Üniversitemizin Paydaşı Olduğu Empati Projesi Kapsamında Engelli Bireylerin Aileleri Bilgilendirilecek

06.01.2016

Empathy “Parental Training in Families of Children with Disabilities” başlıklı Avrupa Birliği Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Proje Sorumlusu AKEF Özel Eğitim Bölüm ABD Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Sarıgül ve projeye ortak olan İngiltere, Slovakya ve Macaristan’dan da temsilciler katıldı.

Proje Sorumlusu AKEF Özel Eğitim Bölümü ABD Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, Üniversitemiz, Dost Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Keçiören Belediyesi, Arahan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve aynı zamanda İngiltere, Slovakya ve Macaristan’dan katılan ortaklarla birlikte yürütülen Empati Projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Projenin ebeveynlere odaklandığını belirten Sarı, engelli bireylerin ailelerinin eğitiminin önemine vurgu yaptı. Engelli bireylerin gelişimleri, hayata katılımları noktasında ailelerinin son derece önem arz ettiğini belirten Sarı şunları söyledi: “Aileler iyi eğitilirse, engelli bireylerin hayata erken atılmaları da kolaylaşır. Ailenin özellikle içinde olduğu, eğitim programlarına ihtiyaç olması hasebiyle Empati Projesiyle yurtdışındaki ortaklarımızla da bir arada çalışma yürüterek bu alandaki ihtiyaca cevap vermeye çalışacağız. Umarız bu çalışmalar daha yaygın bir hale gelir ve proje önemli bir boşluğu dolduracaktır.”

Önemli Olan Empatinin Sempati ile Yapılması

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ise konuşmasına Özel Eğitim ve Rehabilitasyon konusunda var olan açığı kapatma noktasında emeği geçen her bir katılımcıya, kurum ve kuruluşa teşekkür ederek başladı. Yapılan toplantının başlığına dikkat çeken Yüksek, “Sağlıklı bireyin yerine geçme anlamını taşıyan empati, donuk ve soğuk yapılırsa bir anlam ifade etmez. Empati iyi niyetle yapılırsa bir anlam ifade eder. Bunun bilimsel ve toplumda kabul görecek şekilde yapılması önemlidir. Sempati ile yapılan empatinin anlamı vardır. Ulaşılan, temas kurulan bu tür ebeveynler, ne kadar fazla olursa etkileri de o kadar geniş çapta olur diye ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

2 gün boyunca proje ortakları, proje ile ilgili görev dağılımı, yapılması gereken faaliyetler gibi konularda bilgi paylaşımında bulunacaklar.

Paylaş