SIRCON 2024 Kültürler Arasında Köprü Olacak

24.05.2024

İpek Yolu eksenindeki ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihsel içerikli birçok meseleye yönelik önemli bir araştırma ve tartışma zemini hazırlamayı amaçlayan SIRCON 2024 “İpek Yolu ve Ötesi Kongre Serisi: Bir Yol Bir Kuşak: Dil, Beşeri Sermaye ve Kültürel Miras” teması başladı.

Mersin Üniversitesi, Üniversitemiz ve Özbekistan Alfraganus Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılış töreni Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Törene, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdal Gökayaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammadismoil Mahmudov,  Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Özbekistan Buhara İnovasyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dilnoz Ro’ziyeva, Özbekistan–Finlandiya Pedagoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Shaxzoda Negmatova, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 



“Bir Yol, Bir Kuşak” Girişimi Dünyanın Nefes Alması İçin Tarihi Bir Fırsat

Dünyanın yeni bir nefese ve vizyona ihtiyacı olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Maddi ve manevi mesafelerin kısaltılması, karşılıklı anlayışın güçlendirilmesi, kültürel etkileşimin artırılması konusunda yeni bilinçler, yeni açılımlar gerekiyor. Bu düşüncelerden hareketle “Bir Yol, Bir Kuşak” girişimini dünyanın nefes alması için tarihi bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün, İpek Yolu'nun tarih boyunca bize sunduğu benzersiz bir miras ve ilhamdan hareketle, geleceğe dönük iş birliklerini çoğaltmak için bir araya geldik. İpek yolu, bir ticaret yolundan daha fazlasıdır.  O, insanlık tarihinde bir köprü, bir bağlantı ve bir kültürel alışveriştir. O yüzden, İpek Yolu'nun izlerini takip etmek sadece tarihî bir yolculuk değil, aynı zamanda küresel bir bağlantı ve iş birliği ağına katılmak anlamına geliyor. İpek Yolu'nun ruhu; çeşitliliği kucaklamak ve farklı kültürler arasında hoşgörü ve iş birliği sağlamaktır.  Bu kongre, şüphesiz bu ruhun canlanmasına, günümüzdeki potansiyelinin ortaya çıkmasına önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.



SIRCON 2024 Farklı Disiplinlerden Gelen Bilim İnsanları Ve Araştırmacıları Bir Araya Getirecek

‘Dünya medeniyetine 9. yüzyıl ila 13. yüzyıl arasında kentleşme, sanat ve bilimde en büyük katkıyı yapmış ve dünya ticareti ile ekonomisini yönlendiren bir medeniyetin evlatlarıyız’ diyerek konuşmasına başlayan Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Erol Yaşar, “SIRCON 2024, uluslararası ölçekte farklı disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek, İpek Yolu'nun sunduğu zenginlikleri ve fırsatları tartışma imkânı sunmaktadır. Kongremizde farklı ülkelerden yüz yüze ve çevrim içi yüzlerce katılımcının olduğu kongremizin başarılı olmasını diliyorum. Ayrıca kongremize katılan birçok bilim insanımız kongre sonrasında üniversitemizde kalarak tecrübe paylaşımı yaparak yeni bilgiler edinecekler. Böylelikle İpek Yolu coğrafyasının geleceğine dair vizyonlarını paylaşmaları konusunda bir fırsat oluşacak” dedi.



Bugün Her Alanda İş Birliği İçin Geniş Fırsatlar ve Büyük Kapılar Açılmıştır

Türk dünyasında silinmez izler bırakan, değerli  bilgisiyle insanlığa hizmet eden ünlü matematikçi Ali Kuşçu'yu anarak sözlerine başlayan Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammadismoil Mahmudov da, "Amacımız, bu programa katılan tüm gençlerimizin geçmişte dünya medeniyetine hizmet etmiş  atalarını anlayıp öğrenmeleri ve onların yolundan giderek gelecek nesiller için küresel çalışmalar yapmaları gerektiğini öğretmek ve bu konuda onları aydınlatmaktır. Bu yılki konferansımızın ana başlıklarının; Beşeri Sermaye, Kültürel Miras ve Türk  Dili şeklinde belirlenmesi de boşuna değildir. Eğer bugün dilimize ciddi bir önem vermezsek,  atalarımızın yarattığı kültürel ve bilimsel mirasa ve milli değerlerimize sahip çıkmazsak, gelecekte bir  şekilde başka birine bağımlı olabiliriz. Bu salonda oturanların hiçbirinin bunun gerçekleşmesini  istemediğini düşünüyorum. Allah’a çok şükürler olsun ki biz Türk halkları, Cumhurbaşkanlarımızın  önderliğinde yeniden bir araya gelerek birleşmekteyiz. Bugün kültür, spor, sosyal alan, bilim, askeriye,  eğitim gibi her alanda iş birliği için geniş fırsatlar ve büyük kapılar açılmıştır. Bilimde ilerlememizin ve barış içinde yaşamamızın temelini yalnızca bu güçlü entegrasyonun oluşturduğunu söylemeliyiz” şeklinde konuştu.

Paylaş