Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine bağlı Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü olarak Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Murat DİLMEÇ ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk KESER öncülüğünde, Bölüm öğretim elemanlarından oluşan bir akademik heyet eşliğinde (Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ÖZTÜRK, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin ÇETİN, Doç.Dr. Kadir SAYGIN, Dr. Öğr. Üyesi Engin Hasan ÇOPUR, Dr. Öğr. Üyesi Özgür DÜNDAR, Dr. Öğr. Üyesi Furkan KORKMAZ, Arş. Gör. Enes GÜNALTILI) ülkemiz için önemli savunma sanayii kuruluşlarının altyapı ve çalışmalarını incelemek, Bölümümüz lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra akademik personelimiz için uzay ve uydu teknolojileri açısından bir farkındalık oluşturmak adına, altyapılar hakkında bilgi almak ve geleceğe yönelik işbirliği fırsatlarını değerlendirmenin yanında Fakültemizin ve Bölümümüzün tanınırlığını artırmak üzere 28 - 29 Ağustos 2023 tarihlerinde bir dizi teknik ziyaret gerçekleştirilmiştir.
Bu ziyaretler kapsamında ortak mutabakat için muhtemel işbirliği fırsatlarına dair konu başlıkları:
- Eğitim - Öğretim alanında (Kariyer Planlama Dersi etkinlikleri, Lisans bitirme projeleri, Müfredat önerileri, Danışma Kurulu Üyeliği, Yazılım desteği, Oryantasyon sürecini hızlandırmaya dönük donanım desteği-lab, bilg.lab., staj, istihdam, vb)
- Akademik alanda (Lisansüstü çalışmaların yürütülmesi - çift taraflı işbirliği)
- Milli Uzay Programı alanında (Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere yönelik)
- İlgili kurumun ihtiyaçlarına özel projelerin işbirliği içinde (Tübitak ARDEB 1001, 1005, KAMAG 1007, BİDEB 2232, 2236, Kalkınma Ajansları Mali destek Programları kapsamında) yürütülmesi şeklinde olmuştur.
İlgili kurumlara yapılan ziyaretlerde kurumların alt yapılarına göre;
Proton Hızlandırıcı Tesisi,
TR2 Araştırma Reaktörü Tesisi
Radyasyon Dedektör Teknolojileri ve Uygulamaları
Radyoaktivite Ölçüm Lab.,
Nükleer Yakıt ve Malzeme Araştırmaları Lab.,
Veri - Görüntü İşleme ve Uzaktan Algılama
Yapay Zeka
Haberleşme Sistemleri (RF tasarım devreleri, Anten Teknolojileri)
Yer Sistemleri (Mevcut Yer Sistemleri ve Yer İstasyonu Geliştirme Süreçleri)
Yörünge Uydu Operasyonu Sistemleri (Gözlem ve Haberleşme Uyduları)
Entegrasyon ve Test Altyapısı
Uydu Sistemlerinin Geliştirilmesine Yönelik Laboratuvar ve Test Altyapıları
Yazılım Geliştirme Altyapıları,
Sistem Tasarım Altyapıları,
Sistem Mühendisliği
Büyük Veri ve Tasarımda Yapay Zeka Kullanımı (Dijital İkiz)
PLM Yazılımları ve Altyapıları
İMPET-İleri Malzeme Proses ve Enerji Teknolojileri
Uydu ve Uzay Müzesi, Ürün Teşhir Salonları ve Gözlem Merkezi Ziyaretleri
Uydu Alt Sistemi Donanımları Geliştirme Altyapıları
yerinde incelenerek bilgi alışverişinde bulunulması planlanmıştır.
Bu kapsamda 28.08.2023 tarihinde ziyaret edilen kurumlar TENMAK (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) ve TUSAŞ (Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı) - ve 29.08.2023 tarihinde HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayii) ve TÜRKSAT (Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ.) olmuştur.
28 Ağustos 2023 Pazartesi öğleden önce yapılan TENMAK ziyareti kapsamında, TENMAK Başkan Yardımcıları Kadim BUDAK ve Prof. Dr. Uğur ÇEVİK’in, Endüstriyel İlişkiler ve Sözleşmeler Koordinatörü Hayati ÇETİN’in yanısıra çok sayıda birim amirinin katılımıyla Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ömer Faruk KESER’in sunumu eşliğinde kapsamlı bir işbirliği toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve faaliyetleri tanıtılarak Üniversitemiz ile TENMAK arasında lisans, lisansüstü ve akademik konularda yapılacak olan işbirliğinin detayları belirlenmiştir. Takip eden süreçte TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir BALIKÇI ve Başkan Yardımcısı Kadim BUDAK ile Prof. Dr. Murat DİLMEÇ ve Prof Dr. Ömer Faruk KESER’in yaptıkları görüşmeler sonucunda her iki kurum arasında bir protokol imzalanmasına karar verilmiştir. Görüşmeler sonunda karşılıklı olarak hediye ve plaket takdiminde bulunulmuştur. Daha sonra TENMAK Başkanlığı tarafından heyetimize öğle yemeği ikram edilmiştir.
Ziyaret kapsamında aynı zamanda Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknoloji Tesisi Müdürü Doç. Dr. Bahadır SAYGI eşliğinde Proton Hızlandırıcı Tesisi, Araştırma Reaktörü Tesisi ve Radyoaktivite Ölçüm Laboratuvarına ziyarette bulunarak ortak işbirliği fırsatları değerlendirilmiştir.
28 Ağustos 2023 Pazartesi günü öğleden önce yapılan TUSAŞ ziyareti kapsamında, Uzay Si̇stemleri̇ Başkan Yardımcısı Selman NAS, Uzay Sistemleri Birleştirme, İmalat ve Test sorumlusu Sezai KOLAT, Mühendislik Direktörü Orhan ULUBEY ve çok sayıda birim amirinin katılımıyla yine Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ömer Faruk KESER’in sunumu eşliğinde kapsamlı bir işbirliği toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve faaliyetleri tanıtılarak Üniversitemiz ile TUSAŞ arasında lisans, lisansüstü ve akademik konularda yapılacak olan işbirliğinin detayları belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda her iki kurum arasında muhtemel işbirliği konu başlıklarının tümünde mutabık kalınarak bunun bir protokole dönüştürülmesi kararına varılmıştır. Görüşmeler sonunda karşılıklı olarak hediye ve plaket takdiminde bulunulmuştur.
Ziyaret kapsamında TUSAŞ’ın ulusal ve uluslararası düzeyde uydu tasarım, üretim ve yenileme projeleri, PLM yazılım sistemleri ve altyapıları, Uzay Sistemleri Birleştirme ve Entegrasyon Test merkezi (USET), EMI & EMC test merkezi, Solar sistem test merkezi, MLI üretim hattı ve fırlatma öncesi son testleri gerçekleştirilen yerli ve milli uydumuz Türksat 6A uydusu ziyaret kapsamında uzmanların öncülüğünde ve heyet eşliğinde yerinde incelenmiştir.
29 Ağustos 2023 Salı günü öğleden önce yapılan HAVELSAN ziyareti kapsamında, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif NACAR, Genel Müdür Yardımcısı Muhittin SOLMAZ, İş Geliştirme Yöneticisi Ahmet Yunus GÜNDOĞDU, Girişimcilik Takım Lideri Bürge ÖZTÜRK, Yapay Zeka Takım Lideri Eren ŞİMŞEK ve Sistem Mühendisliği Grup Lideri Serdar Üzümcü’nün ve çok sayıda birim amirinin katılımıyla Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ömer Faruk KESER’in sunumu eşliğinde kapsamlı bir işbirliği toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve faaliyetleri tanıtılarak Üniversitemiz ile HAVELSAN arasında lisans, lisansüstü ve akademik konularda yapılacak olan işbirliğinin detayları belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda alınan işbirliği kararlarının daha önceden her iki kurum arasında imzalanmış olan protokole ek bir protokolle eklenmesine karar verilmiştir. Görüşmeler sonunda karşılıklı olarak hediye ve plaket takdiminde bulunulmuştur.
Ziyaret sürecinde yazılımsal ARGE altyapısı kapsamında yürütülen çoğunluğu savunma sanayi ağırlıklı olan yapay zeka, görüntü işleme ve makine öğrenmesi içerikli projeler hakkında görüşmelerde bulunularak ortak işbirliği fırsatları değerlendirilmiştir. Ayrıca Havelsan üretimi savunma sanayii projelerinin bulunduğu simülasyon, tasarım ve sunum merkezi teknik gezi kapsamında ziyaret edilmiştir.
29 Ağustos 2023 Salı günü öğleden sonra yapılan TÜRKSAT ziyareti kapsamında, öncelikle heyetimize TÜRKSAT Başkanlığı tarafından heyetimize öğle yemeği ikram edilmiştir. TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin ERTOK, Uydu Hizmetleri Genel Müdür yardımcısı Dr. Selman DEMİREL, Kurumsal iletişim uzmanı Semih Serhat YANAR ve çok sayıda birim amirinin katılımıyla Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ömer Faruk KESER’in sunumu eşliğinde kapsamlı bir işbirliği toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve faaliyetleri tanıtılarak Üniversitemiz ile TÜRKSAT arasında yapılacak lisans, lisansüstü ve akademik konularda gerçekleştirilecek olan işbirliğinin detayları belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda her iki kurum arasında aday mühendislik konusu öncelikli olmak üzere tüm muhtemel işbirliği konularında mutabık kalınarak bir protokol imzalanmasına karar verilmiştir. Görüşmeler sonunda karşılıklı olarak hediye ve plaket takdiminde bulunulmuştur.
Ziyaret kapsamında TÜRKSAT TV Up-Link Merkezleri, TÜRKSAT İletişim Merkezi , Teleport ve TV Yayın Merkezi, TÜRKSAT Uydu Gözlem Merkezi ve mevcut haberleşme uydu filomuzun kapsamlı şekilde tanıtıldığı TÜRKSAT Müzesinde incelemelerde bulunulmuştur.
Genel olarak değerlendirildiğinde; yapılan teknik gezinin oldukça verimli geçtiği söylenebilir. Ziyaret kapsamındaki tüm kurum ve kuruluşların yetkilileri tarafından işbirliği konusundaki taleplerimizin olumlu karşılanması ekibimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Özellikle TUSAŞ’daki TÜRKSAT 6A’nın uçuş modelinin ekibimiz tarafından fırlatma öncesinde yerinde incelenmesi tarihi bir fırsat olarak değerlendirilmiştir. Bölümümüz Uzay ve Uydu Mühendisliği programı müfredatının mevcut yapısı tüm kurum ve şirket yetkilileri ve uzmanları tarafından oldukça beğeni görmüştür. Bu durum ekibimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu bağlamda Bölümümüz tarafından müfredatımızın güncelliğinin sağlanması amacıyla bir danışma kurulu oluşturulması ve bu kurula ilgili kurum ve kuruluşlardan alanında uzman üyelerin katılımının sağlanması kararlaştırılmıştır. Buradaki temel amaç; sektöre daha hızlı uyum sağlayan nitelikli havacılık ve uzay mühendisleri yetiştirmektir. Ayrıca eğitim öğretim sürecinde öğrencilerin kariyer planlama etkinliklerine katkı sağlamak için ilgili kurum ve kuruluşlardan alanında uzman teknik ve İK yetkililerinin katılımı konusunda mutabakat sağlanmıştır. Diğer yandan yürütülecek lisans ve lisansüstü projelerin karşılıklı görüşmelere dayalı olarak işbirliği kapsamında desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bunlara ek olarak bazı kurumlarda Bölümümüz öğrencilerinin staj etkinlikleri ve aday mühendislik için öğrencilerimiz üzerinde yüksek motivasyon sağlayıcı işbirliği mutabakatları yapılmıştır. Bu süreçte Anabilim dalımızda YÖK’e yapılan başvurusu onaylanan Havacılık ve Uzay Mühendisliği lisansüstü programın 2024 bahar yarıyılında eğitim öğretime başlayacak olması görüşmelere gayet olumlu katkı sağlamıştır. Bu bağlamda teknik gezi ile elde edilen kazanımların lisans, lisansüstü ve akademik çalışmalara kısa, orta ve uzun vadede olumlu yansıması beklenmektedir.