İşletme Bölümü

Ders İçerikleri

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

I. YARIYILI

Genel İşletme I (3+0)

İşletme ve işletme tanımı, işletme ile ilgili kavramlar, işletmenin özellikleri, işletmenin amaç ve kaynakları, işletmenin çevre ile ilişkileri, hukuki yapıları açısından işletmelerin sınıflandırılması, işletmenin büyüklüğü, işletmenin kuruluş yeri ve seçimi, işletmenin temel fonksiyonları; yönetim, üretim, pazarlama, finansman, personel yönetimi, araştırma ve geliştirme.

Finansal Muhasebe I (3+0)

Muhasebenin tanımı, kavram ve ilkeler, temel muhasebe denkliği, temel mali tablolar, muhasebe hesap kavramı, şekli, işleyişi ve kayıt yöntemleri, hesap çerçevesi, genel hesap planı, hesap planı kodlama yöntemleri, tek düzen muhasebe sistemi, Türkiye'de tek düzen muhasebe sistemi, bilanço ve gelir tablosunun hazırlanması, dönen varlıklar, duran varlıklar, kaynak hesapları, özkaynaklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, sonuç hesapları, kayıt yöntemleri.

İşletme Matematiği I  (3+0)

Kümeler, Sayılar, Özdeşlikler, Denklemler ve Eşitsizlikler, Bağıntı ve Fonksiyon, Doğrusal Fonksiyonlar, Doğrusal Fonksiyonların İktisadi Uygulamaları, İkinci dereceden Polinom (Parabolik) Fonksiyonlar, İkinci dereceden Polinom Fonksiyonların İktisadi Uygulamaları, Rasyonel, İrrasyonel ve Parçalı Fonksiyonlar (Mutlak Değer Fonksiyonu, Signum (İşaret) Fonksiyonu, Tam Değer Fonksiyonu), Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar, Diziler, Dizilerin İktisadi Uygulamaları, Limit ve Süreklilik, Türev ve Diferensiyel, Türevin İktisadi Uygulamaları, Limitte Belirsizlik Halleri ve L’Hospital Kuralı, Eğri Çizimleri (Pol. Fonk., Rasyonel Fonk.,İrrasyonel Fonk., Üst ve Log Fonk.).

İktisada Giriş I (3+0)

İktisadın temel kavramları, mikro-makro iktisat ayırımı, Mikro iktisadın temel kavramları, piyasa, talep ve arz, talep ve arz esneklikleri, tüketici teorisi, üretim teorisi, maliyet teorisi, tüketici ve üretici dengesi, farklı piyasa türleri, tam rekabet piyasası, tekel, oligopol, tekelci rekabet, oyun teorisi ve iktisadi uygulamaları, dışsallıklar, kamu malları ve vergilendirme, piyasa düzenlemeleri, faktör piyasaları, genel denge ve refah iktisadı, gelir dağılımı ve yoksulluk sorunu.

Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (2+2)

Bu derste öğrencilere Excel, Internet ve Arama Makinelerinin kullanımı öğretilmektedir. Bu dersin sonunda, öğrencinin data analizi ve problem çözmede (spreedshcets) kullanımı mümkün olabilmektedir.

Türk Dili I (2+0)

Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, dil kültür münasebeti, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri, Türk Dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçe’de sesler ve sınıflandırılması, Türkçe’nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması.

Yabancı Dil I (İngilizce) (2+0)

Bu ders sonunda öğrenciler, resmi ve gayri resmi selamlamayı, kendilerini ve ailelerini ayni şekilde tanıtmayı, sıra ve sayma sayılarını,saati sormayı ve söylemeyi,sayılabilen ve sayılamayan isimleri yer ifade eden edatlarla birlikte kullanarak bir oda veya benzeri yeri tarif etmeyi ,bu isimlerle miktar ifade etmeyi, günlük faaliyetleri ve alışkanlıkları bu bilgileri almaya yönelik sorular sormayı ,sahiplik ,sahip olmayı ifade etmeyi ,sahip olunan ve olunmayan yetenek ve becerileri ,yapılmasına izin verilen ve yapılması engellenmiş eylemleri ifade edebilmeyi, şimdiki zaman ve geniş zamanı birbirinden ayırt edebilmeyi öğrenmiş olacaklardır.

Uygarlık Tarihi (2+0)

Kültür ve uygarlıkların birbirleriyle karşılaşmaları, etkileşimleri ve çatışmaları dersin temel çerçevesini oluşturacaktır. Dersin ilk bölümünde Antik çağdan Rönesans dönemine kadar olan zaman aralığını kapsamaktadır. Uygarlıkların ortaya çıkışı, farklılıkları ve benzerlikleri, aralarındaki ilişkilerin nasıl kurulduğu, fikirlerin, teknolojilerin, dinlerin birinden diğerine nasıl geçtiği üzerinde durulacak konulardandır.

 

II. YARIYILI

Genel İşletme II (3+0)

İşletmenin fonksiyonları olan tedarik, üretim, pazarlama, finansman, muhasebe, personel, halkla ilişkiler, araştırma/geliştirme ve yönetim konuları ele alınacak. Daha sonra yönetim fonksiyonuna ayrıntılı bir şekilde girilerek planlama, organizasyon, yöneltme, koordinasyon ve denetim konuları ele alınacaktır.

Finansal Muhasebe II (3+0)

Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine göre 15 Stoklar grubundan başlayarak bilanço ve gelir tablosu hesaplarının işleyişi incelenmektedir. Ayrıca Bilanço ve Gelir Tablosunun düzenlenmesi ve bu tabloların düzenlenmesi için gerekli dönem sonu işlemlerinin temel düzeyde kavranması.

İşletme Matematiği II  (3+0)

Çok Değişkenli Fonksiyonlar ve Kısmi Türev, Çok Değişkenli Fonksiyonların İktisadi Uygulamaları, İntegral ve Uygulamaları, Belirsiz İntegraller, Belirsiz İntegrallerin İktisadi Uygulamaları, Belirli İntegraller ve Alan Hesapları, Belirli İntegrallerin İktisadi Uygulamaları, Seriler, Serilerin iktisadi Uygulamaları, Matrisler, Determinantlar, Matris ve Determinantların İktisadi Uygulamaları, Lineer Denklem Sistemleri, Lineer Denklem Sistemlerinin Uygulamaları. Lineer(Doğrusal) Programlama.

Hukukun Temel Kavramları (2+0)

Dersin içeriğinde, hukukun ortaya çıkışı ve işlevi, hukukta yer alan Genel kavramlar, teoriler, Türk hukukunun kaynakları ve temel kavramları, hukuk muhakemesinin esasları, adalet ve eşitlik ilkeleri yer almaktadır. Program öğrencilerine hukuk konularını araştırma ve çözme yönünde yetenek kazandırmayı hedeflemektedir.

Sosyal Psikoloji (3+0)

Grup Kavramı ve Grupların Nasıl Oluştuğunun Araştırılması. Sosyal Etki: Uyma, Razı Olma Ve İtaat Davranışları, Sosyal Etki ve Uyma Konusunda Yapılan Araştırmalar. Tutumlar; Tutum Kavramının Önemi, Oluşumu ve Değişimi, Tutum ve Davranış Arasındaki İlişkiler, Tutum Araştırmaları. Algılama Ve Süreci, Çarpıtmalar ve Yanılmalar, Algılamada Örgütleme, Sosyal Algı, Atfetme Teorisi.         Öğrenme Ve Kuramları: Davranışçı, Bilişsel, Duyuşsal Ve Nörofizyolojik Kuramlar. Motivasyon Teoriler: Kapsam ve İçerik Teorileri. İletişim Ve Süreci, Kişiler Arası İletişim, Örgütsel İletişim.        Kişilik Ve Benlik; Zeka ve Duygusal Zeka. Davranış, Davranış Bozuklukları, Psikolojik Tedavi Yöntemleri. Stres ve Başa Çıkma Yolları. Zaman Yönetimi. Liderlik ve Liderlikle İlgili Çalışmalar, Liderlik Kuramları.Örgüt Kültürü.     

Türk Dili II (2+0)

Türkçe’nin yapım ekleri ve uygulaması, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kelime türleri, cümlenin unsurları, cümle tahlili uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, dilekçe, tutanak, mektup ve çeşitleri, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak esaslar.

Yabancı Dil II (İngilizce) (2+0)

YDL I’in devamı olarak ders süresince öğrenciler dilbilgisel ve dilbilimsel açıdan doğru yapıları tanıyarak gramatik bilgilerini pekiştirerek çeşitli öğretme etkinlikleriyle gerekli beceri ve stratejileri geliştirir. Ders, öğrenilen dili pekiştirmek için okuma, konuşma, yazma ve dinlemeden oluşan dört becerinin anlamlı parçalarda bir arada kullanımını içerir. Detaylı okuma ve hızlı okuma stratejilerinin kullanılması ve geliştirilmesi, metinlerin yorumlanması için zihinsel yetilerin harekete geçirilmesi, kelime öğrenme, hafızada tutma ve gerektiğinde kullanma stratejilerini geliştirme.

İktisada Giriş II (3+0)

Makro İktisat: İktisadi Büyüme ve Dalgalanmalar Ekonominin Ölçülmesi Toplam Planlanan Harcama Toplam Planlanan Harcama ve Hasıla Düzeyi Toplam Arz ve Toplam Talep Parasal Sistem Para ve Hasıla Dış Ticaret Büyüme.

 

III. YARIYILI

Yönetim Organizasyon (3+0)

Klasik, Neoklasik ve Modern yönetim kuramları ayrıntılarıyla ele alınacaktır. Hanry Fayol’un ortaya koyduğu yönetim süreci yaklaşımı ve bu yaklaşımın ortaya koyduğu fonksiyonlar ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır. Bu konular içerisinde ilgili bölümlerde ayrıca motivasyon teorileri, güç, yetki ve iletişim konuları yer almaktadır.

Borçlar Hukuku (3+0)

Bu ders kapsamında, borç ve borç ilişkisi, borcun kaynakları, hukuki işlemlerden doğan borç ilişkisi, sözleşmenin meydana gelmesi, sözleşmenin şekli, sözleşmenin yorumlanması, irade ile irade açıklaması arasındaki uygunsuzluk, özellikle muvazaa, irade bozukluğu halleri, sözleşme serbestliği, gabin, sakat hukuki işlemler ve temsil konuları işlenmektedir.

İstatistik I (3+0)

İstatistiğin tarihi, konusu ve tarifi, istatistik verilerin toplanması ve şekillerle gösterilmesi, işlenmesi ortalamalar, dağılma ve dağılma şekilleri ve özellikleri. İhtimal hesabı temelleri, tesadüfi değişken kavramı ve ihtimal dağılımı ile ilgili konuları öğrenebilme. İstatistiğin tarihi, konusu ve tarifi, istatistik verilerin toplanması ve şekillerle gösterilmesi, işlenmesi ortalamalar, dağılma ve dağılma şekilleri ve özellikleri. İhtimal hesabı temelleri, tesadüfi degişken kavramı ve ihtimal dagılımı.

Pazarlama İlkeleri (3+0)

Pazarlamanın Tanımı; Kapsamı; Gelişimi; Modern Pazarlama Yönetimi, Pazarlamanın Çevre ile İlişkisi; Stratejik Pazarlama ve Pazarlamanın Rolü: İşletme misyonu, İşletme amaçları, Portföy oluşturulması, Pazarlama Bilgi Sistemi ve Pazarlama araştırması; Pazar Kavramı; Tüketici Pazarı ve Tüketici Davranışı; Endüstriyel (Örgütsel) Pazar ve Endüstriyel Alıcı Davranışları; Pazar Bölümleme; Pazar Bölümlemenin Temelleri: Psikolojik Demografik, Coğrafik, Davranışsal bölümleme; Hedef Pazar Seçimi; Pazar Hedefleme; Pazar Konumlandırma.

Envanter Bilanço (3+0)

Muhasebenin ve envanterin tanımı, tarihçesi, gerekliliği, yararları, yapılma nedenleri, yapılma zamanı ve süresi, dönemi, çeşitleri, çalışmaları, değerleme, değerleme ölçüleri, muhasebe dışı envanter çalışmaları, varlıkların ve kaynakların envanteri ve değerlemesi, gider ve gelirlerin envanter değerlemesi, hesap planı, mizanlar, dönem karı ve zararı hesabı.

Mikro İktisat  (3+0)

İktisadi modeller, piyasaların sınıflandırılması, endüstri kavramı, talep teorisi: kardinal, ordinal yaklaşımlar, açıklanmış tercihler hipotezi, üretim teorisi: üretim yasaları, teknolojik gelişme ve üretim fonksiyonu, optimal faktör bileşiminin belirlenişi, üretim fonksiyonlarından maliyet fonksiyonlarının elde edilişi, maliyet teorisi: geleneksel maliyet teorisi, modern maliyet teorisi, firma teorisi: tam rekabet.

Yabancı Dil III (3+0)

Bu dersin amacı seçilen yabancı dilin ileri düzeyinin dilbilgisi, yazışma ve konuşma becerilerini kazandırmaktır. Bu aşamada öğrenciler daha çok üst düzeyde ve farklı durum ve ilişkilere uygun dille konuşma ve yazma becerileri kazanırlar. Aynı düşünceyi farklı amaç ve ortamlara göre dönüştürerek anlatma türünden alıştırmalara yer verilir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0)

Tarihin amacı günümüze ışık tutmaktır. Tarih Bilimi günümüzdeki olguların daha iyi kavranmasını sağlar. Günümüz olgularının kökenleri, temelleri, nedenleri geçmişte yatmaktadır. Çizilen sınırlar, ülkenin yönetim şekli, yapılmış olan ittifaklar, ticaret ve barış antlaşmaları, genel olarak siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel mevcut durumun kökenleri ve gelişim süreci geçmiştedir. Bu bağlamda dersimizin amacı ve gerekçesi;Gençlerimizin Türk Bağımsızlık Savaşı, Atatürk inkılapları ve ilkeleri, Atatürkçü düşünce, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hakkında doğru bilgiler edinmesini sağlamaktır.

 

IV. YARIYILI

İnsan Kaynakları Yönetimi (3+0)

İnsan Kaynakları Yönetiminin Gelişimi, Amaçları ve İlkeleri; İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı: İnsan kaynaklarının planlanması, İnsan kaynaklarının bulunması ve seçilmesi, İşe alınması ve alıştırılması, Performansının değerlendirilmesi, Eğitilmesi, Geliştirilmesi, Disiplin sisteminin kurulması ve uygulanması, İnsan kaynaklarının ücretlendirilmesi; Kariyer Yönetimi; Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi; İnsan Kaynakları Yönetiminde Teknoloji Kullanımı.

Ticaret Hukuku (3+0)

Ticaret İşletme Hukuku: Ticari işletme, Gerçek ve tüzel kişiler, Ticari kişi, Ticari iş, Adi iş, Ticaret ünvanı, İşletme adı, Marka, Haksız rekabet, Ticarî defterler, Ticaret sicili, Faiz, Teselsül, Sözleşme türleri, Ticarî mümessil, Ticarî vekil, Tellal, Acente ve komisyoncu; Şirketler Hukuku: Şirketlerin sınıflandırılması, Adi şirket, Ticari şirket, Komandit şirket, Limited şirket, Anonim şirket; Kıymetli Evrak Hukuku: Bono, Çek, Senet, Tahvil, Ticari Senetler ve Hukuku.

İstatistik II (3+0)

Örnekleme; örnekleme dağılımları; istatistiksel tahmin (nokta tahmin, aralık tahmin); küçük örneklemler ve student dağılımı; istatistiksel karar alma (hipotez testleri); ana kütle ortalamasının, ana kütle oranının hipotez testleri; ana kütle ortalamasının, ana kütle oranının hipotez testleri; iki ana kütlenin ortalamaları farklarının hipotez testleri; ki kare analizi; basit doğrusal regresyon analizi; basit doğrusal korelasyon analizi; varyans analizi

Pazarlama Yönetimi (3+0)

Pazarlama ile ilgili Temel Kavramlar; Pazarlamanın Gelişim Aşamaları; Pazarlama Fonksiyonları; Pazarlamada Karar Verme; Pazarlama Planlaması; Pazarlama Yönetim Süreci; Pazarlamanın Çevre Koşulları; İşletme İçi Koşullar; İşletme Dışı Koşullar; Genel Çevre Koşulları; Satın Alma Davranışları; Hedef Pazar Kararları; Pazarlama Karma Elemanlarına İlişkin Kararlar; Ürün Kararları, Fiyat Kararları, Dağıtım Kararları, Tutundurma Kararları; Pazarlama Örgütlemesi; Uygulama; Pazarlama Faaliyetlerinin Denetimi.

Şirketler Muhasebesi (3+0)

Adi, şahıs ve sermaye şirketlerine ilişkin genel bilgiler ve şirketlerin farklılıkları, şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemleri, adi ve şahıs şirketlerinde yeni ortak alınması, eski ortağın ayrılması, kâr dağıtımı; sermaye şirketlerinde kâr dağıtımı, şirketlerin kuruluşu, tasfiyesi, kâr dağıtımı ve şirkete ortak alınması, ortağın çıkarılması işlemlerine ilişkin muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi konuları incelenir

Makro İktisat  (3+0)

Makro Ekonominin tanıtılması ve mikro iktisadi temelleri, GSYIH, işsizlik, enflasyon ile ekonomik büyüme kavramlarının tanıtılması ve bu kavramlar arası ilişkiler, talep yanlı ve arz yanlı makro iktisadi politikalar, baslıca iktisat okullarının tanıtılması GSYIH yöntemleri, GSYIH ile ilgili diğer kavramlar, klasik makro iktisadi modelin incelenmesi, planlanan toplam harcama ve reel GSYIH düzeyi; tüketim, tasarruf ve yatırım fonksiyonları, basit Keynesyen Makro model ve çarpan mekanizması, enflasyonist ve deflasyonist açıklar, bu açıkları çözüm yöntemleri Para ve maliye politikaları, devletin dâhil edildiği Keynesyen model ve çarpan mekanizması, açık ekonomi Keynesyen makro ekonomik model, açık ekonomi çarpan mekanizması, planlanan toplam harcama, reel GSYIH düzeyi ve faiz haddi.

Yabancı Dil IV (3+0)

Bu ders öğrencilere seçtikleri yabancı dilin ileri düzeyde dilbilgisi, yazışma ve konuşma becerilerini kazandırır. Bu ders dilin içinde bulunulan kültürle olan bağlantılarını incelemeye uygun metinlerle çalışılarak öğrencilerin  daha çok üst düzeyde  konuşma ve yazma becerilerini kazanmasını hedefler.Bir önceki kurlarda öğrendikleri temel dilbilgisi yanında yeni temeller ekleyerek bilgilerini pekiştirirler. Öğrenci çeşitli güncel olaylar konusunda kendi görüşlerini dışavurmayı öğrenir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2+0)

Kavramlar ve Osmanlı yenileşmesi, Avrupa gelişmeleri, Sanayi Devrimi ve Fransız İhtilali, Yeni Osmanlılar, Meşrutiyet ve İttihat ve Terakki, II. Meşrutiyet Dönemi Trablusgarp ve Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşının Sebepleri, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devletinin paylaşılması, Milli Mücadele hazırlık dönemi, Kongreler, Sivas Kongresi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi ve Misak-I Milli, TBMM dönemi ve cephelerin oluşturulması, Lozan Antlaşması, dış politika.

 

V. YARIYILI

Finansal Yönetim I (3+0)

Bu dersin içeriğini, İşletme Finansmanına Giriş, Temel Finansal Kavramlar ve Tanımlar, Şirket Yapılanmaları, Finansal Tablolar (Bilanço, Gelir Tablosu, Fon Akım Tablosu vd.), Vergiler ve Amortismanlar, Döner Varlıkların Yönetimi, Sabit Varlıkların Yönetimi konuları oluşturmaktadır.

Maliyet Muhasebesi I (3+0)

Maliyet ve maliyetle ilgili temel kavramlar- Maliyetlerin sınıflandırılması, Direkt İlk Madde ve Malzeme, ve Endirekt Malzeme Maliyetlerinin belirlenmesi, Direkt İşçilik ve Endirekt İşçilik Maliyetlerinin belirlenmesi, Genel İmalat Maliyetlerinin belirlenmesi, Genel İmalat Maliyeti Esnek Bütçesinin Hazırlanması, Satışların Maliyeti Tablosunun Düzenlenmesi- TDHP´ye göre maliyet hesap ve kayıtları, Maliyet Sistemlerinin Sınıflandırılması Maliyet Sistemlerini Etkileyen Faktörler, Standart Maliyet Sistemi- Kavramsal Çerçeve, Standart Maliyet Sistemi- Fark Analizleri, Sipariş Maliyetleme Sistemi- Kavramsal Çerçeve, Sipariş Maliyetleme Sisteminin TDHP Temelli uygulaması, Safha Maliyet Sistemi- Kavramsal çerçeve, Safha Maliyet Sistemi- İGİÇ Yöntemi ve Ortalama Maliyet Yöntemi Uygulaması, Safha Maliyet Sistemi- İGİÇ Yöntemi ve Ortalama Maliyet Yöntemi Uygulaması

Yöneylem Araştırması I (3+0)

Yöneylem Araştırmasına Giriş ( Kavramı, Anlamı ve Önemi), Karar Verme Teorisi, Doğrusal Programlama, Doğrusal Programlamanın Varsayımları, Doğrusal Programlama Modelinin Kurulması (Maksimizasyon ve Minimizasyon Prob.), Doğrusal Programlamada Grafik Yöntem ve Uygulamaları, Doğrusal Programlamada Simpleks Yöntem ve Uygulamaları, Dualite ve Duyarlılık Analizi (Excel, Lindo ve WinQSB ile ), Tam Sayılı Programlama, Tamsayılı Programlama Uygulamaları, Hedef Programlama, Hedef Programlama Uygulamaları.

Pazarlama Araştırması (3+0)

Pazarlama araştırmaları sürecinde yapılması gereken faaliyetler, Araştırma süreci, Veri ihtiyaç analizi, araştırma tasarımı, Gözlem, Mülakat, Anket, ölçme ve ölçek geliştirme, örnekleme, veri toplama süreci, veri hazırlama ve analizi konuları,  araştırma bulgularının raporlanması.

Örgütsel Davranış (3+0)

Davranış bilimlerine giriş, tutum ve inançlar, kişilik ve davranış, algı, ikna, öğrenme, motivasyon ve tatmin, organizasyonlarda gruplar ve grup davranışları, stres ve çatışma, güç neden gereklidir ve liderlik, İnsanları motive eden unsurlar, tutum ve tutum değiştirme nedenleri ile ilgili kuramlar ve çalışmalar yer almaktadır.

Girişimcilik ve Küçük İşletmeler Yönetimi (3+0)

Girişimcilik Kavramı ve Ortaya Çıkışı, Girişimcinin Kişilik Özellikleri Ve Girişimcilik Kültürü, İş Fikri Üretmenin Önemi ve Girişimcilik Politikaları, İşe Başlama ve İşletme Kurma Süreci, Küçük İşletme Çeşitleri, Küçük İşletmelerin Kuruluş Süreci, Küçük İşletmelerde Yönetim, Küçük İşletmelerde Üretim, Küçük İşletmelerde Pazarlama, Küçük İşletmelerde Finansman, Küçük İşletmelerin Sorunları ve Çözüm Yolları, Türkiyede Girişimcilik Yapılabilecek İş Fikirleri, Türkiyede Girişimcilik Sorunları Ve Çözüm Yolları konuları yer almaktadır.

Bankacılık ve Finansal Kurumlar (3+0)

Finansal Sistem Kavramsal Çerçeve ,Finansal Sistem ve Reel Ekonomi, Ticari Bankacılık, Yatırım ve Kalkınma Bankacılığı, Uluslararası Bankacılık ,Elektronik Bankacılık, Bankalarda Risk Yönetimi Sistemleri ,Bankalarda Aktif-Pasif Yönetimi ,Bankalarda Risk Derecelendirme ,Finansal Serbestleşme, Deregülasyon ve Finansal Kriz ,Uluslararası Finansal Piyasalar ve Bankacılık Krizleri

Mesleki Yabancı Dil I (3+0)

İşletme lisans eğitimine dayalı alanlarda kullanımı olan kelime, kalıp ve kullanımlara giriş.İşletme lisans eğitimine dayalı alanlarda kullanımı olan kelime, kalıp ve kullanımların birbirleriyle entegre edilerek kullanımlarına dair çalışmalar.       İşletme lisans eğitimine dayalı alanlarda kullanılan yazışma teknikleri incelenir. İşletme lisans eğitimine dayalı alanlarda görüşme, konuşma teknikleri incelenir. İşletme lisans eğitimine dayalı alanlarda toplantı, iki veya daha fazla kişiyle birlikte gerçekleştirilen oturumlarda gerekli temel ifadeler incelenir. Matematik, İstatistik, Finans, Muhasebe, Maliye alanlarına dair temel okuma, yazma, konuşma ve görüşme çalışmaları yapılır. Üretim Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Organizasyonel Yönetim alanlarına dair temel okuma, yazma, konuşma ve görüşme çalışmaları yapılır. Pazarlama Yönetimi, Davranış Bilimleri, İş Etiği ve Ahlak alanlarına dair temel okuma, yazma, konuşma ve görüşme çalışmaları yapılır. Yönetim Bilgi Sistemleri ve Pazarlama Bilişim Sistemleri alanlarında temel okuma, yazma, konuşma ve görüşme çalışmaları yapılır.

Toplam Kalite Yönetimi (3+0)

Kalite ve rekabet kavramları, Kaliteyi oluşturan unsurlar, Kalite türleri, Kalite kontrol, kalitenin tarihsel gelişimi ve kalite guruları. Toplam Kalite Yönetimi felsefesi ve ilkeleri, Organizasyonlarda kalite kültürü ve faaliyetlerdeki kalite sorumlulukları, sürekli iyileştirme (Kaizen), kalite maliyetleri, Kalite çemberleri, Kalite ölçüm ve performans yönetimi, Toplam Kalite Yönetiminde tedarikçiler, Uluslararası kalite yönetim sistemleri ve standartları, Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları.

 

VI. YARIYILI

Finansal Yönetim II I (3+0)

Bu dersin içeriğini, Faiz Kavramı, Paranın Zaman Değeri, Tahvil Değerlemesi, Hisse Senedi Değerlemesi, Çeşitli Finansman Kaynakları, Sermaye Yatırımlarının Planlaması ve Analizi konuları oluşturmaktadır.

Maliyet Muhasebesi II (3+0)

Maliyetlendirme yöntemlerine genel bakış, Tam maliyet, normal maliyet ve değişken maliyet yöntemleri, Sipariş maliyeti yönteminin temel esasları, Direkt üretim giderlerinin siparişlere yüklenmesi; sipariş maliyet kartı, hammadde ve malzeme istek fişi, işçi çalışma kartı ve diğer yardımcı belgeler, Genel üretim giderlerinin siparişlere yüklenmesi; fiili ve götürü yükleme oranları, Faaliyet bazında maliyetlendirme, Evre maliyeti yönteminin temel esasları, Dönem başında yarı mamul olması, üretimin birden fazla bölümde (aşamada) yapılması, vb. durumlarda evre maliyeti, Birden fazla mamul üretiminde evre maliyeti, Özürlü mamul, bozuk mamul, fire ve artıklarda maliyet hesabı, Birleşik mamullerde maliyet hesabı, Yan mamullerde maliyet, Standart maliyet yönteminin temel esasları, Standart maliyette maliyet kayıt düzeni, Standart maliyette dönem sonu işlemleri.

Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi (3+0)

Vergi hukukunun kaynakları ve yorumu. Vergilendirme yetkisi ve sınırları. Vergi ödevi, vergilendirme işlemleri, vergi borcunun sona ermesi ve güvence altına alınması. Vergi suç ve cezaları, vergi uyuşmazlıklarının çözümü. Türk vergi sisteminde yer alan vergilerin incelenmesi. Vergi hukukunda yorum, vergilendirme yetkisi ve sınırları; vergi yükümlülüğü, sorumluluğu, vergi borcunun sona ermesi; vergi alacağının güvence altına alınması ve vergi uyuşmazlıkları; vergi suç ve cezaları; gelir vergisi ve kurumları vergisi; katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, veraset ve intikal vergisi.

Üretim Yönetimi (3+0)

Ürün ve süreç yönetiminin işletmeler için stratejik önemi, Üretim ve üretim yönetimi kavramları, üretimle alakalı performans göstergeler. Üretim stratejileri, talep tahmin yöntemleri, kalite yönetimi, stok yönetimi, yalın üretim, kapasite yönetimi ve kuruluş yeri seçimi,  üretim fonksiyonları ve rekabetle ilişkileri, üretim planlama ve kontrol, Teknoloji seçimi, bakım planlaması, Teknoloji seçimi, sayısal ve istatistiksek karara verme yöntemleri.

Pazarlama İletişimi (3+0)

Pazarlama iletişimi kavramı, pazarlamanın diğer uygulamaları içindeki yerini ve ilişkili olduğu diğer alanlar. Temel pazarlama bilgisine sahip bireylerin, iletişim konundaki bilgi düzeylerini arttırmak üzere pazarlama ve iletişim konuları birlikte ve etkileşimli olarak incelenecektir. Ders uygulama yönü ile sahanın tanıtılmasını hedeflemektedir.

Banka Muhasebesi (3+0)

Bankaların sınıflandırılması, kuruluşu, organizasyonu ve denetimi. Bankalarda muhasebe ve mali tablo ilkeleri, banka muhasebesinin özellikleri, hesap planının içeriği, muhasebe sisteminin öğeleri. Kaynak sağlama işlemleri, mevduat işlemleri ve muhasebeleştirilmesi, merkez bankasına borçlanma ve mevduat munzam karşılıklarının muhasebeleştirilmesi. Kredi verme işlemleri, kredi türleri, faiz hesaplama yöntemleri ve kredi verme işlemlerinin muhasebeleştirilmesi. Hizmet işlemleri, senet tahsil işlemleri ve muhasebeleştirilmesi, hisse senedi ve tahvil alım-satım işlemlerine aracılık işlemleri ve muhasebeleştirilmesi. Efektif ve döviz alım satım işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, kambiyo hesaplarının evalüasyonu. Bankalarda envanter işlemleri ve muhasebeleştirilmesi. Bankalarda finansal raporlama.

Yöneylem Araştırması II (3+0)

Ulaştırma Modelleri, Başlangıç Çözüm Yöntemleri, Optimum Çözüm Yöntemleri, Atama Modeli,  PERT- CPM (Şebeke Modelleri), Maksimum Akış Problemi, En Kısa Yol Problemi, Kuyruk Teorisi (Bekleme Hattı Modelleri), Kuyruk Sistemlerinin Yapısı, Kuyruk Modelleri, Kuyruk Sistemlerinde Maliyet Analizi, Oyun Teorisi, Oyun Teorisi Kavramı, Oyun Teorisi Uygulamaları, Stok Kontrol Modelleri, Stokların İşlevleri, Stoklardan Kaynaklanan Maliyetler, Deterministik Stok Modelleri. Stokastik Stok Modelleri, ABC Stok Kontrol Yöntemi.

Mesleki Yabancı Dil II (3+0)

Özgeçmiş, iş başvuru tanıtım yazısı. İngilizce olarak yurt dışı şipariş verilmesi, sipariş alınması, faturalandırma, üretim ve lojistik hareket raporlarının okunması, hazırlanmasına dair incelemeler, örnek uygulamalar. İngilizce olarak banka operasyonları, ödemeler, tahsilatlar, kredilendirme, vade- mevduat işlemleri, SPK – Borsa operasyonları, bono, tahvil, hisse senedi hareketlerine dair işlem raporları, kayıtlar ve dokümanların okunması, hazırlanmasına dair incelemeler, örnek uygulamalar.     Kalıplaşmış mesleki terim, ifade, cümle ve ilgili kullanımların İngilizce’den  Türkçe’ye tercümesi için çalışmalar. Kalıplaşmış mesleki terim, ifade, cümle ve ilgili kullanımların Türkçe’den İngilizce’ye tercümesi için çalışmalar.

Müşteri İlişkileri Yönetimi (3+0)

Müşteri ilişkileri kavramı, Müşteri ilişkilerinin planlanması ve uygulanması, Müşteri veri tabanı, Müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri, Müşteri değeri yaratma, Müşteri yaşam seyri, Müşteri türleri, Bilgi teknolojileri ve müşteri ilişkileri yönetimi, satış gücü, Müşteri ilişkileri ve satış yönetimi, Müşteri ilişkileri yönetimi ve aracılarla ilişkiler, örnek müşteriilişkileri uygulamaları.

 

VII. YARIYILI 

Stratejik Yönetim (3+0)

Kavramsal Çerçeve, Rekabet İçin Tartışmalar ve Yaklaşımlar, Schupeter Rekabet için ne dedi?, Kaynak Temelli Teoride Rekabet Stratejisi, Porter için 5 Faktör ve Rekabet, Porter için Elmas Modeli ve Rekabet Analizi, De Bono ve Rekabet üstü, Rekabet İçin Oyun Kuramı ya da Oyum Kuramın içerisinde Rekabet, Kültür ve Rekabet için karşılaştırmalar, Mavi Okyanus Stratejisi işler mi?, Rekabette Üstünlük Adına Kümelenme, Prahalad ve Hamel için Rekabet Nedir? ve Çoklu Perspektif Yaklaşımı konuları yer almaktadır.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (3+0)

İş Hukuku Hakkında Genel Bilgiler ve 4857 Sayılı İş Kanunu’nun Uygulama Alanı, İş Sözleşmesi, İş Sözleşmesinin Unsurları, Türleri, Yapılması ve İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar, İş İlişkisinin Ücret, Zaman ve Kişiler Bakımından Düzenlenmesi, İş İlişkisinin Sona Ermesi ve Sonuçları, Sendikal Örgütlenme, Sendika Üyeliği ve Sendikaların Faaliyetleri, Toplu İş Sözleşmesi-Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Uyuşmazlıkların Çözümü, Sosyal Güvenlik Hukuku Hakkında Genel Bilgiler ve Ülkemizde Sosyal Güvenlik Hizmetlerinin Kurumsal Yapısı, Sosyal Sigorta Kolları.

Mali Tablolar Analizi (3+0)

Temel Finansal Tabloların Tanıtılması, Nakit Akım Tablosunun Tanıtılması, Nakit Akım Tablosunun Düzenlenmesine İlişkin Esasların Belirlenmesi, Enflasyonun Finansal Tablolar Üzerine Etkileri, Enflasyon Muhasebesi Uygulamasının Tanıtılması, Analiz Teknikleri, Dikey Analize İlişkin Örnek Uygulama, Yatay ve Trend Analize İlişkin Örnek Uygulama, Oran Analizi Tekniğinin Tanıtılması, Oran Analizi Tekniğine İlişkin Örnek Uygulama

Sermaya Piyasaları ve Portföy Yönetimi (3+0)

Bu dersin içeriğini, Finansal Piyasalar, Paranın Zaman Değeri, Getiri ve Risk, Temel Analiz,  Aktif ve Pasif Yatırım Stratejileri, Etkin Pazar Hipotezi, Finansal Varlık Fiyatlama Modeli, Geleneksel ve Modern Portföy Teorisi, Portföyün Beklenen Getiri ve Riski konuları oluşturmaktadır.

Uluslararası Finansman (3+0)

Bu dersin içeriğini, Uluslararası Para Sistemleri, Uluslararası Resmi Sermaye Akımları, Ödemeler Dengesinin Yapısı, Döviz Piyasaları, Uluslararası Parite Koşulları, Döviz Kurlarının Tahmini ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar konuları oluşturmaktadır.

Proje Yönetimi (3+0)

Proje hakkında tanım, kavram ve bilgilerin kazandırılması, Proje ekibi ve çalışmaları hakkında yeterli bilginin kazandırılması, Proje planlama, izleme ve raporlama yöntemlerin öğrenilmesi, Bilgisayar ortamında proje taslağının hazırlanabilmesi ve bu amaçla geçerli yazılımlardan en az birinin öğrenilmesi, Projelerin öneminin kavranılması ve bir proje taslağının hazırlanmasında ve uygulanmasında temel prensip ve kuralların öğrenilmesidir.

Mesleki Yabancı Dil III (3+0)

Kendini Tanıtma ve Başkalarını Tanımaya Dair İngilizce. İş Başvurusu ve İşe Alım Süreci Dair İngilizce. Sayılar, Semboller, Tarihlere Dair. Değişimi Açıklamaya Yönelik İngilizce.Para ve Finansal Konulara Dair İngilizce. Üretim ve Operasyonlara dair İngilizce. Toplantı ve Sunumlara Dair İngilizce. Satış ve Pazarlamaya Dair İngilizce. Resmi Telefon Görüşmeleri ve Yemeklere Dair İngilizce. İş Yerinde Sosyalleşmeye Dair İngilizce. İngilizce İş mektupları ve Mailler.

Bilgisayarlı Muhasebe I (2+2)

Muhasebe paket programlarını kurulması, işletme (şirket) açılması, Muhasebe fişlerini düzenlenmesi, İşletmenin açılış işlemlerini yapılması, Dönem içi muhasebe işlemlerini yapılması, Dönem sonu muhasebe işlemlerini yapılması, İşletmenin Gelir Tablosunu düzenlenmesi, İşletmenin Bilanço Tablosunu düzenlenmesi, İşletmenin beyannamelerini düzenlenmesi, Ön muhasebe sürecinde; Stok, Cari ve Fatura modülünü kullanılması, Ticari işletmede muhasebe monografi uygulaması.

Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi (3+0)

Tedarik zinciri ve lojistik hakkında tanım, kavram ve terminoloji, Tedarik zinciri yönetiminde teori, strateji ve planlama, Tedarik zinciri entegrasyonu veoptimizasyon, Tedarik zinciri yönetiminde teknoloji kullanımı ve temel yazılımlar, Tedarik zinciri yönetiminde planlama ve ERP, Lojistikte optimizasyon, Lojistik maliyetler, Lojistikte dış kaynak kullanımı, Uluslararası lojistik (Lojistik ağlar, Lojistik köyler ve Lojistik üsler).

 

VIII. YARIYILI

Uluslararası Pazarlama Yönetimi (3+0)

Küresel pazarlama stratejisinin gelişimi ve genel ilkeleri, Küresel  ekonominin genel özellikleri, Uluslararası pazarlama, çevresel faktörler ve giriş sistemi, Uluslararası pazarlama bilgi sistemi, Uluslararası Pazarlarda bölümlendirme, hedef Pazar seçimi ve konumlandırma, Ürün stratejileri, Fiyat stratejileri, Tutundurma stratejileri, dağıtım stratejileri, Uluslararası dış ticarette  emel kavramlar, teslim ve ödeme şekilleri.

Denetim (3+0)

Muhasebe Denetiminin Niteliği, Fonksiyonları, Denetime Tabi Şirketler ve Denetim Türleri Denetçi Olabilmenin Koşulları, Denetim Süreci İşin Alınması-Planlama-Yıl içi işlemler-Yılsonu işlemleri-Raporlama Dönemi ve Denetim Görüşü Oluşturma, Denetimde Planlama Aşaması- Şirketin Dış Çevresini ve İç Kontrolleri ve Sistemlerini Tanıma Yöntemleri, Hazır Değerler Grubunun Denetimi – Kasa- Diğer Hazır Değer Hesaplarının Denetimi –İç Kontrolleri, Bankalar-Banka Kredileri ve Dövizli Hesaplar-Dövizli Hesapların Denetimi- Kambiyo Kar ve Zararlarının Denetimi, Maddi Duran Varlıkların Denetimi; Alımlar-Amortismanlar- Yeniden Değerlemelerin Denetimi-Düzeltmeler, Vergi ve Vergi Hesaplarının Denetimi, Tahvil ve Diğer Finansal Borçlanma Türlerinin Denetimi- Finansal Kiralama Hesaplarının Denetimi, Sermaye Hesaplarının Denetimi- Sermaye Artırımı –Yedekler ve Öz sermaye Değişim Tablosu, Gider Hesaplarının Gözden Geçirilmesi; Dönemsellik Kavramı gereğince yapılması gereken testler - Gelecek Aylara Ait Giderler ve Gider Tahakkukları.

Yönetim ve Bilişim Sistemleri (3+0)

Bilgi ve bilgi toplumu kavramı, küreselleşen dünyada yönetim bilişim sistemleri ve bilgi teknolojilerinin gelişimi, işletmelerde yönetim bilişim sistemleri uygulamaları ve etkileri, yazılım uygulamaları, Kurumsal  kaynakplanlaması yazılımı hakında bilgi, parametreler ve uygulamalar.

Uluslararası İşletmecilik (3+0)

Uluslararası İşletmecilik Nedir, Uluslararası İşletme Çevresi, Uluslararası İşlemler için Çerçeve, Uluslararası İşletmecilik için Strateji ve Fırsatların Değerlendirilmesi, Uluslararası Operasyonların Yönetimi, Uluslararası İşletmeciliğin Stratejileri, Yabancı Döviz Pazarı, Küresel Sermaye Pazarları, İhracat, İthalat, Uluslararası Finans Yönetimi, Uluslararası Kuruluşların İşletmecilik Poliitkaları ve Planlamaları, Uluslararası İşletmecilik ve Müzakere Stratejilerinin Örgütsel Yapısı ve son olarak Uluslararası İşletmecilik Çevresinde Gelecekte Oluşabilecek Gelişmeler ve Zorluklar ele alınacaktır.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (3+0)

Muhasebenin ve Muhasebe Literatürünün Tarihsel Gelişimi, Muhasebenin Türkiye’deki Gelişimi, Muhasebede Uygulamaya Yön Veren Yasal Düzenlemeler, Muhasebe Standartlarının Ortaya Çıkışı ve Yapılan Çalışmalar, Finansal Tabloların Sunuluşu, Ara Dönem Finansal Raporlama, Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar, Finansal Raporların Bölümlere Göre Raporlanması, Finansal Raporların Bölümlere Göre Raporlanması, Maddi Duran Varlıklar, Kur Değişiminin Etkileri, Borçlanma Maliyetleri, Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardı

Mesleki Yabancı Dil IV (3+0)

Meslekler ve Pozisyonlar, İş İlanlarına Dair İngilizce. İş Başvurusu ile İşe Alım Sürecine Dair İngilizce. İngilizce İş mektupları, Mailler ve Mülakatlar. Sayılar, Semboller, Para ve Finansal Konulara Dair İngilizce. Üretim ve Operasyonlara Dair İngilizce. Satış ve Pazarlamaya Dair İngilizce. İngilizce Özgeçmiş Hazırlama. İş Yerinde Sosyalleşmeye Dair İngilizce. ş Yerinde Yaşanabilecek Problemler ve Durumlara Dair İngilizce. Toplantı, Sunum ve Raporlamaya Dair İngilizce. İş Etiğine Dair İngilizce.Bazı Faydalı Kelime ve Kalıplar.   

Bilgisayarlı Muhasebe II (2+2)

Muhasebe paket programında Üretim, Personel, Hizmet, e-beyanname ve Finans modüllerini kurulması, Üretim modülünde stok, cari, fatura ve reçete kartlarını açılması, Üretim reçetesi ve iş emirlerini düzenlenmesi, Üretim maliyetlerini çıkarma ve muhasebe denetimini yapılması, Personel modülünde personel kartlarını ve personel sicil kartları tanımlatılması, Personel ve bordro giderlerini düzenleme ve muhasebe fişlerinde izlenmesi, Hizmet İşletmelerinde muhasebe ve maliyet süreci düzenlenmesi, Finans modülünde Cari, fatura, çek, senet kartlarını düzenleme ve muhasebe sürecini uygulanması, Finans modülünde banka kartlarını düzenleme ve banka işlemlerinin muhasebe entegrasyonunu yapılması, İşletmenin beyannamelerini e-beyanname süreci ile düzenlenmesi,

İnovasyon ve Teknoloji Yönetimi (3+0)

Yeni ürün kavramı ve önemi, İşletmelerde yeni ürün geliştirmeye iten nedenler, Yeni ürün geliştirme sürecine ilişkin temel kavramlar, Yeni ürün geliştirme sürecne etki eden faktörler, Teknoloji, Teknoloji Yönetimi, Teknoloji ve Proje, Ar- Ge, Teknoloji stratejisi, teknoloji transferi, teknoloji yönetiminde kritik faktörler, Teknoparklar, Bilim ve teknoloji politikaları.

E-Ticaret (3+0)

Dijital dünya ve E-ticaretin içindeki yeri, internet tarihçesi, web işletme modelleri, elektronik ortamda güvenlik, dijital uçurum, elektronik ortamda yeni ürün geliştirme, e-fiyatlandırma, e-ticarette planlama, e-pazarlama, e-reklam, ticari site uygulamaları, B2B, B2C, C2C.