Hemşirelik Fakültesi
08.03.2020

Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Tüm dünyadaki kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılan bir gündür.

Dünya Kadınlar Günü kadınların eşitlik, adalet ve barış için bir araya gelmelerinin ve daha iyi bir dünya için verdikleri asırlık köklere sahip bir mücadelenin adıdır. Bu günün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin'in önerisiyle, 1857'de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl "Kadın Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. 1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ı "Dünya Kadın Günü" olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977 de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, "kadın hakları, uluslararası barış günü" olarak kabul edildi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

Kadınlarımıza her türlü şiddet ve sömürüden uzak, insan haklarına dayanan, eşit ve özgür bir şekilde kendilerini ifade edebilecekleri bir dünya umuduyla, başta aziz şehitlerimizin bu vatana emaneti değerli anneleri ve eşleri olmak üzere tarihimiz boyunca hep öncü rol oynayarak bugünlere gelmemizde önemli rol oynayan tüm kadınlarımızın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Gününü’ kutlu olsun.

Doğum ve Kadın Hastalıkları ABD