Hemşirelik Fakültesi
03.04.2020

30 Mart Dünya Bipolar Günü

Dünya Bipolar Günü her yıl, kendisinin de Bipolar olduğu kabul edilen ressam Vincent Van Gogh'un doğum günü olan 30 Mart'ta kutlanmaktadır. Uluslararası işbirliği ile Dünya Bipolar Günü’nün amacı; hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı, bilgiyi ve eğitimi artıracak faaliyetler aracılığı ile tüm dünyada farkındalık yaratmak ve toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktır.


Bir duygudurum bozukluğu olan bipolar bozukluk (eski ismiyle manik depresif hastalık) ya da iki uçlu bozukluk; taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin yaşandığı, duygusal ve davranışsal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların olağan iyilik hallerine döndükleri fakat bu hastalık dönemlerinin yaşam boyu görülebildiği bir bozukluktur. Ülkemizde yaklaşık iki milyon bipolar bozukluğu olan kişi ve bu durumdan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen altı milyon aile bireyi olduğu tahmin edilmektedir. Günümüz şartlarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınmakta ve etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Bipolar bozukluk tedavisi, uzun solukludur, sabır gerektirir ve yaşam boyu sürer. Uygulanan koruyucu tedaviler ile atak zamanlarının dışında dengeli ve düzenli bir yaşam sürmek mümkündür. 


Koronavirüs pandemisinin dünyadaki tüm insanlar gibi bipolar bozukluğu olan bireyler üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Stres ve sosyal izolasyon dönemlerinde, yaşam kalitenizi korumak ve temel ihtiyaçlarınızı (beslenme, uyku ve sağlık) karşılamak uygun şartlarda sizi tatmin eden (hobiler, sosyal etkileşim, egzersiz ve rahatlama) uğraşılara devam etmek önemlidir. Sosyal mesafenin sosyal tecrit anlamına gelmediğini unutmayın.
 
Önyargısız, hoşgörülü ve dengeli bir yaşam dileğiyle...
 
Web:   www.bipolarturkiye.org/

           www.bipolaryasam.org

Twitter:       @bipolardernegi
Facebook: @BipolarYasamDernegi
Instagram: @bipolaryasamdernegi