YÖK ve UAK’tan Türkiye’deki Barış ve Huzur Ortamına Zarar Veren Bildiriye Tepki

14.01.2016

Geçtiğimiz günlerde bir grup akademisyenin imzasıyla yayımlandıktan sonra kamuoyunda tepki ile karşılanan bildiri ile ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (UAK) tarafından da birer tepki açıklaması yapıldı.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                          

YÖK Genel Kurulu Açıklaması

Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, güneydoğuda sürmekte olan teröre karşı mücadelesini 'katliam ve kıyım' olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır.

Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz. Teröre destek veren bu bildiri, akademik özgürlük ile bağdaştırılamaz. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından Açıklama

Kendilerini “bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları” olarak tanımlayan bir grup öğretim elemanı yayımladıkları bildiride Türkiye Cumhuriyeti Devletini, vatandaşlarını açlığa ve susuzluğa mahkum etmekle, yerleşim yerlerine ağır silahlarla saldırmakla, anayasal ve uluslararası hukuku ihlal etmekle, taammüden kıyım ve katliam yapmakla suçlamaktadırlar.

Bu bildiri, sadece imzalayan bir grup öğretim elemanının kanaatini ifade etmekte olup Türk Yükseköğretim sisteminde çalışmakta olan yüz elli bin den fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmemektedir.

Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı meşru göremez.

Üniversitelerarası Kurul olarak, milletimize karşı olan borcumuzun ödenemez olduğu bilinci içinde, Ülkemizin bilim ve teknoloji üretimine katkı yapmak ve yükseköğretim vermekle görevli üniversitelerimizin çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini, her türlü tehdidi büyük bir özgüven içinde bertaraf edecek güçte olduğunu ifade etmek isteriz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Paylaş