Üniversitemizde Bir Başka Açıdan Toplumsal Cinsiyet Okumaları Paneli Gerçekleştirildi

04.10.2018

Üniversitemiz ve Selçuklu Belediyesinin düzenlediği Bir Başka Açıdan Toplumsal Cinsiyet Okumaları paneli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği programın moderatörlüğünü yapan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kuşpınar Kuranı Kerim’de cinsiyet ilişkisinin iki cinsin birbirinin tamamlayıcısı olarak ifade edildiğini söyledi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın: “Allah Adem’i yaratıyor, eşini yaratıyor. Aile oluşturuyorlar, birlik oluşturuyorlar. Bu birliği oluşturan iki farklı cinsin birbirlerinin karşısına koymaya gerek yok.”dedi.

Modernite ile İslam dünyasının karşılaşmasından kaynaklanan travmalarımızın olduğunu söyleyen İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu travmaları bir biçimde aşmak zorundayız. Modernite İslam coğrafyasına geldi ve kadını özel alandan kamusal alana zorla çıkartmaya çalıştı. Başörtüsünden zorla arındırmaya çalıştı. Ahlaken, etik olarak o anda kaldıramayacağı pek çok şeyi omuzlarına yükledi. Ama buna karşı verilecek olan cevaplar gelenekten değil dinin kendisinden kaynaklanması gerekiyor. Bence İslam dünyasındaki ana travma moderniteye karşı her düzlemde aşırı derecede gelenekçiliği benimsemiş olmaktan kaynaklanıyor.”

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Birekul ise Hz. Peygamberin vefatından sonra İslam toplumunda birçok alanda başlayan problemler gibi kadın ve erkek meselesinde ya da onların konumlandırılmasında problemlerin başladığını ifade etti. Birekul: “Biz bir süre sonra bu kültürel problemin teolojik zeminini de gerçekleştiriyoruz. Uydurma hadislerle kadının bir fitne olduğu, kadının problem olduğu, uğursuz olduğu gibi onun teolojik zeminini de bir süre sonra oluşturmaya başlıyoruz. Bu ciddi anlamda bizim kadına bakışımızı etkiliyor.”dedi.

“Bütün kavramlar gibi bütün tarihin akışı gibi kadın da erkek de herkes eşit olarak etkilenir her şeyden... Kadınlığın azalmasından söz ediyorsak, erkekliğin azalmasından da söz edebiliriz. Eskiden eve ekmek getiren veya ellerinde alışveriş yapan, torba getiren babaların yerinde bugün ‘Kalk git sen marketten al.’ diyen babalar var ve erkekler var. Yani kadınlık azaldığı gibi erkeklik de azalıyor.” Diyen Gazeteci Ayşe Böhürler bu tartışmaları tek başına bir cins üstünden yapmanın sağlıklı ve bilimsel bir bakış açısı olmadığını söyledi.

Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

                       

Paylaş