Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

TÜRKÇE EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

GENEL TANITIM

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesine bağlı olarak 1998 yılında kurulmuştur.

Ana bilim dalımız; Türkçe eğitimi alanında, lisans (1998), yüksek lisans (2000) ve doktora (2003) programları ile Türkiye’de eğitim-öğretime başlayan ilk ana bilim dallarından biridir.

Örgün eğitim programı uygulanan Türkçe eğitimi ana bilim dalının amacı; lisans düzeyinde nitelikli Türkçe öğretmeni yetiştirmek ve lisansüstü düzeyde yapılan çalışmalar, yönetilen tezler ile de Türkçe eğitimine akademik katkı sağlamaktır.

Öğretim dili Türkçedir.

Alan bilim dalımızda alan, alan eğitimi ve eğitim bilimleri dersleri alanında uzmanlaşmış öğretim elemanları tarafından verilmektedir.

Ana bilim dalımız öğrencileri, Kamu Personeli Seçme Sınavında Türkiye birinciliği, ikinciliği, üçüncülüğü gibi başarılar elde etmiştir. Ana bilim dalımızın yıllara göre başarı durumu ÖSYM istatistiklerinden takip edilebilir.

Ana bilim dalımız, bünyesinde lisansüstü eğitimini tamamlamış ve hâlen Türkiye’nin değişik üniversitelerinde çalışan öğretim üyeleri yetiştirmek suretiyle alana katkı sağlamıştır.

 

VİZYONUMUZ

Ana bilim dalı olarak vizyonumuz; Türkçeyi doğru ve güzel kullanan, etkili iletişim kurabilen, bilimsel, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, haklarını ve sorumluluklarını bilen, çevresiyle uyumlu olabilen, okumaktan ve öğrenmekten zevk alabilen, bilim, kültür ve sanat etkinliklerine ilgi duyan, bilgi teknolojilerini kullanan ve üreten, uzmanlık alanında yetkin, çağdaş bilgi, görgü ve becerilerle donatılmış bireyler yetiştirmektir.

 

MİSYONUMUZ

Ana bilim dalımızın misyonu; öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı II. Kademesinde bunun yanı sıra Türkiye ve Türkiye dışında bulunan yabancılara Türkçe öğretimi kurumlarında, Türkçe derslerini verebilecek bilgi ve beceriye sahip, ülkesini ve insanını seven, sorumluluklarının farkında olan, kültürlü ve  nitelikli Türkçe  öğretmenleri ile Türkçe Eğitimi alanında bilim insanları yetiştirmektir.