştı.” dediğini hatırlatan Atik, bütün tasavvuf erbaplarının nefis ile mücadele edilmesini tavsiye etiğini kaydetti.

İnce Minareli Medrese Müzesinde Hz. Mevlana’dan Hadis Dersi Gerçekleştirildi

Mevlana Haftası etkinliklerinde ayrıca Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu da İnce Minare Darulhadis dersleri kapsamında “Hz. Mevlana’dan Hadis Sohbeti” konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Mesnevi’de geçen hadislere değinerek, Mesnevi’den bire bir hadis öğrenilemeyeceğini fakat hadislerin alıntılar şeklinde kısa kısa zikredildiğini ifade etti.  Mevlana’nın peygamberimize bağlılığıyla ilgili sağlam sözleri olduğunu belirten Koçkuzu, “Hz. Muhammed’in ayağının tozuyum.” ifadesinin bunun en güzel örneği olduğunu belirtti.

Paylaş