Uçak Mühendisliği Bölümü Laboratuvarları
Otomatik Kontrol Laboratuvarı: Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Otomatik Kontrol Laboratuvarında; Lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerinde havacılık ve uzay bilimleri alanında kritik öneme sahip sistem dinamiği ,otomatik kontrol,uçuş mekaniği ve uçuş dinamiği gibi derslerin uygulamalarını desteklemek için planlanmış bir Laboratuvardır.
Laboratuvarımızda lisansüstü çalışmalar kapsamında 2 (iki) adet BAP araştırma Projesi ve çok sayıda TUBİTAK 2209A, TUBİTAK2209B TUSAŞLİFT UP projeleri kapsamında çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarımız ayrıca TEKNOFEST,ODTÜ VTOL vb. birçok ulusal ve uluslararası yarışma kapsamında uygulama çalışmalarına da hizmet vermektedir.
Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Rüzgar Tüneli Laboratuvarı: Uçak Mühendisliğinin pratik uygulamalarında kullanılan uçaklar ve diğer hava taşıtlarının boyutları çok büyük olduğu için yeryüzünde yapılan testlerinde birebir gerçek boyutlarda testlerinin yapılması imkanı kısıtlıdır. Bu nedenle modelleme ile oluşturulan küçük boyutlardaki hava taşıtlarının uçuş şartlarını simüle eden rüzgar tünelleri ile aerodinamik akış karakteristikleri (sürüklenme, kaldırma, taşıma ve moment katsayıları) belirlenebilir. Elde edilen deneysel sonuçlar prototip hava taşıtlarının gerçek şartlardaki aerodinamik kuvvetlerinin hesaplanmasında kullanılabilir. Ayrıca hava taşıtlarının uçuş şartlarında oluşan akış yapısındaki üç boyutluluk ve türbülanslılık etkisini hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile doğru simüle edilebilmesi için rüzgar tünellerinde elde edilen deneysel datalarla doğrulanma ihtiyacı vardır. Uçak Mühendisliği Bölümümüzde aerodinamik çalışmaları için oluşturulan Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Rüzgar Tüneli Laboratuvarı ile deneysel ve sayısal çalışmaların karşılıklı olarak doğrulanması ve gerçek şartlardaki hava taşıtlarının aerodinamik kuvvetlerinin belirlenmesi için araştırma ve uygulama çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda İHA ve SİHA modelleri, mühimmatlar (roket, füze, torpido vb.), rotor aerodinamiği, airfoil ve rotor pala tasarımı ve analizleri, akış kontrol sistemleri, rüzgar türbini iz etkileşimleri ve rüzgar çiftliklerinin simülasyonları üzerine çalışmalar yapılabilir.
Motor Test Laboratuvarı: Uçak mühendisliği bünyesinde yer alan 718 numaraları laboratuvar tamamen öğrencilerin çalışması için ayrılmış 80 metrekarelik bir alanı oluşturmaktadır. Öğrenciler kendi çalışmaları için tahsis edilen bu laboratuvarda, laboratuvardan sorumlu öğretim elemanı sorumluluğunda çalışmalarını mesai saatleri içerisinde gerçekleştirmektedir. Öğrenciler genellikle Teknofest, ODTÜ VTOL ve diğer yarışmalar için geliştirdikleri İnsansız Hava Aracı (İHA), roket, helikopter vs. araçların her türlü analiz, hesaplama, üretim ve test çalışmalarını bu alanda gerçekleştirmektedir. Laboratuvarda, birden fazla takımın çalışmasına olanak sağlayan masa, sandalye, bilgisayar, elektronik ekipman, üretim için gerekli malzemeler ve sürekli internet bulunmaktadır. Öğrenciler bu alanı aynı zamanda gerek bitirme çalışmaları gerek diğer projelerini geliştirme çalışmalarında da kullanmaktadır. Özellikle TAI-TUSAŞ’ın lift-up çalışmalarını yapmayı hak kazanan öğrenci grupları bu laboratuvarda projelerini geliştirmektedir. Laboratuvarlarda çalışma koşulları “Öğrenci Yarışmaları ve Projeleri Yönergesi”nde detaylı olarak anlatılmıştır.
Uçuş Teorisi Laboratuvarı: Uçuş teorisi Laboratuvarında Teknofest, ODTÜ VTOL, TUBİTAK İHA vb. ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan lisans öğrencileri projelerinin uygulamalarını bu laboratuvarda geçekleştirmektedir. Ayrıca Uçuş simülasyonu ve İHA pilotluğu için simülasyon uygulamaları da yapılmaktadır.
Kompozit Laboratuvarı: Laboratuarda akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından malzemelerin belirli özelliklerini (ısı dayanımı ve mukavemeti gibi) artırmak ve geliştirmek amacıyla ortaya çıkan nanokompozitlerin üretimi ve çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca öğrenci yarışma grupları insansız hava aracı parça tasarımı ve üretimi yapmaktadır.
Ekipmanlar:
- Tav Fırını
- Sanikatör Karıştırıcı
- Mekanik Karıştırıcı
- Manyetik Karıştırıcı
- Dijital Terazi